2010. szeptember 9., csütörtök

Hírek - melegen

Itthon:

A melegek gyülekezési jogának korlátozását követelték szombaton egy budapesti tüntetésen

Gyér részvétel mellett tartották meg szombaton Budapesten a "Heteró Büszkeség Napját", amelyen a szervező a melegek gyülekezési jogának korlátozását, Novák Előd, a Jobbik országgyűlési képviselője pedig a "nemzeti intézmények" homoszexuálisoktól való megtisztítását, a melegfelvonulás(ok) résztvevőinek bíróság elé állítását követelte.

Heteró büszkeség napja

Az MTI jelentése szerint a megmozdulás alig 100 résztvevője sípolva, fütyülve, rendőri biztosítás mellett vonult végig a Meleg Méltóság Menetének útvonalán a Hősök teréről az Andrássyi út szervizútján az Erzsébet térre, ahol Koletár Csaba, a megmozdulás szervezetője bejelentette, hogy jövő szeptemberben ismét megtartja rendezvényét.
Koletár a Hősök terén összegyűltek előtt azt mondta: azt akarják, hogy „megállítsák a szabad buzizást”, ilyen célra ne vehessenek igénybe köztereket, valamint elérjék, hogy „mások miatt” ne korlátozzák az emberek gyülekezési és szólásszabadságának alkotmányos jogát. Egy petícióban ezért azt kérte a rendezvényen megjelent Dúró Dóra és Novák Előd jobbikos országgyűlési képviselőtől, hogy terjesszék be az Országgyűlésnek a gyülekezési törvény módosítását.
Koletár korábban a Magyar Nemzetnek azt mondta, a rendezvénnyel tiltakoznak "a homoszexuális eszmék nyílt terjesztése ellen" és megmutatják, hogy a különböző neműek viszonya is figyelemre méltó. A gyülekezési törvényt szerinte úgy kellene módosítani, hogy a gyülekezési jogot ne lehessen korlátozás nélkül, "a többség érzékenységét sértve gyakorolni" - ha egy kisebbség ilyen rendezvényt tartana, a rendőrség olyan helyszínt jelölhetne ki, ahol "kevésbé sérül a többség érzékenysége".

Heteró büszkeség napja

Heteró büszkeség napja: Dúró Dóra, Novák Előd és Koletár Csaba

Dúró Dóra pártja támogatásáról biztosította a tüntetés szervezőjét, Novák Előd pedig azt mondta: a rendőrség a devianciát támogatja, pedig garázdaság miatt eljárás alá lehetne vonni a melegparádé résztvevőit. A jobbikos képviselő, aki az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának a tagja, azt kérdezte: hogyan „uralhatják” még mindig az állami intézményeket, mint például a Nemzeti Színházat és a médiát „deviáns személyek”?

Hatter.hu

Videót itt tekinthetitek meg. ( Erősen ajánlom! ;) )

 

Megjelent a szeptemberi COMPANY

Augusztus 27-én pénteken, ismét megjelent az ingyenes, országos terjesztésű COMPANY magazin legfrissebb száma! Az e havi szám tartalmából: Elsőként visszatekinthetünk az elmúlt hónap egyik nagy rendezvényére, a Sziget Fesztiválra, azon belül is a Magic Mirror sátor életébe.

Lady Dömper és Miss Mandarin arra keresték a választ, hogy az idén 10 éves Magic Mirror színpadáról miért tűntek el 5 éve a magyar transzvesztiták. Szücs Balázs az alsóörsi rendőrtragédia kapcsán írta le gondolatait, miszerint a bulvármédia a szokásos, ízléstelenül szenzációhajhász módján „nyomozgatott” és találgatott, hogy a két férfi között intim viszony állt-e fent.

Hónapról hónapra találkozhatunk interjúkkal is a magazin oldalain, ez most sincs másként. Augusztusban elindult Sztárok rovatuk következő vendége Gallusz Niki énekesnő, akit a munkájáról, valamint a melegekhez fűződő kapcsolatáról faggattak, másik beszélgetésük interjúalanya Kovács Tímea volt, az április végén alakult Vállald Magad civil szervezet elnöke.

Augusztusban ünnepelte a Capella 15. születésnapját, az eseményen a szerkesztőség is jelent volt, és egy képes beszámolót készítettek, a Krónika rovatunkban pedig bemutatkozik Budapest új melegkávézója, a Bolondóra. Persze nem hiányozhat magazinukból a programajánló sem, rögtön két eseményre is felhívják a figyelmünket: az egyik a szeptember elején induló Grand Safe Show új országos kampánya, a Nagy Szex Teszt, a másik pedig a hónap utolsó hétvégéjén megrendezésre kerülő Budapest Bears Weekend, amely Közép-Európa legnagyobb medvehétvégéje lesz, bulikkal, fürdőzéssel, szaunázással és maciszépségversenyekkel.

Természetesen a jól megszokott rovatok is jelentkeznek. Könyvajánlójukban Szücs Balázs: Légy az otthonom! címet viselő párterápiás és önismereti tréningkönyvéről olvashatunk, Egészség rovatukban Jakab István a Brightoni Egyetem AIDS-prevenciós projektjének, az Everywhere magyarországi tapasztalatairól ír, Világháló rovatukban Hanzli Péter az interalia.org.hu oldalát vette górcső alá, de újra kiosztja a Company záptojásdíjait Stan Spicy is a celebvilág képviselőinek. A lányok megtudhatják, hogy mi fog történni az októberben megrendezésre kerülő LIFT fesztiválon, H. Barnabás a Transz rovatban pedig a transzszerelemről ír. Szerkesztőségük legszebb tajga, Ádám is jelentkezik a turistákat útbaigazító rovatával, moziajánlójukban pedig a Művész mozi filmjeiből válogatnak.

És végül, de nem utolsósorban megtudhatjuk, mit üzennek a csillagok a szeptemberi horoszkópban, illetve milyen programok várnak ránk az ősz első hónapjában.

Keressétek a COMPANY magazin legfrissebb számát Budapesten 45 ponton, a szórakozóhelyeken, éttermekben, bárokban, szex-shopokban és a vidéki városokban (Debrecen, Győr, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Sopron, Szeged) egyaránt. Ha mégsem jársz ilyen helyekre, akkor a magazin weboldalán a mindig letöltheted PDF formátumban akár az aktuális lapszámot akár a korábbi számokat.

Jó olvasást és kellemes időtöltést mindenkinek!

forrás és kép: Company Magazin

 

 

Külföld:

 

Október 10-én tartják az első belgrádi melegfelvonulást

Október 10-re tűzték ki Belgrádban az első olyan melegfelvonulás időpontját, amelyet szeretnének végre megtartani a szervezők, méghozzá incidensek nélkül.
A 2010-es büszkeségnapi menet szervezőbizottsága hangoztatta, hogy a felvonulás egy nyugodt és erőszakmentes esemény, amelynek keretében a melegek nyugodtan, félelem nélkül végigsétálhatnak Belgrád utcáin, azokkal együtt, akik kiállnak az egyenjogúság, a tolerancia és az emberi jogok tiszteletben tartása mellett - olvasható a Magyar Szó című hírportálon.
– A felvonulásra nem célként, hanem eszközként tekintünk, amellyel felhívjuk a társadalom figyelmét azokra a problémákra, amelyekkel az lmbt személyeknek naponta szembesülniük kell – közölték a szervezők, akik egyben felszólították az állami illetékeseket, hogy számoljanak le az erőszakkal és a diszkriminációval.
A melegfelvonulást a Gay-Straight Alliance, a Kvirija és az újvidéki melegszervezet rendezi. A résztvevők egy belvárosi parkban gyülekeznek majd, ahonnét a kormány és több minisztérium épülete elé vonulnak, majd a tervek szerint egy nagy népünnepéllyel zárják majd a napot a belgrádi diák kulturális központban.
A tavalyitól eltérően a "parádé" idén élvezi a vezető kormánypolitikusok, köztük Boris Tadic elnök és Ivica Dacic belügyminiszter, és a parlamenti pártok többségének támogatását.
A szerb parlament védelmi és nemzetbiztonsági bizottsága júliusban felszólította az állami hatóságokat, hogy tegyenek meg mindent a melegfelvonulás résztvevőinek biztonsága érdekében. Dusan Bajatovic, a bizottság elnöke akkor úgy foglalt állást, hogy az esemény próbakő az állam számára, amely nem engedheti meg, hogy ezúttal a szélsőséges csoportok győzzenek, már csak azért sem, mert "nem képviselik a szerb társadalom egészének hozzáállását".
A tavalyi, szeptember 20-ra tervezett büszkeségnapi felvonulást egy nappal a kitűzött időpont előtt mondták le, miután a rendőrség – felmérve a helyzetet, s tartva a lehetséges incidensektől – Belgrád központja helyett egy másik helyszínt javasolt a rendezvény lebonyolítására. A legelső, 2001-es felvonuláskísérletet szélsőjobboldali huligánok szétverték.

Hatter.hu

 

A homofóbok gyakran homoszexuális érzelmekkel bírnak

Egy német kutatás kimutatta, amit már mindannyian régóta sejtünk: a homofóboknak maguknak gyakran vannak homoszexuális érzelmeik. Végre van közös témánk a meleggyűlölőkkel!

Homofóbia: a bizonytalanság a saját heteroszexualitásunkbanA különböző németországi egyetemekről származó kutatók összehasonlítottak két csoportnyi férfit: az első csoport tagjait úgy választották ki, hogy azoknak semmi gondja ne legyen a melegekkel, míg a másodikba tartozóknak herótja volt az LMBT közösségtől.

A kutatásban résztvevő férfiak nemi szerveinek környékére szenzorokat helyeztek el, majd melegpornót vetítettek nekik. A melegbarát férfiak nem produkáltak izgalomra utaló jeleket – ellenben a homofóbokkal: náluk egyértelműen kimutathatóvá vált a szexuális gerjedelem.

Az ehhez hasonló kísérletek csak alátámasztják az olyan eseteket, amikor a korábban homofób magatartást produkáló konzervatív politikusokról és egyházi személyekről (pl. a minap előbújt Ken Melhman) kiderül, hogy valójában a saját nemüket preferáljak. Németországban már elkészült a lista a leggyűlölködőbb közéleti személyiségről, hogy aztán majd kipipálják, ha előbújt az illető. Talán Magyarországon is nekiállhatnánk készíteni egy ilyen listát…

Fotók: tommymcmahon.net, zazzle.com

Langer Ármin

frissmeleg.hu

 

Meleg álomesküvőt kínál az égben a SAS skandináv légitársaság

A SAS skandináv légitársaság akar a világon elsőként a felhők felett egy meleg párt összeházasítani, és e célból "Love is In The Air" mottóval médiakampányt indított házasulandó homoszexuális felkutatására. A kivételes lehetőségre, az "égi frigyre" bárki pályázhat az interneten, és a győztes párnak ingyenes amerikai nászutat ajándékoz a Scandinavian Airlines egy Airbus A340 fedélzetén.

Love is Int The Air

Az internetezők által legideálisabbnak talált meleg pár december 6-án utazhat Stockholmból New Yorkba a SAS SK903-as járatával, amelynek fedélzetén egy egész elsőosztályú kabint elkülönítenek az esküvői szertartás és "lagzi" részére. Sós földimogyoró és dobozoskóla helyett igazi esküvői lakomára (pezsgővel, esküvői tortával) látja vendégül a légitársaság házasulandókat, akik akár táncolhatnak is az ülések közti folyosón. A "nagyon hagyományosnak" ígért égi mennyegző nem sokkal felszállás után, még a svéd légtérben kell megtörténnie, mert Svédországban törvényesen is házasodhatnak azonos nemű párok.
"A légitársaságok, köztük a SAS is, már évtizedek óta szerveznek esküvőket menetrendszerinti utasszállító repülőgépek fedélzetén, de mi leszünk az elsők, akik egy azonos nemű pár esküvőjét rendezik meg a felhők fölött. A SAS a világ legliberálisabb és leghaladóbb országai közül háromnak a közös légitársasága, főleg ami az lmbt jogokat illeti, és úgy érezzük, ez természetes módja a szeretet ünneplésének" - mondta Robin Kamark, a légitársaság kereskedelmi igazgatója.
A pályázaton nyertes meleg párt a SAS ingyen repíti Amerikába és vissza első osztályon és a legfényűzőbb melegbarát szállodában (a manhattani W hotelben) szállásolja el három napra New Yorkban, valamint további három napra a Los Angeles melletti West Hollywood melegparadicsomban (itt a mesés Andaz hotel lesz a szállás). A szerencsés pár minden költségét térítik, még az utazás előtti esetleges stockholmi szállást is.
A több ezer méteres magasságban tartott álomesküvő elnyeréséhez a jelentkező pároknak saját profilt kell létrehozniuk a SAS honlapján (http://love.flysas.net/index.php), ahová bemutatkozó szövegen kívül fotókat vagy videót kell feltölteniük, le kell írniuk, hogy mit szeretnek a legjobban a társukban, és profiljukat a lehető legtöbb közösségi portálra (Facebook, Twitter, YouTube, stb.) kell feltenniük a minél több szavazat érdekében. A netezőktől a legtöbb szavazatot kapó pár nyeri az egyhetes tengerentúli álomnászutat.
A skandináv légitársaság hasonló all-inclusive álomnászutat kínál amerikai párok számára is Svédországba.
Anders Lindström szóvivő szerint az "égi melegmennyegző" meghirdetésével a SAS amerikai riválisait akarja utolérni a meleg légiutasok körüludvarlásában.

Hatter.hu

 

Előbújt Bush egykori kampányfőnöke

Ken Mehlman, a Republikánus Nemzeti Tanács néhai elnöke, George W. Bush 2004-es nyertes elnökválasztási kampányának irányítója az évekig tartó sugdolózások után most coming-outolt. A konzervatív politikus az eddigi homofób politijától gyökeresen eltérő magatartást ígér.

Mehlman nemrég ismerte be családjának és kollégáinak, hogy meleg. A The Atlantic-nek adott interjújában azt mondta, hogy csak most döbbent rá saját nemi identitására: korábbi nyilatkozataival ellentétben most már a melegházasság kérdéséhez is máshoz áll hozzá, az ügyért kíván a jövőben harcolni.

„43 évnek kellett eltelnie, míg sikerült letisztáznom magamban melegségemet. Mindannyiunknak be kell járnia a saját útját. Nekem ez azt jelentette, hogy az utóbbi hónapokban a családomat, barátaimat és munkatársaimat fokozatosan tájékoztatnom kellett arról, hogy mi is a helyzet velem. Mindannyian fantasztikusan reagáltak: eleinte még féltem, de most már tudom, hogy jól döntöttem, szerencsésebb és jobb ember lettem.”

Amikor Mehlman még komoly politikai befolyással bírt, következetesen harcolt a melegházasság intézménye ellen. „Nem voltam még kész az igazságra. Pedig annyi mindent tehettem volna a meleg közösségért…”

A teljes interjú angol nyelven itt olvasható.

Fotók: observer.com, pressherald.com

Langer Ármin - frissmeleg.hu

 

 

"Békés egymás mellett élést" akar a német püspök

Váratlanul melegek küldöttségét fogadta hivatalában Franz-Josef Overbeck esseni püspök, akit heves bírálatok értek, miután egy tévéműsorban természetellenesnek és bűnnek nevezte a homoszexualitást. A katolikus főpap nem volt hajlandó bocsánatot kérni, de együttérzését hangoztatta, és azt, hogy "senkit sem akar diszkriminálni".
Két és fél órán át tartott pénteken az előre be nem jelentett találkozó, amely az egyik első volt a maga nemében Németországban. A találkozó után kiadott püspökségi nyilatkozat szerint Overbeck az ARD köztévé áprilisi talkshow-jában csak megismételte a katolikus egyház álláspontját, miszerint házasság és szexualitás nem elválasztható egymástól, és gyermeki szempontból egy férfi és egy nő kapcsolata az ideális.
A FELS esseni melegszervezet szóvivője, Horst Schmitz elismerte, hogy "a püspök nem mondhat mást, ha nem akarja kockáztatni az állását". Schmitz beszámolója szerint azonban Overbeck "közeledett" a melegekhez és éreztette, hogy a jövőben óvatosabban nyilatkozik ilyen kényes kérdésekben.
A püspöki hivatal közleménye szerint Overbeck "a különböző csoportok békés egymás mellett élésére törekszik egyházmegyéjében".
A melegeket bántó televíziós nyilatkozat után német melegaktivisták bocsánatkérést követeltek a püspöktől és különböző nyilvános demonstrációkkal, közte a püspöki palota előtti tüntetéssel juttatták kifejezésre haragjukat.

Hatter.hu

 

Zsaruk és/vagy melegek?

Rendőrnek lenni és egyben nyíltan vállalni a homoszexualitást egyáltalán lehetséges? Megannyi példával bizonyíthatjuk, hogy nem könnyű és ráadásul ahogy a melegek, ők is szembesülnek különböző sztereotípiákkal, miszerint minden zsaru macsó, nőgyűlölő és homofób. Vagy mégsem?

Belgiumban a rendvédelmi erők felmérést végeznek, hogy megtudják mik a legégetőbb problémák, hogy támogathassák a sokszínűséget saját berkeiken belül. Csaknem 50.000 csendőrrel és rendőrrel töltettek ki kérdőívet névtelenül.

„Nyíltan vállalja melegségét munkahelyén? Került már konfliktusba szexuális beállítottsága miatt munkaidőben? Nehézséget okoz melegekkel együtt dolgoznia? Ön szerint szerepet játszik a hierarchia kialakulásában a nemi hovatartozás?” - ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel találták szembe magukat a belga SÜN-ök.

A belgiumi rendőrség célja, hogy objektív képet kapjanak a belga rendőrségen belüli LMBT- munkavállalók helyzetéről, kiderítsék a diszkrimináció mibenlétét és legfőbb forrását, hogy mindezek tükrében minél előbb egy egymás iránti tiszteleten és elfogadáson alapuló környezetet tudjanak kialakítani.

fotó: DR.

Rózsa Milán - frissmeleg.hu

 

Nem hátrány a két meleg szülő

A meleg és leszbikus szülők által nevelt gyerekek épp olyan rendesen fejlődnek, mint a klasszikus családmodellben fölnövők – derül ki az Amerikai Statisztikai Hivatal kutatásából. Az adatokat 2000 óta gyűjtik, de az eredményt csak most közölték a Demography nevű szaklapban.

„A modern családjog egyik legégetőbb kérdése, hogy az azonos nemű párok fogadhassanak-e örökbe gyereket, vagy sem” – nyilatkozta a kutatást vezető Michael Rosenfeld a Standford Egyetemről. „A tanulmány arra kíván rámutatni, hogy a gyermekek az ilyen jellegű családokban is sérülés nélkül nőnek föl, mégha elsőre tökéletlennek tűnnek is a körülmények.”

Noha a melegek nevelte gyerekek nagyobb arányban ismételnek osztályt (7% helyett 10%), a kutatók váltig állítják, hogy nincs különbség fejlődésüket tekintve: a különbség jelentéktelen mind az oktatás színvonalát, mind a szülők anyagi jólétét figyelembe véve.

Azt Rosenfeld is belátta, hogy a téma kutatása messze nem a legkönnyebb: az olyan meleg párok, akik gyereket is nevelnek, az Egyesült Államokban egyelőre ritkák. „Egy jó alany aranyat ér” – mondta el Rosenfeld. „Márpedig mi ezer és ezer ilyen jó alannyal találkoztunk az évek során.”

Fotók: sanfranciscosentinel.com, moonbattery.com

Langer Ármin - frissmeleg.hu

 

 

A toryk útja a tolerancia felé

Nemsokára könyv jelenik meg Nagy-Britanniában arról, hogy a konzervatív pártnak az utóbbi évtizedek során hogyan változott a megítélése a homoszexualitásról. Az Over the Blue Rainbow című, rendkívül érdekesnek ígérkező könyv - melyet dokumentumfilm is kiegészít majd - a Biteback Publishing kiadásában jelenik meg jövőre.

Mindezt blogjában jelentette be Iain Dale újságíró és politikai lobbista, a kiadó ügyvezető igazgatója. Azt is elárulta, hogy a könyv szerzője Michael McManus lesz, s a munkacím egyelőre a következő: Over the Rainbow Blue. Addig is a szerző szívesen várja azok leveleit, akik úgy érzik, van mit hozzátenniük a történethez. McManus azt is elárulta, hogy a szerző eddig két életrajzot alkotott: Jo Grimond (1913-1993) liberális politikus és Ted Heath (1916-2005) konzervatív miniszterelnök biográfiáját.

Legújabb könyve a második világháború utáni éveknél veszi fel a fonalat, és egészen napjainkig ível. Ezen időszak során arra keresi a választ, hogyan is változott meg a Tory Párt megítélése a melegséggel kapcsolatban. A szerző számos interjút is készít az események szereplőivel, hogy megértsük, hogyan is változott a meghatározó konzervatív politikusok személyes megítélése a kérdésben. A könyv címében található „blue” valószínűleg arra utal, hogy a toryk hagyományos színe a kék (igaz, a párt legújabb logója már egy kék alapon álló zöld lombkorona).

A könyv egyik központi témája lesz a nyolcvanas években elfogadott ún. 28. szakasz és annak eltörlése. Ez az önkormányzati törvénymódosítás volt az egyik legvitatottabb jogszabály Nagy-Britanniában, mely büntetni szándékozta azt, ha az önkormányzatok a homoszexualitás elfogadtatása érdekében kifejtenek bármilyen tevékenységet, kiadnak kiadványokat, különösképpen az önkormányzati fenntartású iskolákban. A módosítás azzal a nem is nagyon titkolt szándékkal született, hogy az AIDS okozta sokk évtizedében megvédjék a gyerekeket a „homoszexuális ragadozóktól”, nehogy azok „belesulykolhassák” a homoszexualitást a „sebezhető fiatalokba”. A 28. szakasz eltörléséért küzdöttek természetesen a meleg szervezetek, s számos híresség is felszólalt ellene, így többek között Sir Ian McKellen és Simon Callow színészek, Michael Cashman munkáspárti politikus (későbbi EP-képviselő), Helen Mirren színésznő vagy Boy George, aki még egy dalt is írt a 28. szakasz ihletésére. A törvényt végül csak Tony Blair munkáspárti kormánya törölte el, melyet akkor hevesen támadott a konzervatív párt. Mindezért idén David Cameron tory pártvezér bocsánatot is kért, beismerve pártja tévedését.

A másik fontos csomópont pedig a jelenlegi konzervatív-liberális koalíció azon törekvése lesz, hogy előkészítsék az eddigi legteljesebb mértékű „egyenlő jogokat” a melegek számára a brit történelemben. A könyv az események társadalmi hátterét is igyekszik bemutatni, s Michael McManus azt is elárulta, hogy ahhoz egy dokumentumfilm is fog csatlakozni, mintegy kiegészítve a kötetet.

Valószínűleg az sem véletlen, hogy pont most jelentették be a könyv megjelenését. A múlt hónapban coming out-olt például az egyik legbefolyásosabb tory politikus, Crispin Blunt börtönügyi miniszter, aki melegsége mellett azt is bejelentette, hogy külön költözött feleségétől. A múlt hét egyik vezető témája pedig az volt a szigetországban, hogy William Hague külügyminiszter folyamatosan tagadja az állítólagos homoszexualitásáról szóló pletykákat, ugyanakkor minisztersegédje, a vele hírbe hozott 25 esztendős Christopher Myers múlt szerdán lemondott tisztségéről. Az események hatására – Hague hárítását is kritizálva – „bújt elő” mindeközben Alan Duncan konzervatív parlamenti képviselő.

fotó: pinknews.co.uk

Hanzli Péter - frissmeleg.hu

 

 

Miss Universe 2010 támogatja a melegházasságot

Az idei Miss Universe mexikói győztese támogatja melegházasságot. Mindez azért lehet hír, mert az utóbbi években több szépségkirálynő kifejezetten az azonos nemű párok házasodási lehetősége ellen emelte fel a hangját. Mexikóvárosban egyébként létezik a melegházasság.

A Háttér honlapja ma adott hírt arról, hogy bevezetése óta közel négyszáz azonos nemű pár (pontosan 398) kötött eddig házasságot a mexikói fővárost és környékét magába foglaló Szövetségi Körzetben az elmúlt félév alatt. – A mindezt lehetővé tevő szövetségi állami törvényt még tavaly december végén fogadta el a helyi törvényhozás, és március 4-én lépett életbe (a szerk.). – Az anyakönyvvezető elé járuló párok 53 százaléka férfi, 47 százaléka pedig nő. „Az esetek 10 százalékában mexikóiak házasodtak össze külföldi állampolgárral, zömében európaiakkal, akiket dél-amerikaiak, észak-amerikaiak és közép-amerikaiak követnek. A legtöbb házasság 30-40 évesek között jött létre, akiket a 21-30-as korosztály követ. Négy esetben 71-90 évesek kötöttek házasságot.” – olvasható a hatter.hu oldalon.

Nem sokkal megválasztása után nyilatkozott minderről a sajtónak a mexikói szépségkirálynő, Ximena Navarrete, aki egyben „világszépe” is lett. Elárulta azt is, hogy sok meleg barátja van, s nincs semmi oka arra, hogy ne támogassa a melegek házasságát. A 22 esztendős latin szépség a Miss Universe koronáját a múlt hónapban nyerte el, és a választás után elsőként a W Rádió nevű mexikói adó kérte ki véleményét, egyebek mellett a melegházasság kérdéséről is.

A beszélgetés során Navarrete kitért arra, hogy tiszteletben kel tartanunk egymás véleményét. „Úgy gondolom, hogy minden embernek ezen a világon joga van arra, hogy a saját meggyőződését vallja”. S az emberek arra vonatkozó döntését, hogy úgy éljék az életüket, ahogy szeretnék, tiszteletben kell tartani. „Meg kell tanulnunk azt, hogy tisztelettel kell bánnunk [a meleg emberekkel is], hiszen ők is ugyanolyanok, mint mi. Nincs különbség.” – fogalmazott. Majd a következőképpen folytatta: „Az az igazság, hogy én teljesen a megkülönböztetés ellen vagyok , és hát, mit is mondhatnék. Sok barátom van, aki homoszexuális, és imádom őket. Nincs okunk azt mondani, hogy szeretnénk félreállítani őket, s nincs okunk arra, hogy ne hagyjuk azt, hogy élvezzék, amit akarnak, hogy élvezzék mindezt a saját partnerükkel”.

A mexikói szépség – aki jelentős összeget is nyert a versenyen – elmondta, szeretne más fontos társadalmi kérdésekkel is foglalkozni, így – többek között pénzzel is – szeretné támogatni a HIV és a mellrák elleni küzdelmet.

Tavaly az keltett feltűnést – és meleg körökben felháborodást is –, hogy az előző Miss California, Carrie Prejean (aki végül nem nyerte el a Miss USA koronáját) a verseny során bejelentette, hogy nem ért egyet a melegházassággal. A keresztény jobboldal körében hamar népszerűvé vált Prejean kijelentését vallási meggyőződésével indokolta, ám későbbi karrierjének hamar búcsút mondhatott. Előkerültek ugyanis – és hamar az Interneten is láthatóvá váltak – azok a felvételek, amelyek a leendő szépségkirálynő „szóló szex”-jeleneteit tartalmazták. Ezzel a keresztény jobboldalon is „kegyvesztetté” vált.

fotó: pinknews.co.uk

Hanzli Péter - frissmeleg.hu

 

 

Bulvár:

Travolta állítólag férfiakkal csalja a feleségét

John Travolta folyamatosan férfiakkal csalja a feleségét - idézi több hírportál, köztük a Femina.hu a National Enquirer amerikai bulvárlap "leleplező" cikkét. A filmsztárról évek óta pletykálják, hogy meleg, de ezt ő maga még sosem ismerte.

John Travolta

 

 

Terry Black indul a választásokon

Terry Black Tökölön indul az önkormányzati választásokon – tudósított róla a Blikk. „Ha bizalmat kap az önkormányzati választáson a szavazófülkékben is (…) 4 évig politizálhat a helyi önkormányzat testületében szocialista képviselőként, hiszen összegyűlt számára a szükséges mennyiségű kopogtatócédula”.

Utána néztünk. S a hír tényleg igaz (mint ahogy az a www.valasztas.hu honlapról is, kicsit nehezen megtalálható módon, de kiderül). Rácz Károly Mihály (akinek ajánlószelvényeit szeptember 3-án fogadták el, s ez alapján nyilvántartásba vették), mint az MSZP jelöltje a tököli 01-es számú választókerületben indul egyéni képviselőjelöltként. Ellenfelei: Borsos Zoltán (Fidesz-KDNP), Ecsedi Beáta (Jobbik) és Vejmola Tamás (független jelölt) lesznek. Sőt Rácz Károly szerepel a Magyar Szocialista Párt tököli kompenzációs listáján is (magának a listának az elbírálása még döntésre vár, mivel annak leadási határideje később volt).

Nem polgármester-jelöltként indulok a választáson, mert előbb a munkámmal szeretnék bizonyítani. Nem a pozíciók vonzanak, hanem a tennivalók. Aztán ha jól végzem a dolgom, s nemcsak más, hanem én is úgy látom, hogy van keresnivalóm ezen a pályán, akkor komolyabb terveket is dédelgethetek – mondta Terry Black a napilapnak szűkszavúan.

Varjú László MSZP-s országgyűlési képviselő a tököli választókerület elnöke az újságnak megerősítette: Rácz Károly – közismertebben Terry Black a megfelelő mennyiségű ajánlószelvényt bőven összegyűjtötte, és péntek délután beadta az arra kijelölt helyre. A választási bizottság ellenőrzi a cédulákat, amelyek alapján szocialista jelöltté válik.

fotó: bulvaros.hu

A Blikk cikke alapján: GayBatman

 

A Glee-sztár maci bárban?

Vicces képek láttak napvilágot az Interneten a nyíltan meleg Chris Colferről, aki Kurt szerepét alakítja a nagysikerű Glee című a televíziós sorozatban. A képek eredetije a „Rolling Stone” magazinban jelent meg. Közben mindenki azt találgatja, ki is lesz vajon Kurt barátja a sorozatban.

Az egyik fotón – mely egyébként vélhetően a sorozatnak az Egyesült Államokban szeptember 21-étől futó második szériájának egyik kiragadott részlete, bár az is lehet, hogy csak megrendezett jelenet – a nem éppen izmos, bár sportoló, s kissé sematikusra sikeredett, ám sokak által pont emiatt kedvelt meleg figura, Kurt betéved egy meleg bárba, méghozzá nem is egy akármilyen helyre. Ez ugyanis a „Maci Bár” névre hallgat, melyet elsősorban bőrös melegek látogatnak előszeretettel.

Mindeközben az Egyesült Államokban mindenki arról beszél, hogy hamarosan elcsattan a sorozat első meleg csókja is. Minderről maga a szereplő, a húsz esztendős Chris Colfer nyilatkozott az E! Online-nak, részleteket azonban nem árult el. Ez a csók lesz egyébként a FOX tévécsatorna első, főműsoridőben közvetített meleg csókja. Colfer csak annyit árult még el, hogy vélhetően nem fog nehezére esni kamerák előtt csókolózni azonos nemű partnerével. Úgy véli, mindez logikus fejleménye lesz a sorozatnak. „Ha a jelenetet szépen forgatják le, nem lesz vele problémám. Azt szeretném, hogy izgalmasnak tűnjön, és a közönség extatikusan sóhajtson fel közben” – tette még hozzá.

Colfer azonban most sem erősítette meg azokat az információkat, melyek hetek óta keringenek a sajtóban, nevezetesen hogy a sorozat egy másik leendő szépfiú üdvöskéje, Sam (Chord Overstreet; képünkön Chris Colferrel), a McKinley Gimnázium ünnepelt atlétája lesz Chris párja a második évadban. A hírek szerint már az évad első epizódjában, szeptember 21-én a barátjaként tűnik fel a színen, s ekkor csattan el köztük a csók is. Mind a stúdió, mind annak szereplői azonban titkolják a részleteket, vélhetően azért, hogy a minél nagyobb nézettség reményében fokozzák a rajongók (az ún. „gleek”-ek) várakozását. Chris végül a kérdésre csak annyit mondott, hogy most nem mondhat semmit, s különben sem tudja most ezt megmondani.

Közben az Advocate meleg magazin azt is kiderítette, hogy a Glee hamarosan a rajzfilm világát is meghódítja, hiszen a nagysikerű Simpson család című sorozat egyik közeli epizódját a Glee-nek fogják szentelni.

fotók: gay.ru

Hanzli Péter - frissmeleg.hu

 

Kultúra:

Új Gravitonas-videó - Magyarországon először

Megjelent a Gravitonas új video klippje: a "Religious". A svéd melegbarát együttest 2009-ben alakította Alexander Bard (az Army of Lovers és a BWO frontembere) és a jóképű Andreas Öhrn.

A svéd toplistákon már a debütáló kislemezük, a "Kites" négy hónapig folyamatosan az elsők között szerepelt.

Olvassátok el Alexander Barddal korábban készített exkluzív interjúnkat is!

 

David Boklund - frissmeleg.hu

 

Szeptembertől újra indul a Gobbi Hilda Filmklub

A szeptember 4-i, 18 órától kezdődő vetítéssel ismét visszatér a nyári szünet után Gobbi Hilda Filmklub. A VisMaiorban tartott vetítésen a Bloomington című, 2010-es amerikai film látható. A mozi díjtalan, de a szervezők adományokat elfogadnak.

Bloomington

USA, 2010, 83 perc, angol, magyar felirattal

Jackie, az egykori gyermekszínész megkezdi főiskolai tanulmányait és készen áll arra, hogy végre megismerje azt az önállóságot ami eddig hiányzott az életéből. Találkozik Catherine-nel, a titokzatos, hírhedten "nőfaló" tanárral. A többiek figyelmeztetése ellenére sem képes ellenállni Catherine csábításának és egy szenvedélyes kapcsolat veszi kezdetét. Jackie ismét színészi lehetőséget kap s ezt igen kemény leckéül szolgál mindkettőjük számára. Catherine rádöbben hogy felelőtlen viselkedése túl sok feltűnést kelt és ezzel állását kockáztatja. Jackie-nek pedig, ha maga akarja irányítani életét, valószínűleg le kell mondania első szerelméről.

Rendező: Fernanda Cardoso

Szereplők:

Allison McAtee ... Catherine

Sarah Stouffer ... Jackie

Katherine Ann McGregor ... Lillian

Erika Heidewald ... Sand

Chelsea Rogers ... Rachel

A vetítés után olyan iskolai helyzetekről beszélgetünk, amit személyesen tapasztaltunk meg akár résztvevőként, akár megfigyelőként.

Ajánlott olvasmányunk: http://www.labrisz.hu/mar-nem-tabu-tanari-kezikonyv-a-melegekrol-leszbik...

A vetítés helye: Vis Major Kávézó (Szt. István krt. 2., bejárat a Pozsonyi utca felől)

Ideje: szeptember 4. szombat, este 6 órától

A mozi díjtalan, adományokat elfogadunk!

A Gobbi Hilda Filmklub a Labrisz Leszbikus Egyesület és a Vis Major Kávézó közös programja. Támogató: Budapestpride.hu.

Médiatámogató: frissmeleg.hu, Pocok klub

forrás és fotó: Gobbi Hilda Filmklub

 

Erotika képregényben – japán módra

Shounen-ai, doujinshi, uke, seme: neked mondanak valamit ezek a szavak? Ha igen, akkor valószínűleg tagja vagy egy a hazánkban elég szűk szubkultúrának. A felsorolt szavak mind részei a yaoi világának. Ha kedved van tarts velem ide, és nem bánod meg, ugyanis itt csak gyönyörű és szexi fiúkkal fogsz találkozni.

Túl szép hogy igaz legyen? Hát persze, de ezért létezik a yaoi! A Yaoi egy betűszó (Yama nashi, ochi nashi, imi nashi), jelentése: „nincs tetőpont, nincs cselekmény, nincs értelem” humorosan szokták még Yamete, oshiri ga itai-nak is „megfejteni”, amely annyit tesz, „Állj, mert fáj a fenekem”. A japánban őshonos műfaj tulajdonképpen egy lányoknak készülő, meleg, erotikus, esetenként kifejezetten pornográf képregény. A képregényt persze nem az amerikai értelemben kell használni, egy japán képregényben, a mangában, egészen más szabályok érvényesek. Ami először fel fog tűnni ha kinyitsz egy könyvet, az az, hogy a végére kell lapoznod, hogy elkezdhesd olvasni, ugyanis magyarul is meghagyják a jobbról balra, és hátulról előre való olvasási formát. Tapasztalatból mondom, hogy ebbe elég gyorsan bele lehet jönni, utána már a „normál formátumú” képregények lesznek furcsák.

A nyugati szóhasználatban (és ha angol, vagy magyar nyelvű honlapokat böngészel, akkor biztos ezzel a felosztással fogsz találkozni) a yaoi az explicitebb szexuális tartalommal bíró BL (Boy’s Love) manga, míg a shounen-ai inkább az érzelmekre hangsúlyt helyező szerelmi történet. A doujinshi pedig az, amit a rajongók adnak hozzá egy-egy történethez. Nagy többségében (egy hetero cselekményszálú) másik képregény, de akár egy ismert film/történet/ember köré épül, teljesen magán kiadású, akár ingyenesen az interneten megtalálható.

Hogy a beígért bishounen (gyönyörű férfi/fiú) se maradjon el, lássuk, milyen szereplők találhatók egy ilyen „speciális” képregényben. Két betöltendő „szerep” van minden yaoiban, az un. seme és az uke. A seme a férfi a kapcsolatban: általában idősebb, magasabb, rövidebb hajú, kisebb szemű, inkább „macho”, kezdeményező, míg az uke a nőiesebb pólus: lágyabb, androgün testfelépítésű, nagy, kifejező szemekkel és kisebb, gyengébb alkattal. Ezek a klasszikus szerepek manapság már néha megcserélődnek, de azért a történetek nagy részében kőbevésettek.

A yaoi olvasásánál ne feledjük, hogy a történetek tradicionálisan nők által nőknek készültek, és egy idealizált világot és szerelmet mutatnak be, amiben inkább a nyugati szerelmes regények hangulatát érhetjük tetten. A történet és a nyelvhasználat finoman szólva nem túl bonyolult: a seme általában komoly erőfeszítéseket tesz, hogy elcsábítsa a naivát, aminek jutalma a végén a jól megérdemelt lepedőgyűrés. A melegség mint probléma nem igazán jelentkezik, és a szereplők sem definiálják magukat melegnek inkább a szerelem nemnélküliségét, és mindent elsöprő erejét példázzák.

A vágy titokzatos tárgya: a festőmodell

Aki se japánul, se angolul nem tud, most már azoknak sem kell rontaniuk a szemüket a rajongói honlapokon való fordítások képernyőn való olvasásával, immár hozzánk is beköszöntött a yaoi kor, amelynek ismertetőjele, hogy mindezt már könyv formájában is megvehetjük, ráadásul magyarul. A legújabb megjelenés a Vázlatok címet kapta, ugyanis a fő történet egy festőművész-tanonc (Kaji) és az ő édes, fiatal, naiv és szexi modelljének (Naginak) románcát meséli el. Vajon szerelmük túléli, hogy Kaji nem merészkedik tovább egy-egy csóknál? Hogyan fogadják a kapcsolatot a mindenből kiábrándult „dívák”, Nagi másik munkahelyének, egy transzvesztita bárnak előadói? Vajon miért fullad kudarcba a csodálatos első alkalom?
Hinako Takanaga ennek a történetnek a mangakája (alkotója) 1997 óta több mint húsz megjelentetett yaoival és shounen-ai-al büszkélkedhet és azon kevesek egyike, akinek a története már hozzánk is megérkezett.

fotó: kello.hu; animey.net

Deadflowers (forrás: Company Magazin)

 

For Your Entertainment

Lady Gagaval, P!nkkel és a Muse-os Matthew Bellamyval is együtt dolgozott Adam Lambert új lemezén, a For Your Entertainmenten. Adam Lambert nevét még nem hallhattuk ezidáig, de most eljött az ideje, hogy megismerjük az új popzenei idolt!

Lambert tényleg „idol”, hiszen a 2009-es American Idolban (8. évad) is a műsor legvégéig beleadott apait-anyait, és ennek köszönhetően hétről-hétre sikerült mind a zsűrít, mind pedig az amerikai tévénézőket elvarázsolnia különleges glam-rock stílusával és hangzásával.

Most megjelenő lemezén, amelynek címe For Your Entertainment pedig nem kisebb nevekkel dolgozott együtt, mint Lady Gaga, P!nk, a The Darknessből ismert Justin Hawkins, a Weezeres Rivers Cuomo vagy Matthew Bellamy a Muse-ból.

„Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy a popzenei élet legnagyobb producerjeivel és zeneszerzőivel dolgozhatok együtt. Az albumom ezen emberek zseniálitásának és együttes energiájának a tükre.” – mondta el Adam.

Adam a kezdetektől tudta, hogy milyen albumot szeretne csinálni: „Olyan lemezt akartam, ami nem következetes, hiszen én magam sem vagyok ilyen, és rengeteg fajta zenét hallgatok. Azt akartam, hogy legyen dance-es, pop-os és nemzetközi. Szerettem volna, ha mindenki megtalálhatná a hangulatához illő zenét.”

Nos, ezt sikerült is elérnie Lambertnek, elég ha csak rápillantunk a számok közremüködőire. A „Fever” című számnak például Lady Gaga volt a társszerzője Jeff Bhasker producer mellett. Lady Gaga, Adam egyik kedvenc kortárs előadója, ezért nem volt meglepetés, hogy Adam szeretett volna egy számot közösen készíteni vele. „Együtt vettük fel a stúdióban, ami nagyon izgalmas volt, és iszonyat jól éreztük magunkat. A szám tulajdonképpen a felszabadultságról szól, hogy érezzük jól magunkat. Gaga a vokális korlátaimat feszegette egész végig, folyamatosan rám szólt, hogy legyek vadabb és őrültebb. Úgy érzem tényleg elkaptuk azt az igazi rock & roll érzést.”

Az albumon szerelemes számokat is találhatunk, mint a „Music Again”, amelyet Justin Hawkins (The Darkness) írt, producere pedig Rob Cavallo volt. „Justin volt a The Darkness gitárosa és front embere, és remek zenei meglátásai vannak. Az összes vokált a Capitol Studiosban, Hollywoodban vettük fel. Nagy megtiszteltetés volt ott dolgozni.” Egyébként a szám egy szexis, klasszikus rock riffre építkezik, amelyre nagy hatással volt a Queen és a Sweet zenéje.

A mostanában a hazai rádiókban is hallható „Whataya Want From Me” című számnak pedig nem mások voltak a társszerzői, mint P!nk, Max Martin és Shellback, akik egyébként az énekesnő „So What” című toplistás számáért is felelősek. „Hatalmas Max Martin és P!nk rajongó vagyok. Eredetileg a saját albumára akarta ezt a számot, de aztán mégis én kaptam meg.” – mondta el Adam, aki szerint a számot kétféleképpen is lehet értelmezni. „Egyrészt szólhat arról, amikor próbálod a saját érzelmeidet irányítani egy kapcsolatban, ugyanakkor egy üzenet a rajongóimnak és a médiának is: Mit akartok még tőlem? Én mindent megteszek, ami tőlem telik!”

A „Soaked” című számot, a Muse-os Matthew Bellamy írta és egyébként Adam egyik kedvenc bandája. „A Muse-nak összehasonlíthatatlan a hangzása. Számora a „Soaked” az ivásról szól. Rengeteg olyan ember van, akik bárokban keresik a szerelmet, és egy ilyen helyen nehéz valódi kapcsolatot találni. Erről szól a szám. Szó van benne a magányról és érzelmi ürességről, de ezt nem lehet igazán orvosolni. A szám kimenetele nem azt a negatív, önsajnáltató üzenetet hordozza, mint azt már megszoktuk, hanem inkább arra fókuszál, hogy ha nem is találod meg amik keresel, rendben leszel, ne aggódj. Szerintem ez megnyugtató. Imádom a dallamát és a vokált – nagyon színházias.”

Ha már a színháznál tartunk meg kell említenünk, hogy Adam egész élete során közel állt a színházhoz. Szülei Adam nyughatatlansága miatt adták be egy színjátszó csoportba, de végül olyan darabokban szerepelt, mint a „Camelot”, a „Grease”, a „Peter Pan” vagy a „Wicked”, ahol Fiyaro beállója volt.

A korongra Linda Perry is írt és készített egy számot, melynek címe „A Loaded Smile”. Linda Perry neve ismerős lehet, Christina Aguilera „Beautiful” és P!nk „Get The Party Started” című számaival kapcsolatban, valamint ő volt a 4 Non Blondes frontembere. „Imádom a „What’s up”-ot, amit még a 4 Non Blondesban csinált. Amikor azon gondolkodtam, hogy kikkel szeretnék együtt dolgozni, akkor természetesen az Ő neve is felmerült. Óriási rajongója vagyok, szóval nagyon örültem, amikor kiderült, hogy szeretne velem együtt dolgozni. Találkoztunk és megbeszéltük, hogy milyen irányba szeretnék menni a zenémmel. Lindában azt szeretem, hogy abszolút nem érdekli mik az aktuális pop zenei trendek és a saját útját járja, én pedig ezt nagyon tisztelem. A szám egyébként gyönyörű és meg van benne a glames hangulat is. Nagyon magas hangtartományban kellett énekelnem a többi számhoz képest, de ez jól jött, mert változatosságot hozott a lemezre.”

A OneRepublic egyik tagjával, Ryan Tedder is készült egy dal, aki eddig olyan dalokon dolgozott, mint Leona Lewis „Bleeding Love” és Beyoncé „Halo” című számai. Tedder, aki az American Idol-t sosem látta a 8. évadig, annak ellenére, hogy több egykori versenyzővel is dolgozott együtt, teljesen le volt döbbenve Lamberttől. Tedder szerint első gondolata az volt, hogy „Te jó isten, ez a srác tiszta őrült, ez valami fantasztikus!”.

Adam Lambert American Idol-os szereplése előtt Kaliforniában tengette napjait. Zenész családból való, hiszen édesapja DJ volt egy darabig, ezért rengeteg bakelit lemezük volt otthon, amikhez apja tiltásának köszönhetően nem nyúlhatott. Gyűjteményükben egyébként voltak Bob Marley, Bob Dylan és Grateful Dead lemezek is.

Adam debütáló albuma, a For Your Entertainment Európában 2010. május 3-án lát napvilágot két vadonatúj, eddig meg nem jelent felvétellel és két, eddig csak az iTunes-on elérhető dallal kiegészítve az amerikai változathoz képest:

01. Music Again
02. For Your Entertainment
03. Whataya Want From Me
04. Strut
05. Soaked
06. Sure Fire Winners
07. A Loaded Smile
08. If I Had You
09. Pick U Up
10. Fever
11. Sleep Walker
12. Aftermath
13. Broken Open
14. Time For Miracles
15. Master Plan (korábban csak az iTuneson elérhető)
16. Down The Rabbit Hole (korábban csak az iTuneson elérhető)
17. Voodoo (új)
18. Can’t Let You Go (új)

A lemez megrendelehtő ITT.

forrás és fotók: Sony Music

frissmeleg.hu

Nincsenek megjegyzések: