2010. február 20., szombat

A szivárvány és a hozzá kapcsolódó szimbólumok

 


A szivárványszínű zászló vált a meleg büszkeség legkönnyebben felismerhető jelképévé. A szivárvány számos, a nemhez és a szexualitáshoz kapcsolódó mítoszban, történetben szerepel a görög, a törzsi amerikai, afrikai és más kultúrákban.
A meleg társadalom 1978-ban kezdte használni a zászlót, ekkor jelent meg először a San Francisco-i Meleg és Leszbikus Felszabadítási Nap felvonulásán. A hippi mozgalomtól és a feketék jogaiért küzdő csoportoktól kölcsönözve a szimbolikát, Gilbert Baker, San Francisco-i művész tervezte a zászlót, egy évről évre használható jelkép megalkotásának igényével. Baker és harminc önkéntes a felvonulásra kézzel megvarrtak és megfestettek két óriás zászló-prototípust. Nyolc sávból állt, mindegyik a társadalom egy-egy komponensét reprezentálta: a rózsaszín a szexet, a vörös az életet, a narancssárga a gyógyítást, a sárga a napot, a zöld a természetet, a türkiz a művészetet, az indigókék a harmóniát, az ibolya a lelket.
A következő évben Baker megkereste a San Francisco-i Paramount Zászlótársaságot, hogy az 1979-es felvonulásra állítsa elő tömegesen a zászlókat. Az előállítási kényszerek folytán két színt, a rózsaszínt és a türkizt elhagyták, és az indigót királykékkel helyettesítették. A hatszínű változat San Francisco-ból elterjedt más városokba is, és hamarosan a meleg büszkeség és sokszínűség legismertebb, máig használt szimbólumává vált. Hivatalos elismerése is megtörtént a Zászlókészítők Nemzetközi Kongresszusa részéről. 1994-ben New York-ban a 25. Stonewall felvonuláson 10 000 ember vitt egy hatalmas, 30 láb (kb. 10 méter) széles, egy mérföld hosszú zászlót.


A szivárványszínű zászló további szimbólumokat hívott elő, mint pl. a szabadság-gyűrű. A zászlónak számos variációja van, ilyen az amerikai zászlón lévő csillagokat és sávokat idéző kék színű csillagos terület, vagy a lambdákat, rózsaszín háromszögeket tartalmazó változatok.
Az AIDS feletti győzelem zászló egy fekete sávot tesz hozzá az eredetihez legalsóként. Egy San Francisco-i csoport javaslatára a fekete sáv az AIDS-ben elhunytaknak állít emléket.

( Forrás: www.hatter.hu )

Nincsenek megjegyzések: