2010. május 28., péntek

Hírek - melegen

Itthon:

Semjén: a melegek a Jóisten előtt számolnak el úgy, ahogy tudnak

Semjén Zsolt nem ellenzi, hogy a meleg pároknak legyen "valamilyen jogintézményük", de ellenzi, hogy házasságban élhessenek. Az új kormány leendő mindenható miniszterelnök-helyettese a Heti Válasz május 13-án utcára került számában adta elő ezzel kapcsolatos érvelését.
- A magánéletében tőlem aztán mindenki azt tesz, amit akar. Az állam ebbe sem avatkozhat bele - az illető a Jóisten előtt elszámol, ahogy tud. Azt sem ellenzem mereven, hogy a meleg pároknak legyen valamilyen jogintézményük. Ha tehát ők valamilyen szimbolikus állami intézményesülésre vágynak, találjanak rá egy szót és egy intézményi formát. (Nem érthető a felvetés, mert ez már megtörtént külföldön és idehaza is a bejegyzett élettársi kapcsolat formájában - a Háttér.hu megjegyzése.) Ami ellen protestálok: hogy ez a házasság legyen, akár nyelvileg, akár a jogkövetkezmények tekintetében. A házasságot, családot nem azért támogatja az állam jelképes és anyagi módon, hogy az állampolgárok szexuális önmegvalósítását finanszírozza, hanem azért, mert gyerekek születnek, akik fenntartják a nemzetet és eltartják az idősebb nemzedéket. Ráadásul nem lehet csak kicsit feladni a természetjogot. Ha föladjuk, hogy a házasság egy férfi és egy nő kapcsolata, mégis miért ne adjuk föl az "egyet" is? Milyen jogon bünteti akkor az állam a bigámiát? Hasonló a helyzet, amikor kiveszik a hűség követelményét a polgári törvénykönyvből. Ha nem eleme a házasságnak, milyen alapon vélelmezi az állam a férjet apának? Ezeken a jogszabályokon tehát nem valamilyen "vallási fundamentalizmus" miatt, hanem a józan ész alapján is változtatni kell.
Az interjúból kiderült, hogy az abortusz betiltásának kérdésével a KDNP egyelőre nem mer előhozakodni, az nyilván majd egy későbbi lépés lesz a magyar társadalom újravallásosításában.

Hatter.hu

 

Novák Előd homofób megjegyzése Alföldi Róbert ellen

A Jobbik parlamenti képviselője Réthelyi Miklós bizottsági meghallgatásán a Nemzeti Színház igazgatója, Alföldi Róbert ellen intézett támadást, a kuruc.info stílusában "Alföldi Robertának" nevezve őt. A bizottág elnöke rendre utasította.

A minap folyt Réthelyi Miklós miniszter-jelölt meghallgatása az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága előtt. A miniszter megatárcájához fog tartozni ugyanis az egészségügyön, a sporton, a szociális ügyeken és az oktatáson kívül a kultúrpolitika is. A miniszter-jelölt hangsúlyozta, hogy a kultúrára fordítható közpénzek felhasználásánál az ideológiát és a pártpolitikát igyekszik majd figyelmen kívül hagyni, a forráselosztásnál a tárca csak a művészi és nemzeti érdekeket fogja figyelembe venni.

A bizottság jobbikos tagja, Novák Előd (képünkön) hozzászólásában a legsürgetőbb kérdésnek Alföldi Róbert főigazgató eltávolítását nevezte a Nemzeti Színház éléről, és a minisztertől erre kért konkrét határidőt. "Gondoljunk legutóbbi botrányára, mikor a drogbűnöző mellett állt ki" - utalt Novák arra, hogy Stohl András közúti balesete után is a Nemzeti Színház társulatának tagja maradhatott.

Felszólalása után L. Simon László, a kulturális bizottság fideszes elnöke kérte mértéktartásra Novák Elődöt, mivel a képviselő Alföldi Róbert keresztnevét női változatban (Roberta) használta (mint ahogy az a szélsőjobboldali portálokon, így a kuruc.info-n, vagy a barikad.hu-n bevett gyakorlat), a jobbikos képviselő azonban "félrehallásra" hivatkozott. Novák Előd kérdésére reagálva Réthelyi Miklós elmondta, hogy át fogják tekinteni a nagy kulturális intézmények működését, vezetőik kinevezésének körülményeit és munkáját.

fotó: mkogy.hu

Hanzli Péter

( Forrás: www.frissmeleg.hu )

 

Júniusi Company

 

Május 28-án pénteken, ismét megjelenik az ingyenes, országos terjesztésű COMPANY magazin legfrissebb száma! Az e havi szám tartalmából. Elsőként visszatekintenek az elmúlt hónapra, ugyanis május 17-én emlékeztünk meg a 6. Nemzetközi Homofóbia- és Transzfóbia-ellenesi Világnapról (IDAHO).

A Háttér Társaság a Melegekért szervezett egy sajtótájékoztatóval egybe kötött műhelybeszélgetést – Szivárványcsaládok címmel-, az Amnesty International magyarországi LMBT-csoportja beszámolót tartott az idei Baltic Pride-ról, a Gödörben, aznap este pedig magánszemélyek flashmobot szerveztek a Vörösmarty térre.

Nem telhet el nyár Budapesten anélkül, hogy immáron egy héten át ne mutatná meg magát a magyarországi LMBT-kisebbség. Egy hónap múlva, július 4–11. között rendezik meg immár 15. alkalommal a Budapest Pride-ot. A főszervező Szivárvány Misszió Alapítvány készített egy összefoglalót a magazin számára, amelyből fontos információkat tudhatunk meg! A meleg társadalomban sokan nem támogatják a felvonulást, Szücs Balázs, Ellenérvek a felvonulás kapcsán című írásában, egy olyan olvasóval beszélgetett, aki ebbe az „ellentáborba” tartozik.

Budapest rendezheti a EuroGames-t 2012. június 28. és július 2. között. A budapesti meleg játékok előkészületeiről, a tervekről és a közeljövő feladatairól beszélgettek a szerkesztők Bolyán Andrással, a szervező FRIGO képviselőjével. Ilyenkor nyáron sok szabadtéri programot szervezhetünk, kirándulhatunk, kerékpározhatunk. Minden évben egy hetes kerékpártúrára invitál a Vándor Mások is, amely idén Nyugat-Magyarország csodás tájainak felfedezésére hív mindenkit. Gazsival, a Vándor Mások főszervezőjével készült beszélgetést a sport rovatukban olvashatjuk.

Magyarországon sok meleg maci él köztünk, Süvöltős Tamás egy csokorba gyűjtötte azon weboldalakat, szerveződéseket, eseményeket, ahol a macik találkozhatnak hasonszőrű társaikkal. Előző hónapban rádiós rovatukban egy rövid sorozatot indítottak, amelyben a hazai meleg rádióműsorokat mutatják be. Ebben a hónapban egy 24 órás internetes melegrádiót, a RádióPinket mutatják be, Zahoranschy Richárd alapító főszerkesztő segítségével.

Természetesen a már jól megszokott rovatok is jelentkeznek, Hanzli Péter kollégájuk Nico Naldini: Pasolini élete című könyvét ajánlja figyelmünkbe, amelyben olvashatunk a művész gyermek- és fiatalkoráról, a háborús tapasztalatairól, a politikai szerepvállalásról, és minderről egy olyan férfi esetében, aki egyszerre volt kommunista, vallásos és homoszexuális. A Jakab István által vezetett Egészség rovatukban befejező részéhez érkezett a HIV+ fiúval készült interjú, Világháló rovatuk a Melegapa.hu oldalát vette górcső alá. Tölgyesy Zoltán a Madách Színház a Diploma előtt című darabját ajánlja Színház rovatukban, de kiosztja a Company záptojás díjait Stan Spicy is a celebvilág képviselőinek. A lányok megtudhatják, hogy milyen programok várnak rájuk a nyáron, Transz rovatukban pedig H. Barnabás a témába vágóan ajánlja Kiss Tibor Noé: Inkognitó című könyvét. És végül, de nem utolsósorban ismét megtudhatjuk, mit üzennek a csillagok a júniusi horoszkópban, illetve milyen programok várnak ránk a nyár első hónapjában.

Keressétek a COMPANY magazin legfrissebb számát Budapesten 45 ponton, a szórakozóhelyeken, éttermekben, bárokban, szex-shopokban és a vidéki városokban (Debrecen, Győr, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Sopron, Szeged) egyaránt. Ha mégsem jársz ilyen helyekre, akkor a magazin weboldalán a http://www.companymedia.hu –n mindig letöltheted PDF formátumban akár az aktuális lapszámot, akár a korábbi számokat.

forrás: Company magazin

 

 

 

Külföld:

 

Félsiker az első pozsonyi Pride

Az idén első alkalommal megrendezett Bratislava Pride félsikerrel ért véget. Az ellentüntetők miatt nem lehetett megtartani az eredeti tervek szerint a Pride-ot, később azonban, alternatív útvonalon végig vonult a szivárványos tömeg a Duna túlpartjára. Néhány kisebb sérülés történt.

A tervek szerint a Pride a főváros egyik főteréről, a Hviedzoslavovo námestie nevű hosszúkás alakú térről indult volna, végig haladva a belvároson. Itt gyülekeztek délután egy órától a tér közepén felállított színpad körül a részt venni szándékozók. A meghirdetett ellentüntetők is már egy óra körül megjelentek, s a tér másik oldalán tűntettek csendben transzparenseikkel. Kezdetben elég kevés rendőr volt a téren (dél körül még csak húsz egyenruhás), a rendőrség azonban újabb erőket vezényelt a térre és az azt megközelítő utcákba.

Az első pozsonyi Pride-ra sok külföldi érkezett. Nemcsak Csehországból, Lengyelországból, de Angliából, Franciaországból és Magyarországról is. Tőlünk több tucat résztvevő érkezett a Háttér Társaság a Melegekért, a Szivárvány Misszió Alapítvány, a (molinóval is felszerelkezett) Labrisz Leszbikus Egyesület, a Szimpozion Egyesület, valamint az Amnesty International magyarországi LMBT-csoportja szervezésében. Van aki busszal, van aki vonattal, és mások külön autókkal érkeztek a rendezvényre.

A felvonulásra érkezők a térre érve egy különös egybeesést is konstatálhattak. A tér azon végén, ahol pont az ellentüntetők gyülekeztek, áll a Szlovák Nemzeti Színház, s a teátrum homlokzatán díszelgő plakát tanúsága szerint egy meglehetősen érdekes címet viselő zenés színdarabra várták a közönséget (mely este hat után meg is érkezett). A Beethoven zenéire írt darab a következő címet viselte (magyarra fordítva): „Made in Kanada. 15 heteroszexuális duett”.

A meghirdetett gyülekezési idő után mintegy fél órával kezdődött el a színpadon lévő műsor, s ekkor már több mint ötszáz résztvevő lehetett jelen (ez a szám öt óra körülre – a becslések szerint – mintegy ezer főre duzzadt). A rendőri sorfallal elválasztott ellentüntetők száma néhány százra volt tehető.

A színpadon zenével kezdődött a műsor, azt követték a mintegy egy órán át tartó beszédek. A hazai szervezőkön kívül felszólaltak a meghívott külföldi vendégek. Beszédet mondott Ulrike Lunacek, az Európai Parlament nyíltan leszbikus, zöld párti képviselője. Beszédét osztatlan siker aratta a hallgatóság körében, nem úgy az ellentüntetők részéről. A zömmel újfasiszta meggyőződésű, kopaszra nyírt demonstrálók ekkoriban veszítették el nyugalmukat. A színpadon lévő képviselőt kővel dobták meg, ám szerencsére nem találták el (a kődobálót később letartóztatták).

Ez után jelentették be a színpadon a szervezők, hogy a rendőrség azt mondta nekik: nem tudják garantálni a felvonulók biztonságát, ezért törölték a felvonulást, s egyben arra kérték a résztvevőket, hogy maradjanak a helyszínen. A Szlovák Köztársaság rendőrsége ugyanis a téren igyekszik megvédeni a résztvevőket. Roman Kollarik szervező szerint a rendőrség valószínűleg nem számolt ilyen szituációval, noha a szervezők figyelmeztették őket a veszélyre.

Az ellentüntetők – akik jelentős részét a Szlovák Testvériség nevű szélsőséges szervezet szimpatizánsai alkották – még többször is próbáltál megzavarni a rendezvényt, a siker reménye nélkül azonban. Használtak a köveken kívül füstbombát és tojásokat is. A kivezényelt biztonsági erőknek – akiknek a száma a rendezvény második felére kétszázra nőtt – mindenesetre sikerült megakadályozni az összetűzést a két tábor között. A tapasztalat hiánya ellenére nagyon profin jártak el: könnygázt használtak az oszlatáshoz (mely a közelség miatt a pride-olóknak is kellemetlen volt), valamint határozottan emelték ki a tömegből, állították félre és vezették el a rendzavarókat. Ugyanakkor a csendben demonstrálókat hagyták alkotmányos jogaikat gyakorolni. A rendőrség a belváros utcáit helikopterről is pásztázta.

A színpadon beszédet mondott még egy cseh és egy lengyel melegjogi aktivista, két hatalmas alternatív európai és brit meleg zászlóval felszerelkezett angol hölgy, Claire, aki rendszeresen részt vesz kelet-európai Pride-okon (legutóbb tavaly Budapesten is találkozhattunk vele), valamint a Budapest Pride egyik szervezője is. Balaci Adrián – aki egyben az Amnesty International magyarországi LMBT-csoportját is képviselte – színpadi beszédében támogatásáról biztosította a pozsonyi Pride-ot, ugyanakkor azt is elmondta, mennyire sajnálja, hogy a rendőrség felkészületlensége miatt nem lehet az eredeti tervek szerint megtartani a felvonulást.

A Sme.sk információi szerint az atrocitásoknak legalább három sérültje van. Egyiküket a Hviezdoslav-szobor közelében verték meg – a sorfalat álló rendőrök azonban nem avatkoztak közbe. Két másik – az ingyen osztogatott szivárványszínű zászlót lobogtató – résztvevőt a Szlovák Nemzeti Színház előtt az ellentüntetők egy csoportja ököllel ütötte meg, egyiküktől a fényképezőgépét is elvették. A vérző arcú fiatalokat a helyszínen elsősegélyben részesítették.

A pozsonyi Új Szó vasárnapi jelentése szerint összesen 29 embert állított elő a rendőrség, közülük tizenkettőt azért, mert az óvárosban zavarták meg a rendezvényt, további 17-et pedig azért, mert meg akarták akadályozni a Dúchový pochod (szivárványos menet) résztvevőinek átjutását a külvárosba a dunai Új hídon.

A rendőrség kérésére a szervezők elálltak az eredeti tervektől. A beszédek elhangzása után zenés műsorszámok következtek, többek között egy nagy sikert arató mazsorett lánycsapat, valamint élő hangú énekesnő és dj gondoskodott a zenei aláfestésről. A beharangozott Michal Szatmary-koncert azonban elmaradt. Miközben az ellentüntetők továbbra is – ekkor már ismét békésen – várakoztak, sok résztvevő egyéni városnéző túrára indult, mivel a szervezők azt ígérték, hogy délután ötkor indulnak, egy módosított útvonalú Pride formájában az azt követő Afterparty-ra.

A menet a zenei program után, délután öt órakor indult el. A rendőrség addigra kiszorította a tér másik oldalán összecsoportosuló ellentüntetőket. Elindult a tömeg a Duna felett átívelő, elegáns Új híd felé, s az ellentüntetők akkor ismét aktivizálták magukat. A heves – s vélhetően nem épp kedves megfogalmazású – bekiabálások mellett ismét füstbombákat és néhány tojást dobáltak a felvonulókra –egyikük a Labrisz egyik aktivistáját is eltalálta. A körül-belül ezer fős vidám, szivárványszínű zászlókat lobogtató tömeg a rendőrség biztosításával vonult fel a hídra, majd áthaladtak a Duna felett. Mikor a tömeg már a túlparton kezdett lejönni a hídról, látszódott, hogy a rendőrség ismét könnygázt alkalmaz az oszlatásra. A tömeg végül mintegy félórás séta után érkezett meg a Petrzalka kerületbe, egy plázsra, az Afterparty helyszínéül szolgáló hajóhoz, ahol a szervezők közölték, hogy a Pride véget ért, egyben mindenkit szeretettel várnak a buliba. A hajó – az eredeti tervektől eltérően – hat óra körül nyitotta meg kapuit, s elkezdődött az éjszakába nyúló Afterparty.

fotók: sme.sk

Hanzli Péter

( Forrás: www.frissmeleg.hu )

 

Békés melegfelvonulás Bukarestben

Incidensek nélkül zajlott le szombaton Bukarestben a 7. ottani melegfelvonulás, bár szélsőjobboldaliak ott is "ellengyűlést" tartottak.
A felvonulók számát különféle hírforrások 200 és 350 közöttire teszik, miközben az újfasiszta ellentüntetők 100-150-en lehettek. A résztvevők jelentős rendőri készültség mellett vonultak, és a korábbi évektől eltérően idén nem történt semmiféle atrocitás.
A hetedik bukaresti Gay Fest-et erőteljes támogatásáról biztosította 11 ország bukaresti nagykövete, Robin Barnett brit nagykövet pedig személyesen is ott volt a menetben, a holland nagykövetség több munkatársával együtt. Barnett az alapvető emberi jogok egyikének nevezte a másság tiszteletben tartását.
Henri Paul francia nagykövet azt állapította, hogy Romániában még mindig tabu a homoszexualitás, és a 2003-as dekriminalizáció óta alig változtak a dolgok, "ezért többet kell beszélni a témáról".
Szavait igazolja az is, hogy a Zöldek egykori elnökjelöltje, Remus Cernea kivételével a hazai politikusok mind távol maradtak a rendezvénytől.

Hatter.hu

 

Meleg aktivista papot tartóztattak le Olaszországban

Pedofília vádjával letartóztattak Olaszországban egy melegaktivistaként jól ismert 73 éves katolikus papot, számos könyv szerzőjét, az első olaszországi katolikus melegcsoport egyik alapítóját, a keresztény hit és a homoszexualitás összebékítésén fáradozó Domenico Pezzini atyát.
A lodi egyházmegye papját hétfőn vették őrizetbe milánói lakásán azzal a váddal, hogy szexuális kapcsolatot tartott fenn egy külföldi fiúval annak 13 és 16 éves kora között. Don Pezzini anyagilag és tanulmányai folytatásában is segítette a fiút, akiről azonban később más nevelői állítólag megállapították, hogy az átélt visszaélések hatásaként szenved búskomorságban.
A rendőrség szerint pedofil pornográfiát is találtak az olasz homoszexuális körökben jól ismert, a vallásos melegcsoportok tevékenységét koordináló pap lakásán.
Domenico Pezzini egyik alapítója volt 1980-ban a Guado-csoportként ismert első vallásos melegkörnek, 1986-ban pedig létrehozta a La Fonte (A forrás) nevű csoportot, amely rendszeresen összejövetelt tart Milánóban a vallásosság és a meleg identitás összeegyeztetése céljából.
A Pezzini atya által patronált vallásos melegcsoportok 2004 óta immár országos hálózatként működnek, amely ökumenikus eseményeket tart a büszkeségnapi nagy melegrendezvényeken.
A letartóztatott katolikus pap nevéhez számos könyv fűződik, köztük a "Sion kapuinál", amely a Krisztusba vetett mély hit által egyesített homoszexuális férfiak és nők vallomásait gyűjti egybe.
Elképzelhető, hogy Don Pezzini bíróság elé állításával a Vatikán akar példát statuálni és a katolikus egyház toleráns, melegbarát köreivel leszámolni, mivel a letartóztatás híre egybeesett az olasz püspöki kar kettes számú vezetőjének azon bejelentésével, miszerint Olaszországban az elmúlt 10 évben 100 szexuális visszaélési ügyben indult valamilyen egyházon belüli eljárás.
A múlt héten Olaszországban még egy római püspököt is beidéztek tanúként egy Ruggero Conti nevű plébános ügyében, akinek szexuális visszaéléseit az egyház állítólag eltussolta. A rendőrségen több kiskorú fiú is azt vallotta, hogy a pap gyakran meghívta őket magához vacsorára vagy filmnézésére, ahol aztán maszturbálta, illetve arra köteleztte őket, hogy elégítsék ki őt orálisan.

Hatter.hu

 

 

Az első "országos" melegfelvonulás a brazil fővárosban

Az emancipációban eddig elért sikereket ünnepelték a brazil fővárosban tartott első, "országosnak" mondott melegfelvonuláson szerdán.
Melegek és transzneműek ezrei vonultak végig zeneszóra, színpompás jelmezekben és szivárványzászlókkal az évtizedekkel ezelőtt a semmiből épített ultramodern Brazíliaváros főutcáján, ahol a szövetségi minisztériumok székelnek.
A felvonulás előtt pár nappal jelentette be a brazil külügyminisztérium, hogy a jövőben diplomataútlevelet ad funkcionáriusai azonos nemű élettársának is, akik ily módon a heteroszexuálisokkal egyenlő elbánásban részesülnek.
A hivatalos közlöny aznapi száma a közigazgatásban dolgozó transzvesztitáknak szolgált jó hírrel: eszerint a szövetségi kormány alkalmazásában álló transzneműek olyan (férfi vagy női) néven jegyeztethetik be magukat munkaadó szervezetüknél, amilyen néven ők maguk akarják.

Hatter.hu

 

 

Csókolózó meleg párok plakátjait rongálták meg Olaszországban

Egy jobboldali szervezet az éjszaka leple alatt letakart jónéhányat a csókolózó meleg párokat ábrázoló óriásplakátokból, amelyeket a homofóbiaellenes világnap és helyi melegszervezetek 20. születésnapja alkalmából helyeztek ki két észak-olaszországi városban.

Uomini Udine

Az Udine és Pordenone városokban kiragasztott 200 óriásplakáton egy férfi-, illetve egy női pár puszilja meg egymást tipikus helyi termékekből ünnepien megterített asztalnál, azzal az üzenettel, hogy "a civilizáltság tipikus friuli termék, tehát a homofóbiának sincs helye ezen a vidéken".
A provokáló plakátokat a két balközép vezetésű önkormányzat támogatásával, a homofóbiaellenes világnap mellett abból az alkalomból helyezték ki, hogy húsz éve alakították meg az Arcigay és az Arcilesbica olasz melegszervezetek helyi egyesületeit.
"Friuli olyan vidék, amely régóta a civilizáció nagy értékeit szimbolizálja, így a toleranciát, a laicizmust és a nagylelkűséget. Ezek olyan értékek, amelyekkel a friuli homoszexuálisok is azonosulni tudnak" - magyarázta a kampány kezdeményezője, Giacono Deperu melegaktivista, aki társát, Stefanót csókolja meg a férfipárt ábrázoló plakáton.
A plakátokon nincs semmi obszcén vagy vulgáris, ennek ellenére helyi jobboldali politikusok és egyházi vezetők már előre kifogásolták és populista megjegyzésekkel támadták a kiragasztásukat. Ezen felbátorodva a Destra del Friuli Venezia Giulia jobboldali szervezet aktiviistái egyik éjjel akcióba léptek és letakarták a plakátok jórészét; másnap a szervezet nyíltan is felvállalta a rongálást. - A jobboldal bevallottan magára ismert a plakátok által sugalmazott "politikai üzenetben", ezért takarta le a posztereket - ismerte el Ernesto Pezzetta, a Destra szóvivője.
Udine polgármestere, Furio Honsell élesen elítélte a poszterekkel kapcsolatos "intoleráns" megnyilvánulásokat, amelyek szerinte csak azt igazolják, hogy mennyire szükség van a homofóbiaellenes világnapra. A plakátokat időközben helyreállították, a rongálás miatt pedig rendőrségi feljelentést tettek.

Donne Pordenone

Az udinei polgármester vitatta, hogy a melegcsókos poszterek kihelyezése a "magánügynek számító szexuális orientáció öncélú fitogtatása" lenne - mint azt a jobboldali bírálók állították -, szerinte a fotók pusztán a szeretet megnyilvánulását ábrázolják, és számára fontos, hogy Udine az intoleranciát elutasító, mindenki jogait tiszteletben tartó városként tűnjön fel.
Mindkét város polgármesteri hivatala védnökséget vállalt a homofóbiaellenes kampány fölött, de ez nem jelent többletkiadást az önkormányzatnak, mert az 50 százalékos felülethasználati kezdvezmény amúgy is automatikusan megilletné a melegszervezeteket mint közhasznú egyesületeket - mutatott rá Udine első embere.
Nem sokkal korábban egy másik észak-olaszországi város, Bergamo polgármestere megtiltotta, hogy közterületen, a város egyik legfrekventáltabb pontján rendezzenek kiállítást csókolózó meleg párok fotóiból.

Hatter.hu

 

Kultúra:

 

A Kaboom című amerikai film nyerte a cannes-i fesztivál melegdíját

Gregg Araki amerikai rendező "Kaboom" című filmje nyerte a cannes-i filmfesztiválon első ízben odaítélt melegdíjat, a szerencsétlen elnevezésű Queer Palm (Buzi Pálma) 2010-et.
A versenyen kívül bemutatott Kaboom egy biszexuális amerikai egyetemi hallgatóról szól, aki úgy véli, hogy gyilkosság szemtanúja volt a campuson.
A Buzi Pálmát a Yagg.com internetes portál kezdeményezésére alapították, zsűrijében pedig melegfilmfesztiválok és filmes folyóiratok képviselői vesznek részt.
Franck Finance-Madureira, a melegdíjat kezdeményező Yagg.com újságírója szerint tarthatatlan helyzet volt, hogy a berlini vagy a velencei filmfesztiváltól eltérően a világ legnagyobb fesztiválja ne díjazza a legjobb melegtémájú alkotásokat.
Berlinben már 1987 óta ítélik oda a Teddy-díjat a legjobb melegtémájú filmnek, Velencében pedig 2007 óta Queer Liont (Buzi Oroszlán).
A cannes-i különzsűri a fesztivál összes szekciójában kutatott a legjobb melegvonatkozású filmek után.

Hatter.hu

 

"Nekem fontos az is, hogy tánc közben érezzek is valamit"

A GLAM Idol – The Casting Show nevű tehetségkutató műsorán találkoztunk és beszélgettünk az egyik versenyzővel, Gulyás Oszkárral, aki tánctudásával elkápráztatta a zsűrit és a közönséget. Vele beszélgettünk tapasztalatairól és terveiről.

Honnan jött az ötlet, hogy jelentkezz a GLAM Idol tehetségkutató versenyre?

Az ötlet onnan jött, hogy megláttam a Facebook-on, hogy ők hirdetik ezt a tehetségkutatót, és úgy gondoltam, hogy mivel én már több tehetségkutatón voltam, jelentkezem erre is.

Ezek szerint voltál már hasonló versenyen?

A Capellának voltam az egyik tehetségkutatóján, de az már úgy három-négy évvel ezelőtt lehetett. S engem vonz a színpad, a csillogás, a fények, a szikrázás…

Amikor a közönség láthatott téged a színpadon, szerintem rögtön szembetűnő volt, hogy egyrészt nem először táncoltál, másrészt kifejezetten komoly tánc-előtanulmányok lehetnek a hátad mögött…

Miskolcon kezdtem az egészet, még kiskoromban, show-tánc szakon, egy alapfokú iskolában, és utána feljöttem Budapestre táncművészeti középiskolába, s érettségi után jelentkeztem a főiskolára. Ha összeszámoljuk, akkor pontosan tizenhárom éve táncolok.

Milyen volt maga a verseny, az első forduló előtt például? Milyen volt a közönség, s milyenek voltak a reakciók?

Kellemes volt. Amikor megérkeztem a helyszínre, nagyon kedvesen fogadtak. Amikor el kezdtünk készülődni, akkor megismerkedtünk a többiekkel. Tök jó volt. Azt hittem, hogy mindenki nagyon feszült lesz, de nem volt nagyobb feszültség, mindenki barátságosan elbeszélgetett. Meg hát azon gondolkoztam, hogy mit fogok majd csinálni a színpadon. Aztán, amikor felléptem a színpadra, úgy éreztem, mindenki vevő arra, hogy egy táncost lát a színpadon, a transzvesztiták között, és tényleg a tánc közben lehetett érezni, hogy tetszik nekik az, amit csinálok.

Az embereknek sok elképzelése lehet arról, hogy hogyan is működik egy ilyen verseny - főleg, mióta a televízió is tele van tehetségkutatókkal. De a színpad mögött, a háttérben milyen? Hogyan készültök fel például? Gondolom, van sminkelés, öltözködés stb.

Minden este elsőként smink kell, utána pedig mindenki felöltözik. Aztán elkezdünk koncentrálni arra, hogy mit fogunk csinálni a színpadon. Ám amikor magába mélyed az ember, akkor azért észre vesz olyanokat is, hogy jaj, most nem lett tökéletes a szemem, de egyébként mindig az a legfontosabb a háttérben, hogy mindenki a legjobbat hozza ki magából. Ilyenkor mindig odafigyelünk a részletekre.

És – mivel itt egy versenyről van szó – ti azért konkuráltok egymással, mint résztvevők. Mindez érződött a háttérben? A rivalizálás? Vagy jó kapcsolat alakult ki a versenytársakkal?

Érezni lehetett, de nem volt olyan nagy ez a feszültség köztünk. Mindenki tudta azt, hogy ő hol áll, és igazándiból már mindannyian ismerjük egymást, innen-onnan, ezért így nem volt annyira rivalizálás.

És nem furcsa összehasonlítani mondjuk két, egymástól teljesen különböző produkciót? Hogy valakinél kifejezetten a tánc dominál, valakitől pedig egy transzvesztita műsort látunk. Szerintem elég nehéz ezt összehasonlítani…

Ez tényleg iszonyatosan nehéz. Az elején meg is kérdeztem, hogy akkor most egybe vesznek-e minket, vagy nem, és mondták, hogy egybe fogják venni az egészet, mert nem látják értelmét annak, hogy külön szedjék a két kategóriát. Mondtam, hogy egy táncos nem versenyezhet egy transzvesztitával, de azt mondák: az előadó-művészetet fogják díjazni, függetlenül attól, hogy ki travi, és ki táncos.

Azt megkérdezhetem, hogy a mostani produkciódra mennyit készültél?

Szerencsére nem volt olyan nagy munka előtte, mert ez a koreográfiám igazából már készen volt, a repertoár része, úgyhogy igazából egy hetet gyakoroltam rá. De csak ilyen félórákat. Átnéztem, hogy a koreográfia pontosan hogy néz ki, hogy a zenére mikor mit csináljak. Nekem fontos az is, hogy tánc közben érezzek is valamit, s hogy valamit közvetítsek a közönség felé. S ilyenkor mindig többször meghallgatom a zenét, hogy mi indul el bennem.

És hogyan választasz zenét? Gondolom, egyáltalán nem elhanyagolható, hogy milyen zenére táncolsz, s arra hogyan lehet táncolni…

A zeneválasztás az mindig úgy indul, hogy több zenét meghallgatok, és amelyik a legközelebb áll hozzám, vagy az akkori hangulatomhoz melyik passzol, azt választom, és ahhoz kezdek el koreográfiát készíteni.

S mik a jövőbeli terveid?

Elsőként, hogy itt megnyerjem ezt a tehetségkutatót… S szeretnék ebben a műfajban dolgozni.

Mármint a táncban általában, vagy a meleg szórakozó helyeket lévő show-műsorokban?

Ez vegyes. Szeretnék színpadon lenni meleg szórakozóhelyeken is, és nem csak tánccal, hanem például háttértáncosként egy transzvesztita mögött, vagy lehet, hogy én magam lennék a transzvesztita. Szeretném ezt is ki kipróbálni. (S mindez sikerült is, mint ahogy az a második és harmadik fordulóban ki is derült; az interjú még az első és a második forduló között készült – a szerk.)

Vagyis szeretnél „átnézegetni” kicsit más műfajokba is?

Igen. A következő műsor alkalmából nőként fogok fellépni, mert úgy gondolom, ebben a tehetségkutatóban egy táncos nem biztos, hogy megnyerheti a show-t, ezért mind a két műfajban meg kell mutatnom a tehetségemet ahhoz, hogy jól szerepelhessek.

És akkor ez egy táncos transzvesztita produkció lenne?

Igen, mindenféleképpen. Úgy képzelem el magamat nőként, hogy az is egy igazi táncosnő. Ezért egy olyan számmal fogok előrukkolni, amelyben olyan ruhát is választottam, amiben igazán lehet táncolni.

S hogy lehet tűsarkúban táncolni? Vagy nem úgy lesz?

Most az elsőnél úgy gondoltam, hogy – mivel nagyon táncos lesz – ezért egy egybe talpú cipőt választok, de magas sarkúban is magabiztosan lehet táncolni, csak meg kell tanulni azt a használatot, hogy hogyan tudsz abban biztonságosan táncolni.

És a távolabbi tervek?

Nemsokára kezdek próbálni Gergye Krisztián társulatával. Most én a Közép-Európa Táncszínháznál vagyok, mint társulattag. De nem hosszabbítottam meg a szerződésemet, mert úgy gondoltam, hogy erre nekem most nincsen szükségem, vagy hogy elég volt egy év, és tovább szeretnék lépni, ezért más társulatoknál szeretnék elhelyezkedni, vagy legalábbis tapasztalatokat szerezni. És a nagy-nagy terv pedig külföldre kimenni. S az, hogy itt Magyarországon hírnevet, elfogadást szerezni a táncos szakmában. Bár még fiatal vagyok, és még van erre lehetőségem, de szeretnék mielőbb a szakmában úgymond nevet szerezni.

fotó: Gulyás Oszkár engedélyével

Az interjút készítette: Hanzli Péter

( Forrás: www.frissmeleg.hu )

Nincsenek megjegyzések: