2011. szeptember 28., szerda

Az Európa Parlament kéri a WHO-t, hogy depatologizálja a transznemű identitást

Európa, különösen az Európai Unió büszkén vallja, hogy az emberi jogok úttörője. Ma az Európai Parlament elismerte, hogy az EU-ban a transznemű, meleg, leszbikus és biszexuális személyek emberi jogait még mindig megsértik. Ezen felül a Parlament felhívta az Európai Bizottság és a WHO figyelmét, hogy depatologizálják a transznemű személyiségtudatot.

A képviselők figyelembe vették az ENSZ ez év során kiadott, történelmi jelentőségű „Emberi jogok, szexuális orientáció és nemi identitás” határozatát, és döntéshozatali területek egész sorára hívták fel az Európai Bizottság és az EU tagállamok figyelmét.

A TGEU üdvözli az Európai Parlament határozatát. A döntés helyesli az ENSZ Emberi jogi Bizottsága (UNHRC) A/HRC/17/19-es számú határozatának befogadását és támogatást nyújt annak végrehajtásához az OHCHR-nek (az ENSZ Emberi jogi Főbiztosának Hivatala). Emellett konkrét támogatást nyújt egy panel összeállítására a ENSZ Emberi jogi Bizottság 19-ik ülésére a tagállamok közötti nyílt párbeszéd kezdeményezéséről az érintett emberi jogi területeken.

Az Európai Parlament felhívja a Bizottság és a WHO -amely az ENSZ egyik szervezete-  figyelmét, hogy vegyék ki a nemi identitási rendellenességet a mentális és viselkedésbeli kórképek közül, emellett biztosítsák, hogy nem tekintik többé betegségnek, illetve adjanak neki új kódot a Betegségek Nemzetközi Osztályzásának (International Classfication of Diseases) 11-ik változatában (BNO-11 / ICD-11).

Továbbá az Európai Parlament sajnálatát fejezi ki, hogy egyebek mellett hogy a „Betegségmegelőző egészségügyi beavatkozásokhoz és az orvosi ellátásból való részesüléshez való” jogot sok EU országban nem biztosítják. Ez különösen vonatkozik arra a méltatlan küzdelemre, amellyel sok transznemű embernek szembesülnie kell, mivel 29 országban a hivatalos nemváltoztatás előfeltétele a kötelező nemi átalakító műtét és a sterilizálás. A transzneműséghez kapcsolódó orvosi beavatkozásokhoz való hozzájutás, illetve a megfelelő anyagi támogatás igen problematikus számos európai országban.

Julia Ehrt alelnök hozzászólása szerint "Az egészség jelentős tényező az európai transznemű emberek számára. Ezért kulcsfontosságú annak elismerése, hogy az embereknek -beleértve a transznemű embereket is- joguk van a megelőző és gyógyító egészségügyi ellátásra. A Bizottságnak azonnal cselekednie kell!"

"Ennek a határozatnak kiemelt jelentősége, hogy kimondja: az EU szerepet játszik a nemi identitás problémáinak depatologizálásában, ezáltal a transznemű emberek jólétéért folytatott globális küzdelemben. Elvárjuk az Európai Bizottságtól, hogy a transznemű identitás depatologizálásáért pro-aktív munkát folytasson. A BNO jelenlegi revíziója egy történelmi lehetőség és a Bizottság nem szalaszthatja el, ám meg kell adni ehhez a kezdőlendületet." -tette hozzá Richard Köhler a TGEU alelnöke.

Az A/HRC/17/19-es számú ENSZ Emberi jogi Bizottsági-határozat az első abban a tekintetben, hogy a szexuális orientációt és a nemi identitást kizárólag emberi jogi ügyként értékeli. Az LMBT csoportok közötti világméretű, összehangolt erőfeszítés részeként a TGEU részt vett a hónapokon át tartó háttértárgyalásokban, hogy a határozat olyan mértékben magába foglalja a transzneműeket érintő ügyek körét, amennyire csak lehetséges.

Az Európai Parlament által elfogadott határozat (végleges változat, PDF, angol nyelvű)

Az ENSZ Emberi jogi Bizottságának 2011. június 17-i határozata (angol nyelvű)

1 „Discrimination on the grounds of sexual orientation and gender identity in Europe” (2011)    („A szexuális orientációval és nemi identitással összefüggő diszkrimináció Európában”) összeállította: Thomas Hammarberg, az Emberi jogok Biztosa

TGEU sajtóközlemény | 2011. szeptember 28.

pinkvanilla.hu

Nincsenek megjegyzések: