2011. szeptember 22., csütörtök

Halálba cikizték a másságát felvállaló tinédzsert

Szombaton posztolt egy utolsó Facebookon, majd valószínűleg nem sokkal később öngyilkos lett az a 14 éves williamsville-i James Rodemeyer, aki már fiatalon felvállalta, hogy biszexuális, és arra bátorította sorstársait, hogy vállalják fel bátran szexualitásukat. Iskolatársai azonban éveken át megkeserítették az életét, a halálát kívánták, és végül ők győztek. A fiú szülei viszont fontosnak tartják, hogy továbbvigyék az üzenetét.

A 14 éves James Rodemeyer idén májusban részt vett abban a YouTube-on futó kampányban, amelyben meleg és biszexuális tinédzserek meséltek arról, hogy felvállalták a szexualitásukat, és ettől köszönhetően sokkal kiegyensúlyozottabb lett az életük.

Rodemeyer biszexuálisnak vallotta magát, az iskolában sokat cikizték emiatt, de a videóban arról beszélt, hogy mióta nyíltan vállalja szexuális hovatartozását, rengeteg támogatást is kapott a barátaitól, családjától; olyan támogatást, aminek a létezéséről addig nem is tudott. “Csak ennyit kell tenned. Szeresd magad, és minden rendben lesz. Megígérem, jobb lesz” – mondta a videóban. James Rodemeyer  végül szeptember 18-án öngyilkos lett, mert nem bírta elviselni, hogy iskolatársai cikizik. A zaklatói a halálát kívánták, el is érték – írja a Daily Mail.

Szombaton este még posztolt egyet Facebookon, a kedvencétől, Lady Gagától idézett. “Ne felejtsetek el, amikor sírva megyek a mennyek kapujához” – idézte a Queen című szám szövegét. Egy másik blogjában arról írt utoljára, hogy elmegy meglátogatni a dédnagymamáját, aki nemrég halt meg. Twitteren pedig elbúcsúzott Lady Gagától. “Viszlát anyaszörny! Köszönök mindent, amit tettél! Mancsokat fel, örökre!” –írta.

“Az iskolai cikizések ellen volt. Már ötödikes korától kezdve gondjai voltak. Akkoriban az öngyilkosságot is sokat emlegette” – mondta a fiú anyja a Buffalo Newsnak. Mint mondja, sokszor kérték, hogy meséljen a gondjairól, de általában lerendezte a problémákat azzal, hogy minden rendben. “Sokat sírt az iskolai piszkálások miatt, de mostanában nem úgy tűnt, mint aki felveszi ezeket. Az utóbbi időkben, mintha sikerült volna leráznia ezeket magáról, legalábbis ezt gondoltuk” – mondta az anya. Elmesélte az is, hogy a halála előtti héten kempingezni voltak a fiúval, aki ott igazán boldognak tűnt, egyáltalán nem gondolták azt, hogy bármi baj lehet. Bíztak benne, hogy az új közegben, a középiskolában minden rendben lesz.

De nem így történt. Iskolatársai névtelenül, a blogjainak a kommentjeiben zaklatták, a halálát kívánták. “Jamie hülye, kövér, ronda buzi! Meg kell halnia!” – írta az egyik hozzászóló. “Nem érdekelne, ha meghalnál. Senkit sem érdekelne. Úgyhogy, csak hajrá! :) Mindenkit annyira boldoggá tennél vele” – így egy másik.

“Az iskolámban senki sem foglalkozik azzal, hogy megelőzze az öngyilkosságot. Ti húztok le azzal, hogy mocskos buzinak hívtok. Mindig elmondom, hogy mennyit piszkálnak, de senki sem hallgat rám. Mit kell tennem ahhoz, hogy az emberek odafigyeljenek rám?” – írta szeptember elején az egyik blogjában James a nemzeti öngyilkosság-megelőzési héten.

A különféle blogjaiból tisztán látszott, hogy nincs minden rendben, de a szülei nem tudtak mit kezdeni a helyzettel, ugyanakkor azt mondják, gyerekük halála után továbbviszik fiuk üzenetét, hogy mindenki vállalja fel magát, ne maradjon a bizonytalanságban. “Annyi ember szívéhez ért el, annyi ember megérintett. Fel sem tudom fogni, mennyi mindenkit megszólított. Ő volt a legédesebb, legkedvesebb gyerek, akit valaha ismerhettél. Az egész szívét odaadta volna neked, mielőtt bármit is kérne magának” – mondta az anya.

velvet.hu

Nincsenek megjegyzések: