2011. október 2., vasárnap

A belgrádi melegfelvonulás betiltása miatt demonstráltak Budapesten

A belgrádi melegfelvonulás betiltása miatt demonstráltak magánszemélyek, valamint emberi jogi szervezetek képviselői, összesen közel félszázan vasárnap, a Szerb Köztársaság Budapesti Nagykövetsége előtt.

A magánszemélyek által szervezett rendezvényen egybegyűltek petíciót írtak alá, majd a dokumentumot bedobták a Dózsa György úti nagykövetség postaládájába. A gyűlésen megjelentek és tiltakozásukat fejezték ki az Amnesty International Magyarország, A Háttér Társaság a Melegekért és a Szivárvány Misszió képviselői. A rendezvény rendőri biztosítás mellett, békésen zajlott, intézkedésre nem került sor.

MTI


Fotó: MTI

A Szivárvány Misszió Alapítvány sajtóközleménye:

Mi, a Budapest Pride szervezői, elfogadhatatlannak és minősíthetetlennek tartjuk, hogy a szerb barátaink által szervezett belgrádi melegfelvonulást betiltották. Ez már nem az első alkalom, hogy a rendőrség a nagy fenyegetettségre hivatkozik.

Ha elismerik, hogy a homofóbia mértéke Szerbiában igen magas, akkor arra kérjük őket, tegyenek ellene! Az állam felelőssége az emberi jogok védelme. A homofóbia visszaszorítása ellen egész évben lehet küzdeni, és ez nem kell, hogy kimerüljön az évenként megrendezett melegfelvonulás rendőrségi védelmében.

Természetesen nem egy évenként megtartandó melegfelvonulás változtatja meg az emberek vélekedését, azonban ez egy alkalom, amikor felhívhatjuk a figyelmet egy, a társadalom margójára taszított közösségre, és láthatóvá tehetjük őket mindenki más számára.    Mindenkit megilletnek ugyanazon elidegeníthetetlen emberi jogok. Semelyik államban nem lehetnek másodrendű állampolgárok.      Büszkék vagyunk szerb LMBT barátainkra, akik a betiltáskor az utcára vonultak, és kifejezték elégedetlenségüket!

A betiltást visszalépésnek tartjuk, azonban arra kérjük barátainkat, ne adják fel és ne felejtsék el, mi mindig mellettük leszünk és támogatjuk őket!

pinkvanilla.hu

Nincsenek megjegyzések: