2010. április 22., csütörtök

Hírek - melegen

Itthon:

 

Mi a Fidesz-KDNP terve az új Ptk.-val kapcsolatban?

A napokban ismét felröppentek azok a korábban is elhangzott hírek a kormányra készülő Fidesz-KDNP terveiről, melyek érintenék többek között a BÉK-et is. Kérdés: mit jelent az, hogy „nem akarják a társadalomra erőltetni a kereszténydemokrata modellt”.

A napokban először az Origo számolt be a kérdésről, s mai számában a Népszabadság is ezzel foglalkozik a címoldalán, valamint Magyarország rovatában. Jelen cikk megemlíti, hogy a Fidesz-KDNP – korábbi kijelentéseivel összhangban – vissza kívánja vonni a tavaly elfogadott, és bizonyos részleteiben idén május 1-én életbe lépő Új Polgári Törvénykönyvet. Az indítékokkal kapcsolatban Harrach Péter azt nyilatkozta a Népszabadságnak, hogy „szeretnénk megvédeni és megerősíteni a házasság és a család intézményét”.

A tervek szerint visszavonatnák a mintegy 1200 paragrafusból álló jogszabály-gyűjteményt, elsősorban annak családjogi része miatt. A lapnak nyilatkozva a volt szociális és családügyi miniszter kifejtette: „valóban szeretnék megvédeni és megerősíteni a házasság és a család intézményét, de nem akarják a társadalomra erőltetni a kereszténydemokrata modellt”. A tervezett módosításokat a politikus szerint a demográfiai mutatók indokolják, s az, hogy „a házasság intézménye nagy válságban van”.

A jogszabály tartalmazza azt az azonos nemű párokra vonatkozó bejegyzett élettársi kapcsolatot is, melyet jelenleg külön törvény szabályoz. A Ptk. vitája során KDNP-s képviselők már indítványozták a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló paragrafusok elhagyását, és az Alkotmánybírósághoz is fordultak az ügyben. „Az azonos neműek párkapcsolatának házasság szintjére történő emelése, amelyet a törvényjavaslat gyakorlatilag a magáévá tesz, elfogadhatatlan és egyben alkotmányellenes” – írták akkor. A Népszabadság felvetésére, hogy a Fidesz és a KDNP ezt a passzust a jövőben is határozottan elutasítaná-e, Harrach – meglehetősen talányosan – azt válaszolta: „értelmezésünk szerint a házasság definíciója egy férfi és egy nő tartós kizárólagos kapcsolata”. A politikus hozzátette, hogy az egyneműek (sic!) együttélését is nyilván szabályozni kell, de nem a házasság intézményével összefüggésben.

A KDNP-s javaslatok között szerepel az is, hogy vegyék vissza a hűségre való utalást a házasság kapcsán, s megtartanák azt a jelenlegi szabályt is, amely szerint házasságot csak harmincnapos várakozási idő –és felkészítés – után lehet kötni. A legérdekesebb – eddig sehol nem szabályozott – javaslat lenne a jegyesség bevezetése.

Azon kívül, hogy a nemsokára életbe lépő, és később esetlegesen eltörölt törvény joghézagokat, későbbi jogvitákat eredményezhet, külön felmerül a bejegyzett élettársi kapcsolat kérdése is. Azt ugyanis – mint már említettük – külön törvény szabályozza jelenleg (a 2009. évi XXIX. t.), melyet az Alkotmánybíróság nemrég alkotmányosnak talált. Tehát, ha az újkormány el kívánná törölni a BÉK-et, nem lenne elég az új Ptk. törlése, hanem külön a BÉK-ről szóló törvényt is el kéne törölnie, mely szintén csak egyszerű többséget kíván. Vagy esetleg megelégednének azzal is, hogy a Ptk.-t törlik, meghagyva a külön törvényt, ezzel érve el azt, hogy mindezt a kérdést nem a családjog szintjén szabályozzák? Viszont ennek kapcsán felmerül az a kérdés is: mit jelent az, hogy a Fidesz-KDNP képviselői „nem akarják a társadalomra erőltetni a kereszténydemokrata modellt”? Vajon a bejegyzett élettársi kapcsolat esetleges eltörlése, a házasság visszaszabályozása, vagy a jegyesség törvényben rögzítése nem a „kereszténydemokrata modell” ráerőltetése az országra?

fotó: gay.sx

Hanzli Péter

( Forrás: www.frissmeleg.hu )

 

Újabb fideszes politikus buzizott?

Ősszel nagy felháborodást váltott ki az az eset, amikor Edelény polgármestere, Molnár Oszkár sértegette Szetey Gábor volt államtitkárt. Fideszes választókerületi utódja szintén megdöbbentő kijelentéseket tett.

Molnár Oszkár korábbi kijelentései miatt, az Orbán Viktor pártelnöknél elmaradt rapport után, tavaly decemberben derült ki, hogy a polgármester helyett a Fidesz dr. Daher Pierre orvost (képünkön) jelöli a Borsod-Abaúj Zemplén megyei 8-as választókerületben. Az edelényi Koch Róbert Kórház és Rendelőintézet igazgatója, aki mindemellett önkormányzati képviselő azonban – Molnár Oszkárhoz hasonlóan – szintén megosztó dolgokat mondott.

A napokban a YouTube videó-megosztó oldalra feltett - igaz, hallhatóan megvágott – anyagon a képviselőjelölt hangja hallható, amint munkahelyi elődjét szélhámos buzinak nevezi, majd számos állásáról és az ezekből származó bevételeiről beszél. „Lenullázta a szélhámos, homoszexuális ember, itt volt vezető” – így beszélt hivatali elődjéről dr. Daher Pierre, majd így folytatta: „…és ma beszéltem róla, szélhámos, homoszexuális, buzi emberként aláírta nekem a papírt”. Maga a történet meglehetősen zavaros a hangfelvétel alapján: 10 és 14 milliós összegekről esik szó, de semmi konkrétumról.

A palesztin származású politikus-jelölt tört magyarsággal beszélt saját anyagi helyzetéről is: „De én dolgoztam keményen, én dolgoztam Szendrőládon, kapok 970 ezer bruttó fizetést. Amikor ügyelek, az ügyeleti díjam 64 ezer forint egy hétvégén. Ha ügyelek ötöt, hatot, az már 300 ezer valamennyi forint. Amikor itt dolgozok a kórházban, 280 ezer a nettó fizetésem. Miskolcon van egy fiziocenter munkám, ami ilyen magán, 2-3 orvos dolgozik nálam. Ott a bevételem szintén 200-300 ezer havonta”. „Őszintén, több mint 2 millió forint a bruttó havi fizetésem. A Merci a Bt. nevén van, nem Pierrén, a Hondám a Kft. nevén van”. A képviselőjelölt beszélt a mellékes jövedelmeiről is. „Edelényben sok ember keres meg üzemorvosként, úgy több kis cég is. Miskolcon több nagy-kis cégek. Kicsi, meg nagy polgármesteri hivatalok. Kistérség számlát hozzák, így van pénzem”.

A felvétel készítője folytatásokat ígér, de újabb részletekkel eddig nem rukkolt elő.

fotó: valasztas.hu

Hanzli Péter

Kapcsolódó cikkeink:

Edelény polgármesterének támadása Szetey Gábor ellen

( Forrás: www.frissmeleg.hu )

 

 

Rettegjetek szinglik, melegek, elváltak

Rettegjetek szinglik, melegek, elváltak - egyszóval mindenki, aki nem illik bele a Fidesz családmodelljébe. Így kezdődik az MSZP Országos Központjának reagálása Pelczné Gáll Ildikó, Fidesz-alelnök nyilatkozatára.

Az esetről korábban már hírportálunk is beszámolt, ám az MSZP sajtónyilatkozatát április 9-én adták ki, és a nemsokkal később beálló kampánycsend miatt hírportálunk ajnos nem tudott erről a fejleményről is tájékoztatni.

Az MSZP sajtónyiltakozata a kövekezőket tartalmazza: "Április 11. a demokratikus önvédelem napja. Minden demokratának, toleráns és nyílt gondolkodású szavazónak ott kell lennie a fedélzeten. Csak együtt tudjuk megvédeni a szabadságot!

Tegnap este kiderült, hogy a Fidesz hatalomra jutásával nem csak a nyugdíjasoknak üzen hadat, hanem mindenkinek, aki nem két gyerekkel három szobában él és négy keréken közlekedik.

A Fidesz-KDNP tegnapi kampányzáró rendezvényén Pelczné Gáll Ildikó alelnök a következőképpen fogalmazta meg a család definícióját: Nem két férfi vagy két nő jelenti a családot, hanem egy férfi, egy nő és gyermekeik kapcsolata.(... ) A család akkor kerek, ha apa, anya és gyerekek alkotják. Tisztelt hölgyeim és uraim! Nem két férfi, és nem két nő... Nem egyes és kettes számú szülők, hanem férfi és nő.

Azt már természetesnek vesszük, hogy ezt a szöveget nem találjuk meg sehol teljes terjedelmében leírva a Fidesz honlapján (az oldalon csak a beszéd kivonatos verziója szerepel, az említett részlet nélkül), az azonban már elfogadhatatlan, hogy sem helyreigazítás, sem javítás nem hangzott el egyetlen fideszes politikustól sem.

Senkinek ne legyen kétsége: a Fidesz nem csak Isten nevét fogja beleírni az Alkotmányba, hanem ugyanazzal a mozdulattal ki is fogja radírozni mindazokat a törvényeket (így többek közt az Országgyűlés 2007. december 17-én elfogadott törvényjavaslatát, amely számos területen ad eddig csak a házastársakat megillető jogokat az élettársi kapcsolatban élő, akár egynemű pároknak), amelyektől egy kicsit élhetőbb hellyé vált az elmúlt években Magyarország a Fidesz és a másként gondolkodók számára is" - eddig a sajtónyilatkozat szövege. A Fidesztől azóta sem érkezett válasz...

forrás: mszp.hu

Kapcsolódó cikeink:

Pelczné család-értelmezése a Fidesz kampányzáróján

( Forrás: www.frissmeleg.hu )

 

 

Külföld:

 

Alig ismerik az oroszok a melegeket

Egy friss közvélemény-kutatásból kiderül: az oroszok 36 százaléka „meggyőződés nélküli” a melegek és leszbikusok tekintetében. A megkérdezettek 43 százalékának van ellenérzése az LMBT-személyekkel kapcsolatban. Húsz százalék nem válaszolt.

Így foglalhatóak össze az eredményei annak a felmérésnek, amelyet 2010 márciusában végzett az Orosz LMBT Hálózat (angol nevén: Russian LGBT Network) nevű meleg szervezet. A felmérést az Oroszországi Föderáció 44 régiójában végezték. A közvélemény-kutatásban összesen 2000 fő vett részt. Az esetleges hiba határ nem haladja meg a 3,3 százalékot. 20 százalék azonban nem válaszolt a kérdésekre.

A vizsgálatnak két nagyon fontos eredménye van. Az egyik, hogy nagyon sokan nem ismernek LMBT-személyeket, vagy legalábbis nem tudnak róla. A másik, hogy – a korábban feltételezettel ellentétesen – nem állapítható meg a társadalom túlnyomó többségének melegellenessége. A többség (43 százalék) ugyan ellenérzéseket táplál a homoszexualitással kapcsolatban, ez azonban nem abszolút többség, és meglehetősen jelentős azoknak az aránya (36 százalék), akik nem foglalnak állást a kérdésben.

Arra a kérdésre, hogy ismernek-e személyesen a szexuális kisebbségekhez tartozó személyeket, 87 százalék válaszolt úgy, hogy nem. S a válaszolók mindössze 11 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a barátai között vannak meleg férfiak és leszbikusok. Három százalék nem válaszolt erre a kérdésre.

„A tanulmány adatai cáfolták azt a kollektív mítoszt, hogy az orosz társadalom túlnyomó többsége negatív véleménnyel van a melegekről és leszbikusokról. A homofóbia általában jellemzi a szociálisan hátrányos helyzetű csoportokat: az alacsony iskolai végzettséggel és jövedelemmel rendelkezőket. A homofóbia legfőbb oka az LMBT közösség közelségének hiánya és a társadalom tudatlansága" – mondta a kutatás kapcsán a szervezet elnöke, Igor Kochetkov.

fotó: gay.ru

Hanzli Péter

( Forrás: www.frissmeleg.hu )

 

 

VIDEO: Obamába fojtották a szót

Melegjogi aktivisták félbeszakították Barack Obamát beszéd közben, arra felszólítva az elnököt, hogy vonja vissza a melegek katonai szolgálatára vonatkozó törvényt. Az esetről készült képes beszámoló cikkünk alatt megtekinthető.

Obama elnök egy Los Angeles-i jótékonysági gyűjtésen mondott beszédet, mikor melegjogi aktivisták közbekiabáltak, arra felszólítva az elnököt, hogy vonja vissza azt a törvényt, mely szerint nyíltan melegek nem lehetnek katonák.

A Washington Times újságírója szerint a GetEqual meleg szervezet tagjai kiabáltak közbe Obama beszéde alatt, arra kényszerítve az elnököt, hogy megszakítsa beszédjét. A felvételen hallható, hogy a tiltakozók Obama 2008-as kampányjelszavát, a "Yes We Can"-t (kb. "Igen, tudjuk") kiabálták be. Ugyanez a meleg aktivista csoport a múlt hónapban a Fehérház előtt tüntetett.

Barack Obama végül visszaszólt a bekiabálóknak, és azt mondta, hogy azoknak kell kiabálni, akik nem értenek egyet a törvény visszavonásával.

A múlthónapban két meleg katona láncolta magát az elnöki hivatal kapujához. Ezt követően letartoztatták az így véleményt nyilvánítókat.

Jelenleg az Egyesült Államokban, ha kiderül egy katonáról, hogy meleg vagy leszbikus, akkor ez a katona karrierjének végét jelenti. A Don’t Ask, Don’t Tell (ne kérdezd, ne mondd) néven elhíresült törvény előírja ugyan, hogy tilos a feletteseknek kérdezni a katonák szexuális orientációjáról, azonban nyíltan nem vállalható a katonák szexuális identitása. Ha ugyanis kiderül egy katona mássága, akkor az leszerelik emiatt.

Robert Gates védelmi miniszter a múlt hónapban kezdeményezte, hogy magasabb szintű elbírálásra kerüljön a katonák elbocsátásának ügye, és ne lehessen névtelen bejelentések alapján valakit eltávolítani a hadseregből.

A védelmi miniszter ugyanakkor elutasította a jelenleg hatályban lévő törvény felfüggesztését, amíg annak felülvizsgálata folyamatban van. Ehelyett a józanész, és a tisztesség a megoldás a problémára.

Becslések szerint a Don’t Ask, Don’t tell törvény következtében 1993-tól mintegy 13 000 katonát távolítottak el az amerikai hadseregből.

Barack Obama megígérte, hogy hatályon kívül helyezi a törvényt, ahogy azt a 2008-as kampányában ígérte. Felmérések arról tanúskodnak, hogy a közvélemény egyre nagyobb mértékben támogatja, hogy lehessenek nyíltan melegek is katonák.

Egyes katonai vezetők ellenzik a tilalom feloldását, a hadsereg moráljára, és a toborzásra hivatkozva.

Jakab István

 

 

( Forrás: www.frissmeleg.hu )

 

 

 

Homofóbia-ellenes kampány a francia iskolákban

„A homoszexualitás nem probléma, a homofóbia az” – ezzel az üzenettel kezdett a Fidl nevű francia középiskolás diákszervezet figyelemfelkeltő kampányt a francia iskolákban, együttműködve a Têtu magazinnal.

Az ifjúsági szervezet plakátjain félmeztelen fiatal lány és fiú látható, akiknek a bőrére az identitásukkal kapcsolatos szavak vannak írva. A lányra más szavak jelenlétében az, hogy „leszbikus”, a fiúéra pedig az, hogy „homo”.

A meleg fiú testén a többi identifikáció között megtalálhatjuk az antirasszista, muzulmán, francia és baseballozó szavakat. A lány testén a leszbikus szó mellett például a feminista, szabad, spontán kifejezések szerepelnek.

Mindez a kampány a Fidl (Független és Demokratikus Középiskolai Szövetség) ötlete volt. A szövetség tagjai a mai napon jelentették be, hogy kampányuk hivatalosan április 17-én indul (ekkor jelennek meg a plakátok a francia középiskolákban), és a Homofóbia Ellenes Világnapig (május 17.) tart. A diákszövetség partnere a kampányban a Têtu francia meleg magazin.

A kampányt azért indították a diákok, mert „a homoszexualitás kérdése a hallgatók és a fiatalok körében továbbra is tabu, és ez olyan helyzeteket teremt, mely sokuk számára szenvedést okoz”. Ezért úgy döntöttek – egy belső, szervezői vita után –, hogy „szembesítik a hallgatókat az előítéleteikkel”. A Fidl vezetője úgy fogalmaz: „A világi (értsd.: az egyháztól elválasztott) köztársaságban mindent meg kell tenni a hátrányos megkülönböztetés ellen. Nagy kihívás a homofóbia elleni harc, a békés egymás mellett élésért és az esélyegyenlőségért”. (Meg kell említeni: a szekularizáció, vagyis az állam egyháztól való elválasztása Franciaországban megkerülhetetlen tényező. Sokkal erősebb összetartó ereje van, mint például hazánkban. Ennek eredete még a nagy francia forradalom korába vezethető vissza, és egyértelműen összefügg a republikánus eszmével).

Az április 17-étől egy hónapon keresztül tartó kampány fő támogatója, kampányarca Michaël Youn, francia humorista. Az iskolai plakátokat ezen időszak alatt országszerte terjesztett plakátok, internetes- és rádióreklámok, YouTube-os videók, beszélgetések, szórólapok és egyéb akciók egészítik ki. Az iskolában tapasztalható homofóbiával kapcsolatban külön honlapot indítanak a szervezők. A www.homophobie.fidl.org nevű site szintén április 17-én indul, ahol ettől a naptól kezdve egy kérdőívre lehet rajta válaszolni, és ennek eredményét május 17-én hozzák nyilvánosságra.

Hanzli Péter

( Forrás: www.frissmeleg.hu )

 

 

Dobogós olimpikon úszó bújt elő Ausztráliában

Harmadik ausztrál élsportolóként felvállalta homoszexualitását Daniel Kowalski volt olimpiai úszó.

Daniel Kowalski

Daniel Kowalski

A négy érmet nyert 34 éves exolimpikon azt mondta a The Sunday Age című ausztrál lapnak, hogy belefáradt a hazugságokba és példát akar mutatni más sportolóknak is.
Az 1996-os atlantai olimpián Kowalski volt 92 éve után az első, aki érmet nyert mind a négy szabadstílusú kategóriában.
Az úszó örökké háttérben maradt két honfitársa, Kieren Perkins és Grant Hackett mögött, s bár Kowalski elismeri tehetségüket, nem tartja kizártnak, hogy őt valamilyen módon az önbizalom és az egyértelmű identitás hiánya akadályozta meg abban, hogy a legjobbat hozza ki magából.
Kowalski, aki jelenleg a világ egyik legjobb nyíltvízi úszója elismerte, hogy az előbújás sok bajjal jár, de kárpótlásul nagyszerű, támogató barátok vesznek körül, akik önmagunkért szeretnek. Azt mondta, hogy visszavonult és előbújt élsportolóként ő most úgy éli életét, ahogy a legtöbb fiatal szeretné: mindazokat a dolgokat teszik, amiket a heterók is. "Szerelmes akarok lenni, boldog és büszke arra, ami vagyok" - mondta.
Az ausztrál élsportban eddig hárman bújtak elő, s közülük csak egy aktív: Matthew Mitcham műúszó, a 10 ezer lakosúő pekingi olimpiai falú egyetlen nyíltan meleg tagja. A harmadik előbújó Ian Robert volt rögbijátékos.

Hatter.hu

 

 

Kultúra:

 

Átadták a GLAAD-díjakat - Videóval

Szombaton átadták Kaliforniában a szokásos meleg média-díjakat. A Glee című sorozat nyerte el a legjobb vígjáték sorozat díját, s a díjátadón megjelent a nemrég valóságos médiasztárrá váló, a szalagavatóról kitiltott leszbikus diáklány, Constance McMillen is.

Az est két házigazdája Candis Cayne és Wilson Cruz volt. Az idén 21. alkalommal, a Century Plaza Hotelben megrendezett díjátadón a Glee című nagysikerű, vígjáték-musical sorozat kapta a legjobb sorozat díját (a Glee-vel korábban portálunkon is foglalkoztunk részletesebben). A melegbarát sorozatnak díjazták az ötletadóját, Ryan Muphyt, valamint két szereplőjét, Jane Lynchet és a meleg karaktert alakító Chris Colfert (képünkön) is. A díj átvételekor azonban a többi szereplőt is (Dianna Agron, Jessalyn Gilsig, Kevin McHale, Cory Monteith, Amber Riley, Mark Salling, és Jenna Ushkowitz) név szerint megemlítették.

A díjátadón felszólalt a GLAAD egyik alapítója, Elke Kennedy is, aki a mintegy kétezres nézőközönség előtt beszélt arról, hogy fia 2007-ben hogyan vált homofób gyűlöletből elkövetett gyilkosság áldozatává. Beszédében felemelte a szavát annak érdekében, hogy igenis szükség van a gyűlölet-bűncselekményeket a korábbiaknál súlyosabban elítélő szövetségi törvényre (Matthew Shepard Act).

Az egész estés filmnek járó díjat Tom Ford divattervező nyerte el A Single Man című, többszörös fesztiváldíjas alkotásával, melynek főszereplője Colin Firth és egy párját rendkívül tragikus módon elveszítő, meleg egyetemi tanár történetét meséli el. A film megkapta többek között a Velencei Filmfesztivál Meleg Oroszlánját is. A rendező azonban a mostani díjátadón nem tudott megjelenni, mert repülőgépe az izlandi vulkánkitörés miatti légtérzár okán nem tudott felszállni Londonból.

Wanda Sykes komikus nyerte a Stephen F. Kolzak-díjat, amelyet minden évben annak a leszbikus, meleg, biszexuális vagy transz személynek adnak át, aki nagyon sokat tett az LMBT-közösségért. A népszerű komika 2008 novemberében coming out-olt. Köszönő beszédében elsősorban feleségének köszönte meg a kitartást, és megígérte: a jövőben is felemeli a hangját az LMBT-közösség érdekében.

Ő konferálta egyébként a színpadra azt a tizenhét esztendős leszbikus diáklányt, Constance McMillent, akinek esete az egész világsajtót megjárta (Sykes többek között úgy fogalmazott, hogy "te vagy az a lány, aki megváltoztatja a világot Missisippiben"). A barátnőjével együtt szeretett volna megjelenni Mississippi-állambeli középiskolájában, ám előbb lemondták az egész rendezvényt, majd inkább mégis megtartották, a diáklányt azonban - diáktársai által félrevezetve - nem hívták meg rá. A lány megilletődve lépett a színpadra; meglepetésként érte az a hatalmas ováció, amelyet kapott.

A Vanguard nevű díjat a népszerű színésznő, Drew Barrymore vehette át. Mindezt azon tevékenységéért, melyet a házassági egyenlőségért folytatott. Beszédében ő is kiemelte, hogy a jövőben is mindent meg tesz a házassági egyenlőség eléréséért, mert „sokan vannak olyanok, akiknek mindenképpen szükségük van családra”. Szerinte ugyanis a szeretet a legfontosabb dolog a világon, s a kormányoknak mindent meg kell tenniük a jogegyenlőségért.

A legjobb reality TV-program díját a Ru Paul's Drag Race nyerte. A spanyol nyelvű televíziós újságírás díját a Polémicas Adopciones című műsor készítői (Ramon Escobar ügyvezető alelnök, Carlos Botifoll újságíró és Elisa Ross producer) kapták.

Az esten számos meleg híresség vett részt: így Adam Lambert, volt American Idol-versenyző, a nemrég átoperált (s a jövő hónapban hivatalos nemváltást is kezdeményező) Chaz Bono (Cher és Sony Bono lánya), aki barátnőjével, Jennifer Eliával jelent meg az estén. Megjelent továbbá Johnny Weir jégtáncos is, aki évek óta meglehetősen titokzatosan fogalmaz identitásával kapcsolatban.

A díjazottak teljes listája megtekinthető a GLAAD honlapján. A díjakat egyébként három részletben adják át. Az első díjakat még március 17-én adták át New York-ban, ezt követte a mostani átadó, s a záró rendezvény június 5-én lesz, San Franciscóban.

fotók: pinknews; advocate.com

Hanzli Péter

Megtekinthető videók:

http://www.frissmeleg.hu/2010-04-20/atadtak_a_glaad_dijakat_videoval

( Forrás: www.frissmeleg.hu )

 

 

 

Az én szép kis mosodám

Magyar Antirasszista Alapítvány és a Politikatörténeti Alapítvány Anno filmklub Tolerancia évadának keretében, április 14-én, szerdán este 6-kor Stephen Frears, Az én szép kis mosodám című filmje kerül levetítésre (My Beautiful Laundrette, 1985).

A program szervezői szeretettel várnak minden érdeklődőt. A film megtekintése ingyenes. A filmvetítést beszélgetés követi. A rendezvény vendége Tóth László szociológus lesz.

A program szervezői arra kérik a rendezvény látogatóit, hogy még 18 óra előtt érkezzenek meg, mert a későn érkezőknek már nem tudnak helyet biztosítani.

A vetítésre a Politikatörténeti Intézet első emeleti konferenciatermében kerül sor, Budapest V. kerület, Alkotmány u. 2.

A brit filmdráma 97 perces. Rendezte Stephen Frears.
A pakisztáni Omar (Gordon Warnecke) megszakítja tanulmányait, egy a bácsikája kínálta lehetőség miatt, mely szerint mosodát vezethet. Omar segítségére siet volt iskolatársa és szeretője, Johnny (Daniel Day-Lewis). A pakisztáni emigráns nagycsalád egy gyanús figurájának, Nassernek köszönhetően pénzt is szereznek a vállalkozáshoz, így a koszos helyből csúcsminőségű mosodát hoznak össze. Johnny skinhead barátai nem nézik jó szemmel a vállalkozást, és a pakisztániak is tartanak a két fiú kapcsolatától.

Jó szórakozást!

Jakab István

kép: www.english.upenn.edu/~jenglish/Courses/Fall09/295.html

( Forrás: www.frissmeleg.hu )

Izraeli melegfilm a Titanicon

Csütörtökön elkezdődik a 17. Titanic filmfesztivál. Idén hatvanegy nagyjátékfilmet mutatnak be, egyebek mellett egy meleg témájú izraeli alkotást is, a Családi kötelékek szekcióban. A film címe: Tágra nyílt szemek / Einaym Pkuhot.

Szerdán este ünnepélyes nyitógálával indult tizenhetedik útjára Magyarország legtöbb nagyjátékfilmet felvonultató, legtöbb fizető nézőt vonzó, legszínvonalasabb nemzetközi filmes eseménye, a Titanic Filmfesztivál, benne több meleg témájú alkotással.

Az eseményt Horváth György fesztiváligazgató és Germánné Dr. Vastag Györgyi, a Fővárosi Közgyűlés Kulturális Bizottságának tanácsnoka nyitotta meg, aki beszédében kiemelte a fesztivál csapatának megingathatatlan küldetéstudatát és a művészfilmek iránti elkötelezettségét. A fesztivál nyitófilmjeként a vendégek Wes Anderson Oscar-díjra jelölt animációs filmjét, A fantasztikus Róka urat láthatták.

Az elkövetkező napokban több mint 130 nyilvános vetítésre várják az érdeklődőket. A nagyközönség a versenyfilmeket esténként tekintheti meg az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Toldi Moziban, az Örökmozgó Filmmúzeumban, valamint a KINO-ban.

A film története szerint Izraelben, egy ortodox zsidó közösségen belül a vallásosság és a homoszexualitás találkozásának izgalmas problematikáját boncolgatja - reméljük, újszerű megközelítésben.

Aaron jeruzsálemi ortodox zsidó, példás életű férj és családapa, aki elszántan küzd, hogy legyőzze magában a vágyat, mely új alkalmazottja, a fiatal Ezri iránt ébredt benne.

Hite szerint Isten azért oltotta az emberbe a testi örömök iránti sóvárgást, hogy általa tegye próbára a lelket. Aaron azonban hiába igyekszik leigázni magában a bűnös szenvedélyt, mind közelebb kerül a fiúhoz.

Ezri társaságában rádöbben, milyen siváran telt eddigi élete. A két férfi testi-lelki szerelme nem maradhat rejtve a dogmatikus hitközség előtt, amely nem tűr meg magában efféle rendellenességet.

Aaronra, aki a közösség tiszteletnek örvendő tagja volt, most egész környezete megvetéssel tekint. Miután még meg is fenyegetik, a férfinak el kell döntenie, hogy vallása szigorú törvényei vagy szíve parancsszavára hallgasson.

Ez a szerény elsőfilm hiteles és finoman árnyalt portrét rajzol egy zárt vallási közösségről, amelyben a homoszexualitás szentségtörés, kényes tabu, melynek még a létezéséről sem tanácsos tudomást venni.

Vetítések:

04.09. 18:30 KINO

04.18. 19:00 Toldi Mozi


Malőr Csodaországban (Malice in Wonderland)

Az amerikai Alice joghallgató Londonban. Egy este, miután elüti egy fekete londoni taxi, emlékezetét elveszítve ébred fel egy feje tetejére állt világban - Csodaországban. Whitey, a taxisofőr vezetésével Alice kalandos éjszakai utazásra indul a legfurább csodabogarakkal és a leglecsúszottabb figurákkal benépesített alvilágon keresztül, míg választ nem talál a legfontosabb kérdésekre: ki ő, honnan jött és hogyan fog hazajutni épségben? Az éjszaka során rá kell döbbennie, hogy ebben a világban semmi sem az, aminek látszik, a sors kezétől nincs menekvés, a szerelem pedig a legvalószínűtlenebb helyen vár rá. A könyv szereplői mind-mind új alakban tűnnek elő ebben az eszement kalandsorozatban. Transzszexuálisok, repkedő dildok, homoszexuális fantáziák...

Vetítés:

április 14. szerda 17:00 Toldi Mozi


Menedék (Le refuge)menedek

Mousse és Louis fiatalok és szerelmesek. Románcuknak drogfüggőségük vet véget. A pár véletlenül túladagolja a heroint, amibe Louis belehal, és Mousse élete is veszélybe kerül. Mikor Mousse magához tér a kómából, megtudja, hogy gyermeket vár Louis-tól. Otthagyja Párizst, és egy kis tengerparti városba utazik, hogy egyedül lehessen szerelme halála felett érzett fájdalmával. Hónapokkal később Louis bátyja, a meleg Paul kopogtat az ajtaján. A terhesség híre nem hagyta hidegen a férfit.

Vetítés:

április 11. vasárnap 20:30 KINO


Navidad (Navidad)

Szenteste Santiago de Chilében. Aurora elviszi barátját, Alejandrót elhunyt apja düledező vidéki házába, hogy megkeressék az öreg régi lemezgyűjteményét. Hamarosan azonban feszültség támad a fiatalok között a lány korábbi leszbikus kalandja miatt, és Alejandro úgy dönt, hogy otthagyja Aurorát. Távoztában a fiú egy betolakodóra bukkan, egy elesett lányra, Aliciára, aki megszökött otthonról. A három ember fokozatosan olyan közelségbe kerül egymással, ami feloldja elidegenedettségüket és magányukat - ha csak egy éjszakára is.

Vetítések:

április 12. hétfő 18:30 KINO

április 18. vasárnap 20:30 Örökmozgó Filmmúzeum


Vergődés (Choi Voi)

Ez a költői, bágyadtan érzéki történet a modern Vietnamban mutatja be a hagyományos társadalom változó értékeit, szól a szexuális ébredésről, a leszbikus vágyról és a házastársi hűtlenségről.

Duyen házasodni készül. Úgy gondolja, szereti nála két évvel fiatalabb vőlegényét, de mit is jelent ez valójában? A zajos lakodalom beteljesületlenül ér véget. A naiv vőlegényről kiderül, hogy anyámasszony katonája, holtrészegen viszik be a hálószobába, és később sem képes elhálni a házasságot. Egy féltékeny barátnő bemutat Duyennek egy elbűvölő világfit, aki nem tiszteli sem a hűséget, sem az erkölcsöt, s aki zavaros érzéseket ébreszt a lányban. A tapasztalatlan férj útját eközben egy apja elől menekülő tinédzserlány keresztezi.

Vetítések:

április 14. szerda 20:15 Uránia Nemzeti Filmszínház

április 16. péntek 18:30 KINO

KINO (Bp. XIII. kerület., Szent István krt. 16.)

Örökmozgó Filmmúzeum (Bp. VII. kerület., Erzsébet krt. 39.)

Toldi Mozi (Bp. V. kerület., Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.)

Uránia Nemzeti Filmszínház (Bp. VIII. kerület., Rákóczi út 21.)

A jegyek ára minden moziban egységesen 950 Ft.

Bővebb információk a Titanic honlapján.

forrás: Titanic Filmfesztivál

( Forrás: www.frissmeleg.hu )

 

 

Bulvár:

 

Meleg pornózott Friderikusz öltöztetője?

Melegpornózással tett szert korábban mellékkeresetre a Megasztár új stylistja. Ordasi Zsoltról néhány dollárért bárki letölthet az Internetről egy olyan filmet, amelyen két férfiemberrel hancúrozik.

Minderről többek között a BorsOnline tudósít. Új stylisttal indul útjára a Megasztár 5. szériája. A 2010-es év férfihangjait, valamint Friderikusz Sándort és Tillát Ordasi Zsolt öltözteti a showműsor felvételeire. A színpadi toalettek megálmodóját a múlt heti Naplóban már láthatta a közönség.

Úgy tűnik azonban, a fiatal stylist legalább olyan jól ért a vetkőzéshez, mint az öltözéshez, ugyanis TV2-es munkája mellett pornófilmekben is szerepelt. A Boys Temptations című melegpornó bárki számára letölthető az Internetről is. A filmben Ordasi két férfi „rosszalkodásába” száll be harmadiknak.

A filmben Ordasi szokatlan módon, saját nevén játszik. A stylist azonban nem kíván titkot csinálni korábbi tapasztalataiból. „Életem egy régi szakasza volt ez az időszak, négy évvel ezelőtt forgattam az utolsó filmet. A környezetem is tudott róla, nincs mit szégyellnem.Azóta a divatszakmában dolgozom, itt építem a karrieremet, amit nem hiszem, hogy a múltam negatívan tudna befolyásolni” – mondta el a Borsnak.

fotó: TV2

GayBatman

( Forrás: www.frissmeleg.hu )

 

 

 

A Skót Egyház kiközösítette Alan Cummingot

A „meleg celeb” azután vált nemkívánatos személyiségé, hogy írásaiban a szervezett vallás jelenségét kritizálta. Az egyházba 16 évesen belépő Cumming szerint anyja kapta meg azt a levelet, ami arra szólította fel, hogy hagyja el a Skót Egyházat.

Mindez azután történt, miután a melegjogi aktivista nyilvánosan fejtegette ateista nézeteit. „Többről volt itt szó, mint hagyományról, szokásrendről. Az egyházban nevelkedtem. Aztán kezdtem rájönni, hogy mást sem tettem, csak folyamatosan olyan elvek előtt hajtottam fejet, amikben nem hiszek” – írta egy internetes blogban. „A hitem hiányáról azért a sajtóban kezdtem el beszélni, mert úgy gondolom, hogy akárcsak a meleg jogok esetében, itt is minél nagyobb teret kell engedni véleményünk érvényesülésének. Esetünkben annak, hogy megvilágosítsuk a képmutató és félelemkeltő tulajdonságait az egyháznak.”

„A Skót Egyház küldött egy levelet anyámnak, amiben azt írják, hogy olvastak valamit az ateizmusomról, és ezek után arra kérnek, hagyjam el az egyházat – engedelmeskedtem. Magyarul kiközösítettek” – panaszkodott Cumming. Az mondjuk jogos kérdés, hogy miért háborodik fel azon hősünk, ha kiközösíti őt az az egyház, amelyiket erősen kritizálja, és aminek az Istenéről korábban azt nyilatkozza, nem hisz benne...

A The Herald napilapnak a Skót Egyház szóvivője a következőképpen nyilatkozott: „Az ilyen döntések meghozatala a helyi gyülekezet feladata, mi nem tudunk erről az ügyről semmit se.”

fotó: seemoresplayhouse.com

Langer Ármin

( Forrás: www.frissmeleg.hu )

 

 

HIV - AIDS:

Everywhere program Budapesten

Budapesten április 16-án indult a Háttér Társaság a Melegekért részvételével, egy új HIV prevenciós program, az Everywhere, melynek célja, hogy kifejlesszen és megerősítsen egy új AIDS prevenciós módszert.

Budapesti védett helyek
Az Everywhere program önmagában nem véd meg senkit a HIV-től, de elgondolkodtat. Pozitív HIV-státuszhoz legkevesebb két fél védekezés nélküli szexuális együttléte szükséges. Felelőségük egyenlő. A program lehetőséget és segítséget kínál a felelősségteljes szexuális viselkedéshez, gumióvszer és síkosító osztásával, információs anyagok elérhetővé tételével, és ha arra van igény, akkor személyes tanácsadással a HIV-ről és egyéb szexuális betegségekről, valamint az országban lévő szűrő-, és kezelőcentrumok elérhetőségéről. A programban a következő meleg-helyek vesznek részt: Action, coXx, Gloryhole, Szauna 69, Magnum Szauna.

Az együttműködő országok
Európában nyolc országban folyik az Everywhere program, melyek a következők: Olaszország, Franciaország, Lengyelország, Ciprus, Szlovénia, Magyarország és Spanyolország. Az együttműködő országokban nem számít bűncselekménynek a homoszexualitás, és mindegyik ország aláírta az Egyesült nemzetek 2008-as, Emberi Jogokról, a Szexuális Orientációról, és Nemi Identitásról szóló nyilatkozatát. Egyébként Franciaországban 1791-ben, míg Magyarországon 1962-ben szüntették meg a homoszexualitás kriminalizációját.

A program
Az Everywhere programot az Európai Bizottság finanszírozza, míg a koordinációt a Brightoni Egyetem végzi. A magyarországi Everywhere projekt - aminek az előkészítése már másfél évet vett igénybe - körülbelül 3 millió forintból valósul meg, melynek keretében márciustól augusztusig lesznek jelen a segítő - HIV/AIDS és egyéb szexuális betegségekről - tanácsot adó, úgynevezett szociális mediátorok. Ez utóbbiak két hónapos képzésen sajátították el a segítő tevékenységhez szükséges ismereteket és készségeket.

Mit mondanak a számok?
Magyarországon HIV prevencióra az utóbbi években egyre kevesebb a pénz, míg a regisztrált HIV-fertőzések száma 2005 óta csaknem minden évben 100 fölötti. Magyarországon 2009 harmadik negyedévéig összesen 1733 HIV-fertőzést regisztráltak, közülük 587 esetben alakult ki az AIDS stádium, és 304-en hunytak el AIDS-ben.

Az utóbbi években a HIV pozitívok túlélése a kezdeti 2-10 évről, 30-35 év lett, hála a modern antiretrovirális kezelésnek. Azonban ezeket a számokat feltételesnek kell tekinteni, mert a drága gyógyszeres kezelések mellékhatása is okozhat halált, és akkor még nem is beszéltünk a gyógyszerfegyelemről, aminek a be nem tartása további komplikációk forrása.

Mielőtt hátradőlnénk és megnyugodnánk, hogy a HIV Magyarországon csak kevés ember problémája, most jöjjenek azok a számok, amik tükrözik a valóságot. Óvatos becslések szerint, itthon 3000 főre tehető a HIV pozitívok száma, de ez elérheti akár a 8000-et is. Probléma még, hogy kevesen járnak HIV-szűrésre. Ez azért baj, mert a HIV-fertőzés hosszú ideig tünetmentes lehet. Persze vannak extrém esetek, amikor a tünetmentes időszak mindössze 1 év, de akár 15 évig is eltarthat ez az állapot. Azt azonban senki nem tudhatja, hogy ő melyik kategóriába tartozik. Ha nem derül ki időben a HIV-fertőzés, akkor már nincs esély a 30-35-40-éves túlélés lehetőségére. Itthon minden évben találnak végstádiumban lévő AIDS beteget, akikről nem derült ki időben, hogy HIV-fertőzöttek. Aki koporsóban érkezik a Szent László Kórház V. Immunológiai Osztályára, azzal már ott sem tudnak mit kezdeni, vagyis koporsóban is távozik onnan.

Még egy riasztó adat: 3 egymástól független kutatás arra az eredményre jutott, hogy minden második anális aktus, ami férfiak között történik, az védekezés nélküli.

Jakab István

( Forrás: www.frissmeleg.hu )

 

 

HIV/AIDS helyzet 2009-ben

Ma jelent meg az Epidemiológiai Központ HIV-AIDS jelentése. Az elmúlt évben december 31-ig 140 HIV fertőzöttet szűrtek ki (104 férfi, 14 nő, 22 ismeretlen nemű) - informált minket a Háttér Társaság.

A tényleges fertőzöttek száma feltehetően a kiszűrtek számát jóval meghaladja.
Kevesen ellenőrzik állapotukat HIV teszttel: 1000 ember közül csak 6,6 fő.
Tavaly 9 ember halt meg AIDS miatt hazánkban. HIV ellen a megelőzés az egyetlen megoldás : óvszerhasználat, tájékozódás, és félévenkénti HIV teszt.

A szűrések kezdete óta Magyarországon 1771 HIV fertőzöttet találtak.
Közülük AIDS-ben eddig 305-en hunytak el. Már 1466 ember él köztünk, aki tudja: magában hordozza az AIDS-t okozó vírust. Velük a mindennapi együttélés semmilyen fertőzésveszéllyel nem jár, a helyes óvszerhasználat a szexuális átvitelt is kizárja.

A fertőzöttek közül 61% homo- és biszexuális, 17% heteroszexuális kapcsolatot jelölt meg fertőződése forrásaként. 22%-ról nincs adat.

Igaz, hogy a gyógyszerekkel késleltetni tudják ma már a fertőzöttekben az AIDS kialakulását, de egyre többen fertőződnek gyógyszerekre rezisztens vírussal.

Szűrőállomások, információk itt: http://www.hatter.hu/hiv

forrás: Háttér

( Forrás: www.frissmeleg.hu )

1 megjegyzés:

Popov írta...

Tudtam h ismerős valahonnan ez az arc:D Erről a filmről van szó!:xd http://gay.adultrental.com/m/a040031/Boys-Temptations/