2010. június 12., szombat

Hírek - melegen

Itthon:

Fogjunk össze az árvízkárosultakért!

Az alábbiakban közöljük a Magyar Vöröskereszt Sajtóiroda által kiküldött sajtóközleményt.

Kérjük, hogy ha tudsz, te is segíts!

Ingyenes információs vonalat indít az árvízkárosultaknak a Magyar Vöröskereszt és az Invitel

06 80 911 070 – ezen az ingyenesen hívható Inviteles zöld számon várja a Magyar Vöröskereszt az árvízkárosultak és a rászoruló családokon segíteni szándékozók hívásait. Szervezetünk így nyújt gyors és hatékony segítséget, így köti össze a felajánlókat és a bajbajutott családokat.

A Magyar Vöröskereszt kéri a sajtó segítségét is, hogy a 06 80 911 070-es információs zöld számnak minél nagyobb publicitást biztosítson.

A Magyar Vöröskereszt továbbra is várja a felajánlásokat a K&H Bank 10405004-00026547-00000000 számlaszámán, valamint a minden hálózatból hívható 1749-es segélyvonalon.

Részletek: www.gay.hu

 

A helyi rádiók is segítenek a bajba jutottakon!

Bár a RadioPink! hivatalosan nem tagja a Helyi Rádiók Országos Egyesületének, azonban, ha az összefogásról van szó, nem ismer tréfát, így ők is csatalkoztak a kezdeményezéshez.

A HEROE közleménye:

A helyi rádiók is segítenek a bajba jutottakon

Összefogtak a helyi rádiók, hogy segítsenek az árvízkárosultaknak. A Helyi Rádiók Országos Egyesülete (HEROE) támogatja a Magyar Vöröskereszt felhívását és egyben felkérte tagrádióit, hogy díjmentesen sugározzák azt a közleményt, melyben a szervezet a lakosság segítségét kéri. A vöröskereszt által indított, díjmentesen hívható 06 80 911 070-es zöld számon várják az árvízkárosultak és a rászoruló családokon segíteni szándékozók hívásait.  A több mint 50 rádióállomást tömörítő HEROE érdekvédelmi egyesület így kíván segíteni a bajba jutott embereken.  A helyi rádiók ismerve a bennük rejlő véleményformáló erőt hisznek abban, hogy hathatós segítséget tudnak nyújtani.

Az árvízi helyzet miatt rengeteg hívást kapott a Vöröskereszt, amiben sokan segítséget kértek és ajánlottak. Nagyon fontos azonban, hogy a segélyezés szervezetten, koordináltan működjön. Ezt kívánja elérni a Magyar Vöröskereszt az információs vonal elindításával. Ily módon gyorsan és hatékonyan segíthetnek az árvízkárosultaknak, a gátakon dolgozóknak és a kitelepített családoknak.

A Magyar Vöröskereszt továbbra is várja a felajánlásokat a K&H Bank 10405004-00026547-00000000 számlaszámán, valamint a minden hálózatból hívható 1749-es segélyvonalon.

HEROE Sajtó – PiDRó Pintér Dániel Róbert, sajtóreferens

Székhely: H-8000 Székesfehérvár, Donát u. 92.

( Forrás: www.gay.hu )

 

112 bejegyzett élettársi kapcsolat június elejéig

A legújabb statisztikák szerint június 6-áig összesen 112 bejegyzett élettársi kapcsolatot kötöttek Magyarországon. Ez derül ki abból a statisztikából, amelyet nemrég bocsátott rendelkezésünkre a Háttér Társaság a Melegekért.

Korábban beszámoltunk róla, hogy 2009. július 1-étől 2010. március 28-áig összesen 95 bejegyzett élettársi kapcsolatot kötöttek hazánkban. Dombos Tamás, a Háttér Társaság a Melegekért szakértője által megküldött legújabb adatok szerint azóta újabb 12 férfi pár és 6 női pár élt a lehetőséggel. A bűvös százas határt áprilisban értük el. Jelenleg tehát összesen - tavaly július óta - 79 férfi és 33 női pár kötött bejegyzett élettársi kapcsolatot. Továbbra is az látszik a statisztikákból, hogy a féfiak jócskán felülreprezentáltak a bejegyzett élettársi kapcsolatok számát tekintve.

Részletesebb statisztikák sajnos még mindig nem állnak rendelkezésre, ám a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelzése szerint várhatóan az év végén jöhetnek ki részletesebb adatok. Ebben már olyan adatok is lesznek, hogy a 2009-ben megkötött bejegyzett élettársi kapcsolatok milyen területi eloszlást mutatnak, milyen életkorban kötik, vagy például hogy milyen iskolai végzettségűek a regisztrálók.

A hónapokra bontott statisztika a következő:

2009. július – március: 68 férfi pár és 27 női pár
2010. április: 5 férfi pár és 5 női pár
2010. május: 5 férfi pár és 1 női pár
2010. június 1-6-ig: 2 férfi pár és 0 női pár
Mindösszesen: 79 férfi pár és 33 női pár.

fotó: gay.sx

Hanzli Péter

( Forrás: www.frissmeleg.hu )

 

Melegként Bécsben. Szabadon!

A Háttér Társaság a Melegekért Egyesület karöltve a budapestpride2010-zel közösen autóbuszos kirándulást szervez a 2010-es bécsi Pride-ra.

Részletek: www.gay.hu

 

Célpontban a melegek!

A Közép-európai Egyetemen volt Budapest első LMBT üzleti konferenciája május 20. és 21. között, az IBM, Vodafone és a Morgan Stanley részvételével. A programról említést tett a HÍR TV Célpont című adása, a műsor címéhez hű módon.

A kétnapos konferencia első napján a meghívott cégvezetők bemutatták vállalatuk LMBT stratégiáját. Az IBM, Vodafone és a Morgan Stanley olyan vállalatok, melyek szervezeti szinten szabályozzák, illetve kizárják az LMBT emberek negatív megkülönböztetését.

Ezen túlmenően, ezek a cégek felismerték az LMBT közösségben rejlő vásárlőerőt, és mint profit növelési lehetőséget látnak az LMBT emberek közösségében. Az Egyesült Királyságban pink pound-nak, azaz rózsaszín fontnak nevezik ezt a fajta vásárlóerőt. Ezt ismerte fel a Vodafone, az IBM, és a Morgan Stanley. Ezek a cégek nem csak belső szabályzattal és érzékenyítő tréningekkel védik a nem heteroszexuális alkalmazottaikat, hanem külön az LMBT embereket megcélzó kampányokkal és reklámokkal igyekeznek megnyerni fogyasztónak ezt a réteget. A tét nem kevés. Akár 10 %-os is lehet az extra profit, a rózsaszín pénzeknek köszönhetően.

A kétnapos konferencia záró napján munkamegbeszélések voltak, ahol a meghívott cégek mutatták be az LMBT közösséget megcélzó marketing stratégiájukat. Az előadók között jelen volt az EuroGames magyarországi képviselője annak kapcsán, hogy 2012-ben nálunk lesz megrendezve a kontinens legnagyobb volumenű LMBT sportrendezvénye.

De szó esett még a konferencián a HR osztály felelősségéről, melynek az a fontos szerepe egy vállalat életében, hogy megfelelően kommunikálja a nem heteroszexuális alkalmazottak számára, hogy náluk biztonságban vannak. Ez azt is jelenti, hogy egy olyan vállalatnál, ahol figyelnek az LMBT munkavállalókra, ott egy céges rendezvényen az azonos nemű partnert is szívesen látják. Ugyanakkor, ha arról van szó, akkor ezek a cégek meg is védik az LMBT embereket egy esetleges zaklatással szemben.

A szomszédos Ausztriából jelen volt egy meleg rendőr. Nekik külön csoportjuk van az Osztrák rendőrségen belül. Képviselőjük az ausztriai meleg rendőrök szervezetének megalakulásáról beszélt. Ausztria júliusban az európai meleg rendőrök konferenciájának ad otthont.

A meghívott előadók között szerepelt Szetey Gábor, korábbi személyügyi szakállamtitkár. Ő azonban valami miatt mégsem vett részt a rendezvényen.

A HÍR TV Célpontjában, 2010. május 28-án 16 órakor a melegek voltak. A teljes adás itt letölthető.

Jakab István

( Forrás: www.frissmeleg.hu )

 

Nemzeti szórakozóhely nyílik a Glam helyén

Futótűzként terjed a hír, megnyílik az első nemzeti érzelmű szórakozóhely Budapesten! Ennek a hírnek csak örülhetünk, hiszen egy ilyen hely csak szinesítheti a Budapesti éjszakai életet. Látva azonban a helyről közzétett képeket, a meleg szórakozóhelyek világában jártasak azonnal úgy érzik, mintha ismerős képeket és leírásokat látnának. Nem is tévednek sokat, az új hely ugyanis a Glam helyén nyílik.

A Glam pár hete még transzvesztita előadók tehetségkutatójának adott helyt, így a hír eléggé meglepő. A falakat, ahol eddig Madonna, Michael Jackson, Freddie Mercury képeit láthattuk, - sőt egy időben még egy Gay.hu molinó is kint volt - most betyárok képei díszítik.

Klub64: Nemzeti érzelmű szórakozóhelyTermészetesen semmi problémánk a nemzeti érzelmekkel, mindaddig amíg ezek az érzelmek nem irányulnak senki ellen, azonban érdemes a helyet eddig nem ismerők kedvéért felidézni egy kicsit a történelmet.

A hely (meleg) pályafutását sok éve Bamboo Bárként kezdte, majd üzemeltető váltások után Revans, újabban Glam néven működött meleg szórakozó helyként. Mi is tartottunk itt Gay.hu bulit tavaly, illetve sokáig futott itt a Candy! partysorozat is.

Pár napja azonban tragikus hirtelenséggel megszűnt a honlapja, s új néven, Klub64-ként jelent meg az interneten. A dolog további pikantériája, hogy a hely egy utcában van az Alteregó Clubbal, mely az egyik legismertebb meleg szórakozóhely manapság, illetve a Café &-del, mely szintén meleg bár.

A magunk részéről természetesen nem kívánhatunk mást, csakis jó szórakozást a vélhetően új közönségnek, a sokat látott bútorok és falak között, s minél kevesebb félreértést az utcában a nemzeti érzelmektől fűtött és a simán meleg szórakozók között!

( Forrás: www.gay.hu )

 

Külföld:

 

Három millióan a Sao Paulo-i meleg felvonuláson - Frissítve!

Az évenként megrendezésre kerülő Sao Paulo-i meleg fesztivál körülbelül hárommillió résztvevőjével minden rekordot megdöntött a mai napon, és ezzel a világ legnagyobb meleg rendezvényévé vált.

A városközpontban egy hosszú, színes kavalkád kígyózik. Több parlamenti párt is képviselteti magát a rendezvényen az októberi választásokra való tekintettel, többük a meleg párok házasságának legalizálását, illetve a gyűlölet-bűncselekmények elleni fellépést ígérik. Tavaly 198 meleget öltek meg ugyanis az országban homofób indíttatásból.

A parádé fő támogatója az önkormányzat mellett a Petrobras olajtársaság.

1997 óta folyamatosan megrendezésre kerül a meleg fesztivál, mindig az Úrnapja utáni első vasárnap, Sao Paolo-ban a Avenida Paulista nevű banknegyedben. Az idei rekordmennyiségű résztvevők közül 400 000-en turisták voltak.

Több parlamenti párt is képviseltette magát a rendezvényen az októberi választásokra való tekintettel, többük a meleg párok házasságának legalizálását illetve a gyűlölet-bűncselekmény elleni fellépést ígérik. Tavaly 198 meleget öltek meg az országban homofób indíttatásból.

A parádé óriási esemény az országban, minden napilap címoldalon közli a vele kapcsolatos fejleményeket. Június a parádék hava, ilyenkor a melegfesztivál mellett tucatnyi egyebet ünnepelnek a helyiek - nem kevésbé színes forgataggal.

A brazíliai jog – az „átlagbrazilok” véleményétől igencsak különbözve – rendhagyóan liberálisan áll hozzá a melegség kérdéséhez. Az ország egyike volt az elsőknek, amelyik dekriminalizálta a homoszexualitást: már 1823-ban megtették ezt a lépést. 2004 óta létezik a regisztrált élettársi kapcsolat, és még az örökbefogadást is engedélyezi az állam.

fotó: pinknews.co.uk

Langer Ármin

( Forrás: www.frissmeleg.hu )

 

Meleg pár a Lloyds hirdetésében

A bank legújabb reklámkampányában egy meleg pár szerepel. A brit országos sajtóban jövő héten megjelenő hirdetések rajzfilm stílusban mutatják a két férfit festékes vödrök és tapétatekercsek mellett állva, a szlogen pedig: "Segítünk a házát álmai otthonává változtatni."

A bank szóvivője elmondta, hogy ezzel kezdetét vette új kampányuk, amelynek a meleg ügyfélkörük a célcsoportja. "A leszbikus és meleg ügyfelek fontos részei a Lloyds márkanévről kialakult képnek és ezek a hirdetések tükrözik ezt."- mondta a csoport Rainbow Network nevű szervezetének képviselője. -"Szervezetként arra törekszünk, hogy viszonyítási alapot tudjunk mutatni, amikor a vállalat sokszínűség és integrációs politikájának végrehajtásáról van szó." A Lloyds Bankcsoport tagja a STONEWALL Diversity Champions programnak.

lloyds meleg reklám

( Forrás: http://pinkvanilla.hu )

 

 

A legmelegbarátabb nép: a svéd

Az ILGA (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association - Nemzetközi Leszbikus, Meleg, Biszexuális, Transznemű és Interszexuális Szövetség) felmérése szerint Svédország a legmelegbarátabb ország Európában: azaz valószínűsíthetően az egész világon.

A 2010. májusi helyzetet tükröző kutatás szerint Svédország az egyedüli európai ország, amely az összes területen hibátlanul teljesített. A szakértők a diszkrimináció, polgári házasság, örökbefogadás és a gyűlölet-bűncselekmény szempontjaiból vizsgálták meg az egyes országokat, kizárólag jogi aspektusból.

A kutatás nem okoz meglepetést azzal, hogy Kelet-Európát abszolút nem melegbarát helynek tünteti föl: a listát Oroszország és Ukrajna zárja. További országok, amelyek különösen gyengén teljesítettek: Ciprus, Fehéroroszország, Lengyelország, Lettország, Macedónia, Moldova, Örményország és Törökország.

Hollandia, ahol elsőként vezették be a világon a melegházasságot, második helyen áll a listán, fej-fej mellett Belgiummal, Norvégiával és Spanyolországgal.

Magyarország a rangsorban a 7. helyet szerezte meg, így holtversenyben van Horvátországgal, Luxemburggal, Svájccal és Szlovéniával.

A kutatás részletes eredményét a következő link alatt tekintheted meg, egyelőre csak angol nyelven.

fotó: ukgaynews.org.uk

Langer Ármin

( Forrás: www.frissmeleg.hu )

 

Izland legalizálta a melegházasságot

Egyhangúlag megszavazta pénteken az azonos neműek házasságának engedélyezését a parlament Izlandon, a világ első országában, ahol vállaltan homoszexuális kormányfőt választottak tavaly februárban.
A reykjavíki parlament, az althingi 63 képviselője közül 49 voskolt igennel a családjogi törvény reformjáa. Ellenszavazat nem volt, a házasság intézményének megnyitását a melegek előtt egyetlen politikai erő sem ellenezte a távoli észak-európai szigetországban.
Az izlandi protestáns egyház még töri a fejét, hogy maga is elismerje-e azonos neműek házasságát, mindenesetre az új törvény megengedi, de nem teszi kötelezővé melegesküvők celebrálását templomban.
A melegházassági törvény életbe lépésével megszűnik a bejegyzett élettársi kapcsolat intézménye a 320 ezer lakosú szigetországban.
A melegházasság nem volt belpolitikai vitatéma Izlandon, ahol az emberek gyakorlatias módon állnak hozzá a dolgokhoz.
A leszbikus Johanna Sigurdardottir kormányfővé választása is nagyobb szenzáció volt külföldön, mint odahaza.
A reykjavíki parlament tagjai nagy napnak nevezték 2010. június 11-ikét mindazok számára, akiknek fontosak a melegek jogai és általában az emberi jogok.
A közvéleménykutatások tanúsága szerint a melegházasság "rendkívül népszerű" a lakosság körében is.

Hatter.hu

 

Az IBM nyerte el a legmelegbarátabb cég címet

Az Amszterdamban tartott Nemzetközi LMBT Üzleti Konferencián a világ legtoleránsabb munkahelyének kiáltották ki az IBM-et. Az amerikai cég a Nemzetközi Üzleti Egyenlőségi Indexen (International Business Equality Index) 86.9 ponttal az első helyen végzett.

Közvetlenül utána a Google (82.2) és a British Telecom (81.9) következik. Harry van Dorenmalen, az IBM hollandiai igazgatója büszke az eredményre: „Az IBM már több mint száz éve hű a diverzitás elvéhez; sokunk olykor bizony igen nehéz munkánk elismerésének érzi most ezt a címet. De az még jobb hír, hogy egyre több cég ad a sokszínűség tiszteletére: ez abból is látszik, hogy többen és többen jelentkeznek, hogy megméretessenek az Indexen.”

Például a Google idén kérte először, hogy alkalmazzák rájuk az Indexet, és rögtön második helyen is végeztek. Összesen 22 világcég vett részt a versenyben, köztük olyan vállalatbirodalmak, mint a Kraft Food, az Intel vagy a Phillips.

Theo van Rooy, az IBM operatív igazgatója egyáltalán nem volt meglepve az eredményt hallván: „Az IBM-nél ez csak természetes. A munkatársaim ismerik a barátomat, és senki sem néz furcsán, amikor az irodában megjelenik. Egy homofób munkahelyi környezet teljesen más hangulatú – az ember a munkához is teljesen máshogy áll hozzá.”

A világszerte 400 000 főt foglalkoztató IBM mindig is élen járt az elfogadás területén: ők voltak az elsők, akik nőket és „színesbőrűeket” alkalmaztak (már a XIX. század végén). A cég emberjogi területen jelenleg elsősorban az ázsiai és afrikai LMBT-jogok promotálásával foglalkozik.

fotó: felixng.org

Langer Ármin

( Forrás: www.frissmeleg.hu )

 

 

A holland melegek 20%-a a szélsőjobbot favorizálja Frissítve!

Június 9-én Hollandia új kabinetet választ azután, hogy februárban a IV. Balkenende-kormány működésképtelenné vált a szociáldemokraták koalícióból történő kilépésével. Ennek kapcsán a legnagyobb holland meleg portál, a Gay.nl megkérdezte olvasóit, hogy kire fognak szavazni a választás napján.

A 10 800 fő között végzett felmérésből a liberális VVD (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie – Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért) került ki győztesen. Ugyanakkor ami megdöbbentő, Mark Rutte pártja mindössze 1%-kal kapott többet a szélsőjobboldali PVV-nél (Partij voor Vrijheid – Párt a Szabadságért): azaz június 9-én minden ötödik holland meleg a Geert Wilders nevével fémjelzett pártot választja.

Az igazság kedvéért meg kell jegyezni, hogy a PVV nem antiszemita, és nem homofób; a támogatói nem marsíroznak egyenruhában az utcákon, egy politikusuk sem kívánja vissza Dél-Afrikát és nem hivatkoznak a germán istenekre. Az, hogy mégis az iránytű jobbszélére helyezik őket a politológusok, elsősorban rendíthetetlen bevándorló-ellenes politikájuknak tudható be.) A harmadik helyen a progresszív, „radikális demokrata” D66 (Demokraten 66 – Demokraták 66) áll, 13%-kal.

A IV. Balkenende-kormány koalíciós partnerei összesen szereztek 15%-ot: 10%-ot a PvdA (Partij van der Arbeid – Munkáspárt), 3%-ot a CDA (Christen Demokratisch Appel – Kereszténydemokrata Felhívás) és 2%-ot a ChristenUnie (Keresztény Unió).

Az eddig ellenzékként működő szocialista SP (Socialistische Partij – Szocialista Párt), valamint a zöld GroenLinks (Zöld Baloldal) sem tartoznak a Gay.nl olvasói kedvencei közé: az előbbi párt mindössze 6%-ot szerzett, miközben az utóbbi is csak 11%-ot.

A 10 772 szavazó 6%-a egy nappal a szavazás előtt még bizonytalan volt.

A jobboldali liberális Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) nyerte meg a szerdai holland parlamenti választásokat, mert egy képviselői hellyel többet - 31-et - szerzett meg, mint a szociáldemokrata Munkapárt (PvdA). Ez volt a részeredmény a szavazatok 88 százalékának összeszámlálása alapján. Korábban még úgy tűnt, hogy e két párt holtversenyben győzött. Az iszlámellenes nézeteiről ismert, populista Geert Wilders Szabadságpártja (PVV) 24 helyet szerzett meg 150 fős képviselőházban. A GroenLinks nevű környezetvédő párt és a reformpárti Demokraták 66 nevű párt pedig 10-10 helyre számíthat.

fotó: static.gay.eu

Langer Ármin

( Forrás: www.frissmeleg.hu )

 

Az első meleg templomi "esküvő" Olaszországban

A szicíliai Trapaniban, egy kicsiny protestáns egyház templomában tartották meg az első ismert "melegesküvőt" Olaszországban, a "régi" Nyugat-Európa - Görögország mellett - utolsó országában, ahol még mindig teljes jogfosztottságban élnek a meleg párok.
Valójában két német nő Németországban bejegyzett élettársi kapcsolatát részesítette isteni áldásban Alessandro Esposito melegbarát tiszteletes, a trapani és marsalai valdens egyházközség lelkésze két - egy lutheránus és egy mennonita - papnő segédletével.
A templomi "mennyegzőt" fényes külsőségek közepette, 200, ünneplőbe öltözött meghívott jelenlétében, zenekari kísérettel tartotta a két nő, akiknek csak neve kezdőbetűi - C. H. és B. K. - ismertek. A még április 7-én lezajlott, de csak a minap szélesebb nyilvánosságot kapott eseményre különbusszal és autókkal érkezett népes sereglet Németországból.
Az olasz sajtó szerint a szicíliai protestáns közösség örömmel fogadta, hogy a német leszbikus pár az ő gyülekezetüket választotta a kapcsolat egyházi megáldására.
A helyi valdens lelkész, Alessandro Esposita együttműködik az Arcobaleno (Szivárvány) nevű meleg vallási közösséggel.

Hatter.hu

 

 

A „Don’t ask, don’t tell” a múlté

Május 27-én az Egyesült Államokban a Szenátus, majd a Képviselőház is elfogadta a "Ne kérdezd, ne mondd meg" törvény hatályon kívül helyezését, ezzel megnyitva a nyíltan meleg férfiak és nők előtt a katonai pályát. Az 1993 óta életben lévő törvény a Clinton-kormányzat hagyatéka.

A demokrata többségű Szenátus 16-12 arányban elfogadta a törvény megsemmisítését, majd később a képviselői házban is igazi frakciófegyelem uralkodott: mindössze öten a jelenlevő 173 republikánusból szavaztak a kezdeményezés mellett, míg a 255 demokrata képviselőből 26-an tartottak ki a jelenlegi rendszer mellett.

A „Don’t ask, don’t tell” direktíva visszavonása azonban még korántsem végleges, amíg azt Obama elnök nem írta alá. Ez azonban csak formailag lehet akadály, Obama ugyanis többször kifejtette már a melegeket a hadseregen belül ért diszkriminációt elítélő álláspontját. „Ennek a törvénynek az eltörlése egy erősebb és nyitottabb amerikai hadsereget fog eredményezni. Hamarosan melegek és leszbikusok is nyíltan teljesíthetnek katonai szolgálatot, és aggályok nélkül szolgálhatják majd hazájukat.” – mondta Barack Obama.

A DADT – Nyugaton egyedülálló jelenségként – 1993 óta volt érvényben, és megtiltotta, hogy a seregen belül a meleg katonák fölvállalják szexuális orientációjukat.

fotó: the44diaries.files.wordpress.com

Langer Ármin

Kapcsolódó cikkeink:

Obama és McCain a "ne kérdezd, nem mondd meg" törvényről

Obama igérete a meleg katonáknak

66 ezer LMBT-személy az amerikai hadseregben

A héten kezdődnek a tárgyalások a „ne kérdezd, ne mondd meg” törvény eltörléséről

( Forrás: www.frissmeleg.hu )

 

 

Nem vehet részt az izraeli küldöttség a madridi melegfelvonuláson

Nagy felháborodást okozott Izraelben, hogy biztonsági okokra hivatkozva törölték az izraeli küldöttség részvételét a madridi melegfelvonuláson.
A jeruzsálemi külügyminisztériumban két szóvivő is elítélte a "diszkriminációt" éppen azok részéről, akik a megkülönböztetés, az intolerancia ellen küzdenek. Igal Palmor szóvivő szerint a madridi döntés "a szégyen menetévé" változtatja a "büszkeség menetét".
Joszi Levi szóvivő "a melegjogok fekete napjának nevezte" a történteket, és azt mondta, hogy ha a szervezők nem tudják garantálni a biztonságot, akkor az egész eseményt le kellett volna fújni. Szerinte csak ürügyet kerestek arra, hogy kirekesszék a Közel-Kelet egyetlen olyan országát, amely tiszteletben tartja a meleg közösség jogait".
Némileg megértőbbnek mutatkozott Saron Gegerman, az Aguda izraeli melegszervezet szóvivője, aki szerint "a mélységes csalódottság ellenére" szervezete megérti, hogy nagyon nagy rendezvényről van szó, és a szervezők nem akartak kockázatot vállalni.
Első ízben vesz részt a madridi büszkeségnapi rendezvényen jelentős izraeli delegáció, amelynek tagjai egy külön busszal vettek volna részt a felvonulást és egy "tel-avivi típusú" népünnepélyt rendeznek a Chueca melegnegyedben izraeli énekesek és lemezlovasok részvételével.
A madridi melegparádé az egyik legjelentősebb a világon.

Hatter.hu

 

Kultúra:

 

Jól teljesítenek a leszbikusok általt nevelt gyerekek

Több pszichológiai, viselkedési jellemzőben és az iskolai előmenetelben is jobban teljesítettek hagyományos családban nevelkedő társaiknál a leszbikus szülők kamasz gyerekei - állapította meg az első olyan felmérés, amelyben születésüktől követtek nyomon leszbikus családokba született gyerekeket.
A Pediatrics című szakfolyóirat hétfői számában tette közzé Nanette Gartrell, a Kaliforniai Egyetem pszichiáter és jogász professzora tanulmányát. A kutató munkatársával 154, 1986 és 1992 között, leszbikus szülők által alapított családba született gyerek sorsát követte nyomon 17 éves korukig. Ez az első olyan tanulmány, amelyben kizárólag már vállaltan leszbikus anyák donorspermium alkalmazásával fogant gyerekei vettek részt.
Az elemzés egyik célja annak megállapítása volt, miként hat az azonos nemű szülők által nevelt gyerekek pszichológiai fejlődésére, iskolai teljesítményére és közösségi beilleszkedésére az otthoni környezet, illetve mennyiben térnek el ezek a jellemzők a heteroszexuális párok által nevelt gyerekekre vonatkozó mutatóktól.
A cikk szerzői megállapították, hogy a leszbikus anyák által - akár partnerrel, akár egyedülállóként - felnevelt gyerekek igen hasonló pontszámot értek el a fejlődési és viselkedési teszteken, mint a heteroszexuális szülők által nevelt fiatalok.
Ezek az eredmények várhatóak voltak, mert korábbi tanulmányok hasonló eredményre jutottak olyan gyerekekkel, akik anyja születésük után lépett ki heteroszexuális kapcsolatából, és választotta a leszbikus életvitelt. Az azonban meglepte a kutatókat, hogy a leszbikus otthonokban felnevelt gyerekek számos területen jobb pontszámot értek el azokhoz képest, akik a szokásos családmodellben nőttek fel. Ilyennek bizonyult az önértékelés, az önbizalom, de jobb volt az iskolai tanulmányi eredményük is, és kevesebb magatartási probléma - például a szabályok megszegése vagy agresszió - bukkant fel náluk.
A kikérdezések során a kamaszok 41 százaléka számolt be valamiféle őt ért diszkriminációról, amely azzal volt összefüggésben, hogy azonos nemű szülők nevelik. A kutatók azonban nem találtak különbséget a gyerekek e csoportja és a nem diszkriminált kamaszok között az elért pontszámokat tekintve.
Arra a kérdésre, hogy mire vezethetők vissza a leszbikus anyák által felnevelt kamaszok előnyei egyes területeken, a témát 24 éve kutató Gartrell a Time magazinnak kifejtette: "Ezek az anyák erőteljesen részt vesznek gyerekeik életében, ami az egészséges végkifejlet legjobb receptje a gyerekek szempontjából. Nagyon fontos jelen lenni, jó kommunikációt folytatni velük, eljárni az iskolájukba, megismerni, mi zajlik ott, bekapcsolódni a gyerekek életének különböző aspektusaiba".

( Forrás: www.hatter.hu )

Nincsenek megjegyzések: