2010. augusztus 2., hétfő

Hírek - melegen

Itthon:

Megjelent az augusztusi Company

Július 30.-án pénteken, ismét megjelent a Tolerancia díjban részesült ingyenes, országos terjesztésű COMPANY magazin legfrissebb száma! Az e havi szám tartalmából: Elsőként visszatekinthetünk az elmúlt hónapra, vagyis a 15. Budapest Pride-ra, ami egy hétig a szabadságról, a közösségről, az egymásért való kiállásról kellett volna, hogy szóljon!

Elsőként visszatekinthetünk az elmúlt hónapra, vagyis a 15. Budapest Pride-ra, ami egy hétig a szabadságról, a közösségről, az egymásért való kiállásról kellett volna, hogy szóljon! Sajnos a szélsőjobb most sem fért a bőrébe, kisebb-nagyobb incidensektől eltekintve mégis lezajlott az egyhetes rendezvény. Két beszámoló is készült az eseményről, az egyik magáról a felvonulásról, a másik pedig az egész hetet értékeli.

Folytatva a beszámolókat, Süvöltős Tamás kollégájuk egy képriportot készített az Action-ben megrendezett Medveklub-ról, de jelen voltak a szerkesztőség tagjai a Capellában tartott radiocafé I. Melegedő Live Show-n is. Megismerkedhetünk ebben a hónapban a budapesti szexshopokkal, de elkalauzolják az olvasókat a Szép utcába is ahol egymás mellett megfér boldogságban a Habroló és a Funny Carrot. Természetesen a jól megszokott rovatok is jelentkeznek, könyvajánlójukban a yaoi varázslatos világába utazhatunk, mégpedig egy japán képregény segítségével, Egészség rovatukban Jakab István az óvszerhasználathoz ad tanácsokat, Világháló rovatukban Hanzli Péter pedig a fluff.hu oldalát vette górcső alá. Tölgyesy Zoltán
egy új rovattal jelentkezik, melyben hónapról-hónapra egy ismert emberrel (színész, énekes, politikus, televíziós) készül interjú, elsőként Lehoczky Zsuzsa Kossuth-díjas színésznő szerepel a magazinban, de kiosztja a Company záptojásdíjait Stan Spicy is a celebvilág képviselőinek.

A lányok megtudhatják, hogy milyen programok várnak rájuk augusztusban, H. Barnabás a Transz rovatuk előző hónapban megkezdett sorozatát folytatja Transzneműek és a munkahely címmel. A Company szerkesztőség legszebb tagja, Ádám is jelentkezik a turistákat útbaigazító rovatával, a mozi ajánlóban a Művész mozi filmjeiből találunk válogatást, és végezetül még egy interjút is olvashatunk, amit Szücs Balázs szerkesztő készített a Független Színház vezetőjével, rendezővel, Balogh Rodrigóval.

És végül, de nem utolsósorban megtudhatjuk, mit üzennek a csillagok az augusztusi horoszkópban, illetve milyen programok várnak ránk a nyár utolsó hónapjában.

Keressétek a COMPANY magazin legfrissebb számát Budapesten 45 ponton, a szórakozóhelyeken, éttermekben, bárokban, szex-shopokban és a vidéki városokban (Debrecen, Győr, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Sopron, Szeged) egyaránt. Ha mégsem jársz ilyen helyekre, akkor a magazin weboldalán, a http://www.companymedia.hu n mindig letöltheted PDF formátumban akár az
aktuális lapszámot. akár a korábbi számokat.

forrás és fotó: Company Magazin

frissmeleg.hu

 

Külföld:

 

Első Magyar Tolerancia Díjátadó

2010-07-30 - Hanzli Péter

Július 28-án este került megrendezésre az Első Tolerancia Díjátadó Gála és Party a belvárosi New Orleans Music Pubban. Az Amanda Elstak transzszexuális előadóművész által alapított díjat összesen tizenhat kategóriában osztották ki. Gratulálunk a győzteseknek.

A rendezvény célja volt „díjazni a hazai élet ismert embereit toleranciájukért, a kisebbségek, másság támogatásáért, elfogadásáért.” A következő kategóriákban lehetett július 25-éig, az Interneten szavazni: színésznő, színész, rádiós műsorvezető, műsorvezetőnő, újságíró, melegbarát szórakozóhely, honlap, transzvesztita műsorvezető, pop-énekesnő, táncdal-énekesnő, jazz-énekesnő, énekes, együttes, életműdíj, politikus, ügyvéd, LMBT magazin, koreográfus és műsorvezető.

A némi késéssel kezdődött díjátadó során blokkokban adták át a fontosabb díjakat, melyeket műsorszámok szakítottak meg. A két műsorvezető Amanda Elstak és Hídvégi Tünde volt. Az est fellépői között találhattuk többek között Sárközi Anitát, Mary Zsuzsit, Bódy Magdit, Zalatnay Cinit, a Cairo Együttest, a közkedvelt transzvesztita előadó Zsófit, valamint egy musical-énekest is. A majdnem éjfél előtt véget érő showműsort hajnalig tartó buli követte. A díjátadó során különdíjakat is átadtak, s így a melegek elfogadtatásáért sokat tevő személyek közül – kategóriákon kívül – díjat kapott többek között Terry Black és Nina Rich is.

A „legtoleránsabb” politikus díját Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök kapta, aki nem tudott megjelenni a díjátadón; így azt helyette Sebián-Petrovszki László volt államtitkár vette át. A honlap kategória (melyben hírportálunk, a frissmeleg.hu is indult) győztese egyik partneroldalunk, a pinkvanilla.hu lett (akiknek ezúton külön gratulálunk), az LMBT Magazinok versenyét pedig laptársunk, a Company Magazin nyerte. A rádiós műsorvezetők közül a Melegedő producere-műsorvezetője, Frenki győzedelmeskedett, az újságíró kategóriában pedig a Napi Ász munkatársa, az énekesként is ismert Radics Márk végzett az élen. A melegbarát szórakozóhelyek versenyét a Teréz körúti Club Underground nyerte. A kedvenc transzvesztita műsorvezető a Melegedő című műsor másik „hangja”, Tequila lett. Az életműdíjban pedig Marlon Extravaganza részesült, aki egyben azt is bejelentette, hogy szeptemberben ismét megrendezésre kerül egy új meleg szépségverseny, aminek részben Ő a főtulajdonosa. Ez hasonló lesz, mint a Mr. Gay Hungary, de mégsem az. Részletekről hamarosan beszámolunk!

A díjazottak kategóriánként a következők:

Hanzli Péter

frissmeleg.hu

 

Elkezdődött a kölni Gay Games

Szombaton – pompázatos megnyitóünnepséggel – megkezdődött a nyolcadik GayGames. Az egész világra kiterjedő meleg játékok egészen augusztus 7-éig tartanak. A helyszín az európai „meleg főváros”: Köln. A rendezvény fővédnöke nem más, mint a német alkancellár és külügyminiszter, a melegségét nyíltan vállaló Guido Westerwelle.

A szombat este, 19.30-kor kezdődött hivatalos megnyitó minden korábbinál nagyobb tömegeket vonzott. A szervezők minderre fel is készültek, hiszen olyan stadiont (RhineEnergie Stadion) béreltek az eseményre, mely 34 ezer néző befogadására szolgál. A megnyitó előtt hangos visszaszámlálás kezdődött, melynek lejárta után kezdetét is vette a pompás megnyitóünnepség. A három órás maratoni rendezvény tűznyelők, dobosok és sok-sok zenész közreműködésével indult, hogy a közönség a sportolók érkezésére már kellően fel legyen spannolva. Ezután vonult be – zenei aláfestésre – a Gay Games mintegy tízezer sportolója, országonként, s azon belül küldő városonként. A sort Angola egyetlen versenyzője nyitotta (ám Kolumbiát, Ciprust, Indiát és Libériát is egy sportoló képviselte), s a végén a mintegy 900 kölni sportoló vonult be (a Gay Games-en a sportolók alapvetően városukat, nem pedig országukat képviselik). A hetven résztvevő ország sportolói esetenként meglehetősen színes viseletben jelentek meg, például a thaiföldiek kis koronákkal a fejükön, a dél-afrikaiak természetesen már a futball-világbajnokságról is ismert vuvuzelát fújták, a britek pedig rózsaszín Union Jack-kel vonultak.

A stadion nem telt meg teljesen, ám így is mintegy 25 ezer fő vehetett részt a Guido Westerwelle által megnyitott eseményen. A Gay Games létezése óta egyébként a liberális FDP elnöke, Westerwelle alkancellárként és külügyminiszterként a legmagasabb rangú közéleti személyiség, aki a történelemben eddig elvállalta a meleg olimpiai játékok védnökségét és megnyitását. A politikus beszédében kijelentette: „Soha nem fogjuk elfelejteni azt a generációt, mely harcolt a szabadságunkért” – mondta Westerwelle, majd hozzátette: „Gondoljatok minden leszbikusra, melegre, biszexuálisra és transznemű emberre a világon, akiket még mindig bűnözőkként kezelnek”. Westerwelle beszédében köszönetet mondott a versenyt szervező nemzetközi szervezetnek, valamint a kölni Gay Games szervezőcsapatának is, majd hatalmas tapsot kapott. A rendezvényen természetesen részt vett Köln polgármestere, Jürgen Roters, valamint az ausztrál olimpikon, Matthew Mitcham is.

A beszéd után lobbantották fel az „olimpiai lángot”, és ünnepélyesen felemelkedett a levegőbe a szivárványszínű zászló is. A megnyitó ünnepség végén felhangzott az idei Gay Games hivatalos himnusza is, a soul-ikon Taylor Dayne énekelte a „Facing a miracle” című számot  (itt meghallgathatod a számot, a cikk végén pedig megtekinthető a megnyitón készített videó is), mely közben ünnepi tűzijátékot tartottak.

A mostani Gay Games mottója: „Be part of it!” (Legyél a részese!). Az Olimpiától eltérően itt nincsenek limitek, amatőrök és profi sportolók egyaránt megmérethetik magukat a 35 különböző sportág valamelyikében. További jelentős különbség, hogy a sportolók nem országokat, hanem városokat képviselnek.

A kölni játékokon összesen harmincöt sportágban versenyezhetnek a sportok szerelmesei. A résztvevők olyan sportágak közül választhattak, mint a tollaslabda, kosárlabda, strandröplabda, testépítés, bowling, sakk, kerékpár, tánc, búvárkodás, műkorcsolya, golf, kézilabda, jégkorong, biliárd, Bridge (kártyajáték), erőemelés, maratoni futás, vitorlázás, labdarúgás, softball, hegymászás, sportlövészet, fallabda, swimming, szinkronúszás, asztalitenisz, tenisz, atlétika, triatlon, strandröplabda, vízipóló és wrestling. A játékokra mintegy 10 ezer sportolót, s további mintegy egymillió vendéget várnak a világ minden tájáról, mintegy 70 országból, így nem csak Európából, hanem az Egyesült Államokból, Latin-Amerikából, Kelet-Ázsiából, a Közel-Keletről és Afrikából is. A sportversenyek vasárnap kezdődtek és egészen augusztus 6-a, péntekig tartanak. Ezt követi majd 7-én, este a záró ceremónia és a záróbuli is. A játékokat korábban videóüzenetében támogatásáról biztosította Ausztrália olimpiai bajnok műugrója, a nyíltan meleg Matthew Mitcham is.

A Gay Games persze nem csak a sportokról szól: mellette kulturális rendezvényekkel, filmvetítésekkel, kiállításokkal, pompomlány-versennyel, bulikkal, városlátogatással, állatkertlátogatással ("Állati homoszexualitás" címmel), túrákkal, konferenciával, istentiszteletekkel, gasztronómiai rendezvényekkel, kórusversennyel és koncertekkel is kedveskednek a szervezők a vendégeknek.

A Gay Games még 1982-ben született, az amerikai dekatlonos, Tom Wadell kezdeményezésére (az alapító 1987-ben hunyt el, AIDS-ben). Az első játékot az amerikai melegek „fővárosában”, San Franciscóban rendezték. Ezt követte 1986-ban szintén San Francisco, 1990-ben Vancouver, 1994-ben New York, 1998-ban Amszterdam, 2002-ben Sydney és 2006-ban Chicago. A világjátékokat – az igazi olimpiához hasonlóan – négyévente rendezik meg. A játék eredetileg LMBT játékosok számára indult, de napjainkra már nem csak ők játszák, hanem mindenki, aki szeret sportolni, és nyitott a meleg közösség felé. S a megmérettetésen nem is a gőzelem az igazán fontos, hanem a játék és a szórakozás.

A Gay Games-ről folmyaatosan frisdsdülő híreket iolvashatsz és videókat nézhetsz az OutSports honlapon.

fotók: games-cologne.com; tetu.com (Mathias Casado Castro)

Hanzli Péter

frissmeleg.hu

 

Nyolcadik Jeruzsálem Pride – ellentüntetőkkel

Idén nyolcadik alkalommal rendezték meg a Jeruzsálem Pride-ot. A "Szent városban" megtartott meneten – mely első alkalommal haladhatott egészen a parlamentig – mintegy kétezren vettek részt, hatalmas rendőri biztosítás mellett. Atrocitás – a három ellentüntetés ellenére – nem történt.

Csütörtök este rendezték meg az immár nyolcadik jeruzsálemi melegfelvonulást, amelyen az eredetileg várt 3000 résztvevő helyett mintegy kétezren vettek részt. A rendőri biztosítás azonban minden korábbinál nagyobb méretű volt: mintegy 1500 egyenruhás (és további civil ruhás) rendőrök biztosították a menetet. Atrocitások nem történtek – a rendőrség mindössze három nőt tartóztatott le az egyik ellentüntetésen, akik tojással akarták megdobálni a résztvevőket (legutóbb 2005-ben volt egyébként erőszakos támadás, amikor egy ultra-ortodox zsidó férfi késsel támadott a résztvevőkre, és három ember megsérült).

Idén először engedélyezték a melegeknek, hogy egészen a parlamentig, a Knesszet épületéig vonuljanak. A „Szent város” vallásos jellegére tekintettel azonban a résztvevők kerülték a „provokatív” megnyilvánulásokat. Így hiányoztak a teherautók, a gyakran hiányos öltözetű fiatalemberek, s zene sem szólt a felvonulás közben.

Ennek ellenére a Nican Horovic, az ellenzéki baloldali-liberális Merec párt nyíltan meleg képviselőjének vezetésével induló menet résztvevői színes társaságot alkottak. Rengeteg szivárványszínű zászló volt a tömegben, s sokan szivárványos kippát viseltek. A menet a belvárosi Függetlenség parkjától indult, s mintegy két és fél kilométeres út után ért a Knesszet előtti Rózsakertig. A menet kimondott célja – a melegeket is megillető egyenlő jogok követelése mellett – az volt, hogy megemlékezzenek a két halottat követelő tavaly nyári, homofób tel-avivi merényletről és önvizsgálatra késztessék az egész izraeli társadalmat.

Ennek jegyében a demonstráció egyperces néma csenddel kezdődött a jeruzsálemi városháza előtt. A merénylet (amely pontosabban 2009. augusztus 1-én történt egy tel-avivi meleg ifjúsági központban, s ketten meghaltak, tizenegyen pedig megsérültek) sérültjei közül többen is részt vettek a menetben, s beszédet mondott a Pride előtt az egyik 24 esztendős túlélő, Hen Lender is. „Emlékezni akarunk az áldozatokra, és egyben sürgetni az ország vezetőit, hogy vizsgálják meg saját lelkiismeretüket” – fogalmazott a fiatalember, aki arról is beszélt, hogy az egykori elkövetők még mindig szabadlábon vannak. „Elítélem az izraeli társadalomban lévő homofóbiát, mint minden szélsőségességet” – tette hozzá.

Izraeli politikusok azonban – az egyetlen Horovic kivételével – nem vettek részt a felvonuláson. A nyíltan meleg politikus azonban beszédet is mondott, melyben kijelentette: az ellenséges hangulat ellenére jövőre is megtartják a felvonulást Jeruzsálemben, mert az „a szabadság és a demokrácia fokmérője”. Nem jött el a főpolgármester sem, akit külön felkértek (ezt kívánta szimbolizálni az, hogy a színpadon üresen hagytak egy széket számára).

A felvonulással egy időben három ellentüntetés is zajlott. A Párizs-téren tartott szélsőjobboldali demonstráció vezetője, Baruh Marzel önként vállalt betegségnek, az AIDS-hez hasonló ragálynak nevezte a homoszexualitást, amellyel a melegek meg akarnak fertőzni mindenki mást, és amely romba fogja dönteni az egész nyugati civilizációt. „Perverz betegek, takarodjatok Jeruzsálemből”, „Buzik, pokolra kerültök”, „Váljatok heteróvá a család kedvéért” – hangzottak a szélsőjobb jelszavai. Vallásos zsidók a Mea Searim ultraortodox negyedben, a Sabbat-téren tüntettek, imádkozva Joszef Eljasiv litván rabbi felhívására. A harmadik ellendemonstrációt, a melegekből csúfot űző „szamárparádét” az autóbusz-főpályaudvarhoz hirdette meg Jichak Pindrasz jeruzsálemi alpolgármester. Az ultraortodox köztisztviselő eredetileg élő szamarak felvonultatására kért engedélyt a rendőrségtől, de kénytelen volt beérni papundekli szamarakkal – tudósít róla a hatter.hu.

A felvonulás után elítélte azt Faoud Twal pátriárka is, aki a jeruzsálemi katolikusok legmagasabb egyházi méltósága. Az egyházi vezető pénteken adott ki nyilatkozatot, melyben kifejtette: „a szervezők – és azok a hatóságok, akik mindezt lehetővé tették – nem voltak tisztelettel sem a családok érzéseire, sem a Szent városra”. Véleménye szerint a hatóságoknak be kellett volna tiltaniuk a rendezvényt.

fotók: onejerusalem.com; tetu.com

Hanzli Péter

frissmeleg.hu

 

Újabb meleg lelkészek Amerikában

Hét nyíltan meleg lelkészt fogadott a sorai közé vasárnap az amerikai evangélikus egyház (ELCA). A protestáns egyház 2009. évi zsinatán engedélyezték a nyíltan meleg és egyben párkapcsolatban élő lelkipásztorok felavatását. A San Franciscó-i első hét lelkészt hamarosan követi a többi - tudósít róla a New York Times.

A több mint 4,5 millió hívővel rendelkező amerikai evangélikus egyház (The Evangelical Lutheran Church in America; ELCA) a tavalyi döntéssel a világ legnagyobb olyan protestáns egyházává vált, amely engedélyezi a nyíltan meleg lelkészek valódi lelkipásztorrá válását, azokat ugyanis eddig csak felszentelhették, gyülekezetet és egyházi rangot azonban nem kaphattak.

Amerikában eddig csak az episzkopális egyház (lásd. Gene Robinson, valamint Mary Glasspool esetét) és a Krisztus Egyesült Egyháza rendelkezett hasonló gyakorlattal a nagyobb evangélikus kötődésű felekezetek közül, a presbiteriánus egyház pedig ugyan elméletben elfogadta a meleg lelkészek felszentelését, arra még a regionális gyülekezeteknek is rá kell bólintania. „Ezek az emberek most bekerülnek abba az adatbázisba, melyből 10 500 templomunk prédikátort választ magának” – magyarázta Mark W. Holmerud püspök. Úgy tűnik, hogy míg egyes gyülekezetek nyitottak a melegek iránt, mások nem kívánnak nyíltan meleg lelkészt befogadni. Mindezt egyébként minden egyes templom maga döntheti el.

A tavalyi – egyébként meglehetősen szoros eredményű és nyolc éve húzódó – döntés hatására azonban 185 gyülekezet lépett ki az amerikai evangélikus egyház szervezetéből – tájékoztatott róla Melissa Ramirez Cooper lelkésznő (a teljességhez azonban hozzá tartozik, hogy ez a szám az Egyesült Államok területén található összesen 10 396 kongregáció 1,8 százaléka). A „szakadár” templomok pedig a hírek szerint arra készülnek, hogy új felekezetet alapítsanak, észak-amerikai evangélikus egyház néven. Az amerikai melegek kvázi „fővárosában” július 25-én, vasárnap lezajlott ceremónia „újabb lépés, mely eltávolítja az ELCA-t a világ lutheránus egyházaitól, de az egész keresztény vallástól is” – fogalmazott még tavaly augusztusban az egyik kritikus, Mark Chavez tiszteletes, a kérdés megítélésében konzervatív Lutheran Core nevű szervezet vezetője.

Egészen más értelemben fogalmaztak azonban azok a lelkipásztorok, akiket a melegségük tudtával avattak lelkésszé San Franciscóban, a Szent Márkról elnevezett evangélikus templomban. „Ma az egyház egyértelmű üzenetet küldött nekünk – fogalmazott egyikük, Jeff R. Johnson tiszteletes. – Itt minden embert szívesen látnak, ahogy Isten is minden embert egyformán szeret.” A hét új lelkész vélhetően San Franciscóban fog szolgálatot teljesíteni. A hírek szerint további 46 meleg lelkipásztor vár a felavatására, s a legközelebbi ceremóniát még idén szeptemberben rendezhetik.

fotó: nyt.com

Hanzli Péter

frissmeleg.hu

 

Uruguayban és Paraguayban is melegházasság?

A múlt hét egyik legfontosabb LMBT-jogi fejleménye volt a világon, hogy Argentínában legalizálták a melegházasságot, és úgy tűnik, hogy a közeljövőben két szomszédos állam is követheti ezen az úton.

Eddig Argentína volt az első latin-amerikai állam, mely ilyen lépésre szánta el magát (a törvényt Cristina Fernandez de Kirchner elnök asszony írta alá - lásd. korábbi cikkünket). Most pedig úgy néz ki: két követője is lehet a példának. Emberi jogi csoportok ugyanis Uruguayban és Paraguayban is arra szólították fel a parlamenteket, hogy Argentína mintájára nyújtsanak be törvényjavaslatot, amely megadná a melegek és leszbikusok egyenlő jogait a házasság tekintetében.

Megfigyelők úgy vélik, hogy e két országban hamarosan el is fogadhatják nemcsak a melegek házasodási jogát, hanem lehetővé fogják tenni az azonos nemű párok részére a gyermek-örökbefogadást is (az egyik országban ez már létezik is). Hogy ha a két országot nézzük, a melegek és leszbikusok helyzete eddig sem volt olyan rossz.

Uruguay-ban létezik ugyanis a bejegyzett élettársi kapcsolat, mely szinte ugyanazokat a jogokat tartalmazza, mint amit a heteroszexuális párok élveznek. A lépés így ott inkább – néhány apróbb részlet kivételével – inkább szimbolikus lenne. Nyíltan meleg személyek még a hadseregben is szolgálhatnak (igaz, nemrég óta – lásd a keretes szöveget). A bejegyzett élettársi kapcsolat átalakítása tehát házassággá már csak egy lépés lenne.

Uruguay egyébként is meglehetősen progresszívnek számít az LMBT-jogok területén. Az országban nagy számban működnek meleg civil szervezetek, mely – talán Brazília kivételével – nem nagyon jellemző a többi latin-amerikai országra. Tavaly decemberben a szenátus jóváhagyott egy olyan törvénytervezetet, amely lehetővé teszi transzszexuálisok számára a hivatalos nemváltoztatást, s a törvény 12 éves kortól – szülői engedély nélkül – engedélyezi ezt. Tavaly májusban pedig Tabaré Vázquez, az első baloldali elnök kezdeményezésére eltörölték azt a szabályt, amely korábban megtiltotta a homoszexuálisok számára azt, hogy katonai iskolákba jelentkezzenek. Innentől kezdve a hadsereg már nem kezeli a kérdést "identitászavar"-ként.

Egy uruguayi meleg aktivista, Diego Sempol a sajtónak arról számolt be, hogy emberi jogi csoportok képviselőjeként a kérdést már meg is vitatta parlamenti képviselőkkel és vezető politikusokkal, és ezek a beszélgetések pozitív várakozásokhoz vezethetnek.

Paraguay tekintetében a helyzet azért más, egy sokkal inkább vallásos, konzervatív országról lévén szó. Már egy ideje folyik a bejegyzett élettársi kapcsolat vitája, de döntés még nem született, ám elképzelhető, hogy Argentína vagy Uruguay példája hatással lehet a folyamatokra. A „Somosgay” nevű meleg emberi jogi szervezet vezetője úgy nyilatkozott, hogy ők is erőteljes lobbi-tevékenységet folytatnak az ügy érdekében.

A helyi meleg aktivisták leglelkesebb „ellenfele” természetesen az ország egyik meghatározó egyházi vezetője, San Pedro római katolikus püspöke, Adalberto Martinez Flores, aki megígérte, hogy „keresztény nevelési kampányt folytat a hagyományos családi értékek erősítse érdekében”. Hasonlóan fogalmazott az ország alelnöke, a szintén vallásos Federico Franco is (a jópofa nevű Hiteles Radikális Liberális Párt tagja, eredeti szakmáját nézve sebész és 2008 óta tölti be az alelnöki posztot), aki szerint Isten „egy férfiból és egy nőből álló családot teremtett”.

térkép: yourchildlearns.com

Hanzli Péter

frissmeleg.hu

 

Bulvár:

 

A volt X-Factor-győztes meleg!

Joe McElderry, aki 2009 decemberében nyertesként került ki a brit tehetségkutató verseny, az X-Factor döntőjéből, kénytelen volt bevallani, hogy a saját neméhez vonzódik – ír róla a Daily Mail. A fiatal világsztár „vesztét” vicces kedvű internetes bűnözők okozták.

Joe McElderry brit énekes, modell 1991. június 16-án született a dél-angliai South Shields-ben, Jim McElderry és Eileen Joyce egyetlen gyermekeként (akik később elváltak). A helyi középiskola után a Newcastle College-ban tanult előadóművészetet (2008-ban a legjobb fiatal előadónak választották meg). Elsőként 2007-ben indult a tehetségkutató válogatóján, majd 2009-ben újra próbálkozott. December 13-án megnyerte az ITV csatorna X-Factor című tehetségkutatójának hatodik szériáját. Kislemeze rögtön listavezető lett. 2010 márciusában reklámszerződést is aláírt. Első nagylemeze várhatóan 2010 októberében jelenik meg.

A hackerek ugyanis idén július elején beléptek aTwitter-oldalára és a fiatal énekes nevében írtak oda pár, önleleplezőnek szánt üzenetet. „Olyan nehéz volt ennyi éven keresztül hazugságban élni....” – írta például az egyik hacker. A brit híresség pedig némi gondolkodás után úgy döntött, hogy felvállalja nemi orientécióját, és hivatalos, X-Factoros honlapjánkeresztül tudatta a világgal: igen, a férfiakat szereti. Állítása szerint ő egy őszinte ember, és ezért nem kíván tovább titkolózni.

„Mindig is ment a találgatás a szexuális hovatartozásomat illetően, és én mindig őszinte voltam, amikor erről kérdeztek. Az elmúlt pár hétben volt időm, hogy rájöjjek, ki is vagyok én… Szeretném tudatni veletek, hogy igaz az, amit az újságok írnak. Úgy döntöttem, hogy nyíltan beszélek erről" – írja a 19 esztendős, rendkívül jóképű énekes, aki először mérges volt az oldalát feltörő hackerekre, de aztán rájött, hogy tulajdonképpen nem járnak messze az igazságtól.

Honlapján hozzátette: bár a verseny előtt megcsókolt már egy fiút, eddig nem igazán gondolt arra, hogy meleg lenne, és az iskolában is három évig járt egy lánnyal. A friss felismerést, miszerint a férfiakhoz vonzódik, múlt héten mondta meg édesanyjának, valamint lemezkiadója vezetőjének ki. Sőt – sokak meglepetésére – a tehetségkutató meglehetősen szőrös szívű zsűritagja, Simon Cowell is támogatásáról biztosította McElderry-t. Joe azt is leírja – formailag saját magának írott levelében – hogy a dolgot megbeszélte családjával és barátaival, és ők is támogatják a nyilvános coming out-ban.

Joe ezzel annak az énekes-dalszövegíró Will Youngnak a nyomába lépett, aki 2002-ben nyerte meg a tehetségkutató előzményének tekinthető Pop Idolt, s nemsokkal később, 2002 márciusában "bújt elő".

GayBatman

frissmeleg.hu

 

Svédországban egy történelem előtti korokból származó műpéniszre (?) bukkantak

Mégsem olyan modern találmány a szexuális játékszer: nemrég a skandináv országban régészek egy olyan őskori tárgyra bukkantak, ami kísértetiesen emlékeztet egy péniszre. A több ezer éves "dildót" valószínűleg agancsból készítették.

„Még nem jutottunk dűlőre a tárgy rendeltetését illetően” – nyilatkozta Gsran Gruber, a svéd Nemzeti Örökségvédelmi Hivataltól. „Ha ránézek, egy merev péniszt látok. De ez még nem jelenti azt, hogy az őskori ember is ugyanezt gondolta erről a leletről.”

Az eszközt Motalában, Svédországban találták, ahol igen gyakoriak az ásatások. A legtöbb felszínre kerülő lelet a Krisztus előtti V-VIII. évezredből származik.

A dildóra emlékeztető darab 10,5 cm hosszú és 2 cm széles. Nem ez az első alkalom, hogy fallosz-alakú őskori tárgyakra bukkannak a régészek, 2005-ben is fordult már elő ilyen eset: az 28 000 éves volt megközelítőleg.

fotó: gay.nl

Langer Ármin

 

Életmód:

Budapest Splash 3.

Az elmúlt két év sikerein felbuzdulva az Atlasz Sportegyesület idén immáron harmadik alkalommal rendez nemzetközi sportversenyt az LMBT közösség számára Budapest Splash néven! Az eredetileg csak egy sportág versenyzői számára meghirdetett esemény tavaly kettőre bővült.

Folytatva a trendet, most már három sportág versenyzőit is várjuk:

• Kézilabda

• Tollaslabda

• Úszás

Örülünk, hogy új hagyományt teremtve sikerült Budapestnek felkerülnie az európai LMBT sportélet térképére! Gyertek ti is versenyezni, szurkolni és bulizni!

Az idei verseny legnagyobb látványossága a párizsi szinkronúszók bemutatója lesz az úszóverseny keretében agusztus 21. szombaton 11:00 kezdéssel a margitszigeti uszodában.

Várunk mindenkit, aki a sportolókkal szeretne bulizni szombat este. Idén a buli már 22:00 kezdődik a Minyon bárban (cím: Király utca 8.).

További részletek az Atlasz SE honlapján: www.atlaszsport.hu.

info: bpsplash@atlaszsport.hu

forrás és fotó: Atlasz Sportegyesület

 

A leszbikusok hűségesebbek, mint a meleg férfiak?

Egy friss amerikai kutatás szerint a párkapcsolatban élő leszbikus nők sokkal nagyobb mértékben hűségesek párjukhoz, mint a kapcsolatban élő meleg férfiak. Így a leszbikusok – elvileg – kisebb kockázatnak is vannak kitéve a szexuális úton terjedő betegségeknek.

A felmérést a San Franciscó-i Egyetem kutatócsoportja végezte. A Colin Hoff professzor által vezetett szakértői csoport összesen 1566 meleg és leszbikus személyt kérdezett meg a felmérés során. A kutatás alapvető tanulsága az volt, hogy az együtt élő leszbikus párok sokkal inkább bizonyultak monogámnak, mint az együtt élő férfi párok.

A válaszoló leszbikusok mintegy 85 százaléka nyilatkozott úgy, hogy hiába törekedett a hűségre, előfordult, hogy lefeküdt mással is párkapcsolata időszakában. A meleg férfiaknak viszont a 96 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szerelmükön kívül más férfival is léptek szexuális kapcsolatra az elmúlt időszakban (heteró mintán korábbi kutatások is minimálisan 70 százalékos arányról számoltak be). A kutatásban résztvevők mintegy 8 százalékának azonban alapvető problémát jelentett annak a kérdésnek a tisztázása, hogy mi is számít monogámiának és mi megcsalásnak. Így ők meglehetősen ellentmondásos válaszokat adtak – mind a nők, mind a férfiak esetében.

A kutatás vezetője rámutatott arra is, hogy a meleg férfiakkal ellentétben a leszbikus párok esetében sokkal gyakrabban fordul elő az, hogy már a kapcsolat elején megállapodnak a hűségben, s korlátozzák egymás „szexuális szabadságát”, s ez a fogadalom (amelyet azonban az eredmények tükrében ők sem igen tudnak betartani) nem csak erősíti a kapcsolatukat, hanem valamelyest csökkenti is a nemi úton terjedő betegségek kockázatát.

fotó: gay.ru

Hanzli Péter

frissmeleg.hu

Nincsenek megjegyzések: