2011. augusztus 30., kedd

Egyszer majd "kigyógyul" a homoszexualitásból?

 

Ferde tekintetek, az utca másik oldalára átmenő ismerősök. A homoszexualitás ugyan már jóval kisebb tabu, mint pár évtizeddel ezelőtt, a társadalom jelentős része még mindig bűnösnek, betegnek, ferde hajlamúnak tekinti a saját nemükhöz vonzódókat. Nem csoda, ha a legtöbben titkolni próbálják szexuális beállítottságukat.

Manapság évente legalább egy-két színészről, énekesről vagy politikusról kiderül, hogy homoszexuális. Nem tudhatjuk, hogy családjuk, szeretteik, barátaik tudtak-e erről, vagy még előttük is titokban tartották másságukat. Valóban nagy, súlyos titok lehet ez a szívükön, hiszen ha nem akarják beavatni családjukat, akkor nem elég hallgatni erről, hanem álkapcsolatokat is fent kell tartaniuk az ellenkező nemmel - különben jön a pletyka.

Ha ugyanis egy férfi már évek óta egyedül van, sem állandó, sem pedig futó kapcsolata nincs, arról gyorsan elterjedhet, hogy meleg. Főleg akkor, ha az átlagosnál többet törődik a külsejével. Pedig ez utóbbi kategóriát nem homoszexualitásnak, hanem metroszexualitásnak hívják, amelynek semmi köze nincs a szerelmi kapcsolatokhoz.

De vissza a titokhoz, és annak kiderüléséhez. Talán a legnehezebb helyzetben azok a szülők vannak, akiknek gyermekéről kiderül, hogy meleg. Akiket így soha nem fognak megajándékozni egy unokával, és a szomszédoknak sem dicsekedhet aranyos menyével vagy vejével. Nagyon sokakban erős fájdalmat okoz ez, főleg akkor, ha az anyuka vagy apuka egyébként sem toleráns a homoszexuálisokkal szemben.

Szenteh Mária És ha a te gyereked lenne homoszexuális? címmel könyvet is írt a témáról, miután egyik fiáról kiderült, hogy a saját neméhez vonzódik. Tapasztalatai alapján - ő ugyanis több mint tíz éve telefonos, és ha kell, személyes segítséget nyújt a hasonló helyzetbe került szülőknek - sok szülő kitagadja a családból a meleg gyereket, mondván, hogy csak szégyent hoz rá. Ez elsősorban a kisebb településeken jellemző, ahol gyorsan terjed a hír. Sokan soha nem adják fel a reményt, hogy fiúk vagy lányuk egyszer csak majd "kigyógyul" a homoszexualitásból. Hiába...

Ám azoknak a nőknek sem könnyebb, hanem inkább nehezebb a helyzete, akiknek férjéről derül ki, hogy a fiúkhoz vonzódik. A legfrissebb kutatások szerint a meleg férfiak fele nős! A coming-out, vagyis a másság felvállalása így sok esetben csúszik, akár évekig is, mire a családban már van egy-két gyerek. Akinek az ura ilyen vallomást tesz, annak már több internetes oldal és segélyhívószám segít a feldolgozásban.

Ám lássuk be, legnehezebb helyzetben maguk az érintettek vannak, akik éveket élnek le úgy, hogy soha nem mesélhetnek senkinek a szerelmükről, akivel titokban kell találkozniuk. Sokan valóban belebetegednek a hazudozásba, Szenteh Mária szerint gyakran menekülnek a drog, az alkohol világába. A homoszexuális fiatalokat az iskolában, munkahelyen is gyakran éri atrocitás: egy amerikai tanulmány szerint a melegek háromszor nagyobb eséllyel vannak kitéve társaik agressziójának.

Természetesen mindenkinek a saját döntése, hogy elfogadja-e, hogy vannak olyanok, akik különböznek tőlünk - ebből a szempontból. Ám, hogy ez egy ember életében a legnagyobb titok lehet, az nem kétséges.

http://www.eletforma.hu

Nincsenek megjegyzések: