2011. szeptember 2., péntek

Milleniumi generáció: mindenkinél toleránsabbak?

 

A vallásos amerikai fiatalok jóval támogatóbbak a melegekkel szemben, mint az idősebb generáció – derül ki egy friss amerikai felmérésből. Előítéleteinkből kiindulva azt gondolhatnánk, hogy a vallási csoportok általában ellenzik az azonos neműek házasságát és a melegjogokat, de egy a Huffington Postban közölt, a közelmúltban készített felmérés szerint fontos vallási csoportok állnak a támogató oldalon is.

melegházasságA washingtoni Public Religion Research Institute által készített felmérésben háromezer amerikai felnőttet kérdeztek meg, az eredményeket pedig életkor, vallás és etnikum szerint is elemezték. Azt találták, hogy a „millenniumi” generációhoz – a most 18-29 éves korosztályhoz – tartozók között sokkal többen vannak, akik erősen támogatják az azonos neműek házasságát, és hisznek abban, hogy a homoszexualitás nem jelent erkölcsi problémát és összeegyeztethető a vallással, mint az idősebb korosztályokban. „Feltűnő a generációs szakadék, mely még a konzervatívabb csoportokon belül is világosan kimutatható” – számol be Robert Jones, a kutatás vezetője.

Íme néhány a kutatás eredményei közül:

Tízből több mint hat 18-29 éves engedélyezné a melegek és leszbikusok házasságát, 69 százalékuk támogatja az örökbefogadást meleg párok számára, 71 százalékuk van amellett, hogy a melegek élhessenek regisztrált élettársi kapcsolatban, és 79 százalékuk támogatja a munkahelyi diszkrimináció elleni védelmet. Az idős (a vizsgálat során a 65 év felettieket sorolták ide) korosztályban tízből három van a házasság, 51 százalék a bejegyzett élettársi kapcsolat mellett, míg a munkahelyi diszkrimináció elleni védelmet 58 százalékuk támogatja.

Az egyneműek házasságának legalizálását a fehér, evangéliumi keresztény „millenniumiak” 44 százaléka támogatja, míg az ugyanebbe a csoportba tartozó időseknek mindössze 12 százaléka (az evangéliumiak teljes csoportját tekintve az arány 19 százalék).

A fiatalok közt tízből hét úgy gondolja, hogy a vallási csoportok elidegenítik a fiatalokat azzal, hogy túlságosan sarkos álláspontot képviselnek a melegügyekkel kapcsolatban. Az idősnek mindössze 37 százaléka osztja ezt a nézetet.

Vallástól függetlenül a 18-29 éves republikánus fiatalok fele (49%) támogatja a melegházasságot, míg az idős republikánusoknak csak az ötöde (20%) a teljes csoportnak pedig kevesebb, mint a harmada (31%).

Mindenkinek van meleg barátja

Jones szerint a fiatalok azért támogatóbbak a melegügyekben, mert nagyobb eséllyel ismernek homoszexuálisokat, vannak meleg barátaik. „Az egyik dolog, amit tudunk a millenniumi generációról, hogy Amerika történelmében talán a legsokfélébbek. Színesebbek a társas kapcsolataik, és sokkal változatosabb családi körülmények közül jönnek, mint a korábbi generációk – mondja. – Ez pedig az egyik legerősebb előjelzője annak, hogy hogyan vélekednek a melegek és leszbikusok jogairól.”

Generációs különbségek mellett a felmérés felekezeti eltéréseket is talált a melegügyek megítélésében. A nem keresztény vallásos amerikaiak (67%), a katolikusok (52%) és a hagyományos protestáns egyházakhoz tartozók (51%) inkább támogatják az azonos neműek házasságát. Ellene van viszont a fekete protestánsok 60, a fehér evangéliumi keresztények 76 százaléka.

Körülbelül ugyanannyi katolikus gondolja, hogy egyháza túl konzervatív a homoszexualitással szemben, mint ahányan úgy tartják, igaza van (43-43%), hat százalékuk pedig túl liberálisnak tartja az egyházat a témában. A rendszeresen misére járó katolikusoknak viszont csak 37 százaléka véli az anyaszentegyházat túl konzervatívnak a melegkérdésben.

Tízből hat amerikai szerint az egyházak „negatív” üzenetei „nagymértékben” vagy „valamennyire” szerepet játszhatnak abban, hogy a meleg és leszbikus fiatalok körében magasabb az öngyilkosság aránya.

Jó-e a coming out?

A kutatás arra is kitért, hogy általában mit gondolnak az amerikaiak a melegekről, például hogy mennyire lehet nehéz melegként élni, és hogy a melegeknek fel kellene-e vállalniuk identitásukat a nyilvánosság előtt. A többség (51%) azt gondolja, „nagyon” vagy „valamennyire” nehéz lehet nyíltan felvállalni, ha az ember meleg, 45 százalék szerint viszont „egyáltalán nem” vagy „nem túl” nehéz. A coming out, azaz a felvállalás a válaszadók harmada (34%) szerint jót tesz, míg közel ötöde (18%) szerint árt a társadalomnak.

mindennapi.hu – pinkvanilla.hu

Nincsenek megjegyzések: