2011. január 13., csütörtök

Hírek–melegen:

Itthon:

Néhány LMBT vonatkozású változás az év végén

Az év végi hajrában a Parlament elfogadott néhány, LMBT szempontból is releváns jogszabályt – tudósított minket Dombos Tamás, a Háttér Társaság a Melegekért szakértője. Köztük található az új médiatörvény, az örökbefogadás szabályozási változása, valamint a magánnyugdíj-pénztárak ügye.

altMédiatörvény

A médiaalkotmány után elfogadták a részletesebb szabályokat tartalmazó médiatörvényt is. Ezzel kapcsolatban pozitív fejleménynek tekinthető, hogy a reklámok kapcsán a törvény nevesítetten tiltja a szexuális irányultságon alapuló hátrányos megkülönböztetést vagy annak támogatását (24. §). Ugyanakkor a közszolgálati média kapcsán bekerült a médiaalkotmány vitájában még leszavazott KDNP-s javaslat reinkarnációja, amely előírja a közszolgálati médiának (tehát a kereskedelmi médiának nem) a házasság intézményének és a család értékének tiszteletben tartását (83. § c) pont). Ezt MSZP-s képviselők módosító javaslattal távolították volna el, de ezt nem szavazta meg a Parlament.

Az egyébként is sokat emlegetett törvény teljes szövege ITT olvasható!

Örökbefogadás

Módosították az örökbefogadási eljárásra vonatkozó szabályokat. A módosítás előírja, hogy a gyámhatóság az örökbefogadásra jelentkező szülő családi állapotára (házasság, bejegyzett élettársi kapcsolat, élettársi kapcsolat), gyermekei számára és körülményeire vonatkozó adatokat nyilvántartsa (57. §). A módosítás kétélű: egyrészt a szöveg közvetve egyértelművé teszi, hogy elvben bejegyzett élettársak is fogadhatnak gyermeket egyénileg örökbe. Ugyanakkor innentől kezdve nem lehetséges az, hogy az alkalmassági eljárás során egyszerűen nem kérdeznek rá a létező párkapcsolatra (és esetleg ki sem derül, hogy a jelentkező azonos nemű élettársával él), mert ezt a törvény kifejezetten előírja. A jövőben ugyanakkor (elvben) lehetnek statisztikáink arról, hány meleg pár fogadott gyermeket örökbe, mert ez a nyilvántartásból egyértelműen kiderül.

A törvénymódosítás ugyanakkor bevezeti az örökbefogadói GYES jogintézményét: lehetővé teszi, hogy a 10. életévét még be nem töltött gyermek örökbefogadása esetén az örökbefogadó szülő hat hónapra GYES-t vegyen igénybe (74. §). Szemben a standard GYES-sel, amelyet a vérszerinti szülő és partnere is igénybe vehet, az örökbefogadói GYES csak a gyermeket ténylegesen örökbefogadó szülőnek jár, partnere nem veheti igénybe.

A törvény teljes szövege ITT olvasható.

Magánnyugdíj-pénztár

Felmerült, hogy a magánnyugdíj-pénztári megtakarítások mennyiben lesznek örökölhetőek az állami nyugdíjkasszába való visszalépés után (mindezzel egyébként híroldalunk is foglalkozott részletesebben, hiszen az első hír még az volt, hogy azt csak házaspárok örökölhetik). Szemben a magánnyugdíj-pénztári megtakarítással, amely esetében a biztosított eldöntheti, ki örökölje utána a nyugdíjat, ha meghal, az állami kasszába visszavezetett pénz esetében csak az özvegyi nyugdíjhoz hasonló (bár annál várhatóan valamennyivel magasabb összegű) ún. özvegyi járadék illeti majd meg a túlélő partnert. Az özvegyi járadék azoknak jár, akinek egyébként özvegyi nyugdíj is járna (38. §), tehát bejegyzett élettársaknak a kapcsolat hosszától függetlenül, élettársaknak 10 év együttélés után.

A törvény teljes szövege ITT olvasható!

fotó: napihatterkepek.blogter.hu

Dombos Tamás (Háttér Társaság a Melegekért) közlése alapján összeállította:

Hanzli Péter – frissmeleg.hu

 

 

Külföld:

Amerikai alelnök: elkerülhetetlen a nemzeti konszenzus a melegházasság ügyében

Joe Biden amerikai alelnök szerint a gondolkodásmód változása, amely elvezetett a melegek katonai szolgálatának engedélyezéséhez, előbb-utóbb elkerülhetetlenül elvezet a nemzeti konszenzushoz a melegházasság ügyében is. Barack Obama elnök azt mondta, hogy saját nézetei is "állandóan fejlődnek" a melegházassággal kapcsolatban, s jelenleg az "erős bejegyzett élettársi kapcsolatot" pártolja.
Biden alelnök országosan sugárzott karácsonyi interjújában bocsátkozott jóslásba a melegházasság ügyében, annak kapcsán, hogy az óév végén az amerikai parlament egy nagyon hosszú, váratlan fordulatokban bővelkedő folyamat utolsó állomásaként meglepetésre megszavazta a homoszexuálisok katonai szolgálatát lehetővé tévő törvényt.
Most még csak egy maroknyi amerikai államban legális az azonos neműek házassága, szövetségi szinten pedig törvény tiltja a homoszexuális házasságok elismerését. Biden szerint a következő front a melegházasságot tiltó "házasságvédelmi törvény" eltörlése ügyében nyílhat.
Obama elnök azt mondta, hogy a melegházassággal kapcsolatban saját nézetei is "folyamatosan fejlődnek", s a jelenlegi stádiumban "még nem áll készen" a melegházasság engedélyezésére. Az elnök e pillanatban a bejegyzett élettársi kapcsolat egy olyan "erős" formáját pártolja, amely megadja a házastársakat megillető jogokat és kötelességeket. "De elismerem, hogy a meleg párok szempontjából ez nem elégséges. Úgy gondolom, hogy erről még vitát fogunk folytatni, és én belül önmagammal is vitázom".
Obama elnök december 22-én, szerdán beszélt minderről, amikor aláírta a melegek katonai szolgálatát engedélyező "történelmi" törvényt, amelyet számos váratlan fordulat után december 18-án szavazott meg a szenátus. Az elnök egy, a gazdagok érdekeit szolgáló adókedvezmény fejében érte el, hogy a szenátus váratlanul nagy többséggel megszavazza a melegek katonai szolgálatának engedélyezését.
"Azt mondom minden amerikainak, legyen meleg vagy heteró, aki nem akar semmi mást, mint egyenruhában védeni ezt az országot, hogy a házadnak szüksége van rád, a hazád akar téged, és megtiszteltetés számunkra, hogy üdvözölhetünk a világ valaha is létezett legnagyszerűbb hadseregében" - mondta az elnök, amikor aláírásával véget vetett az "én nem kérdezem, te nem mondod", még Bill Clinton elnök által kicsikart kompromisszumos megoldásnak.
"Nem is lehetnék büszkébb" - jelentette ki az amerikai elnök, amikor a belügyminisztérium előadótermében mintegy félezer ember jelenlétében ünnepélyesen, emelkedett hangulatban aláírta a melegeket a hadügyben egyenjogúsító törvényt "Köszönjük, elnök úr!" felkiáltások közepette. "A jövőben nem kényszerülnek egyenruhás amerikaiak tízezrei hazugságban élni vagy óvatoskodni azért, hogy szolgálhassák az országot, amelyet szeretnek" - tette hozzá.
Obama dicsérte Robert Gates védelmi miniszter és Mike Mullen vezérkari főnök bátorságát és előrelátását, amiért a katonai szolgálat melegek előtti megnyitása mellett kardoskodtak.
Az "én nem kérdezem, te nem mondod" irányelvének eltörlésével az Egyesült Államok első afroamerikai elnöke egyik legjelentősebb választási ígéretét váltotta valóra. A kompromisszumus törvény 17 éve alatt 14 ezer katonát szereltek le homoszexualitás miatt az Egyesült Államok hadseregétől, és további sok ezren csak azért maradhattak, mert alakoskodhattak, aggályosan ügyeltek a látszatra.
Az új jogszabályra társadalmi következményeit tekintve sokan úgy tekintenek, mint Harry S. Truman elnök 1948-as rendeletére, amellyel egyenjogúsította az afroamerikaiakat a hadseregben.

Hatter.hu

 

LMBT múzeum nyílt a San Francisco-i Castro negyedben

A 148 négyzetméteres területen elhelyezkedő múzeum a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösség történelmét hívatott bemutatni. A helyiséget a Történelmi Közösség nevű LMBT civil szervezet hozta létre. „Függetlenül attól, hogy valaki meleg, leszbikus, biszexuális, transznemű vagy heteró; biztosan élvezni fogja a múzeumunkat” - nyilatkozta az igazgató.

alt„Egy negyed évszázada létezik a szervezetünk, van mit bemutatnunk. Ritka büszkék vagyunk arra, hogy végre sikerült létrehoznunk ezt a múzeumot, méltó módja lesz az LMBT aktivizmus történetének a bemutatására” - mondta Paul Boneberg, a Történelmi Közösség ügyvivője. „Az épület a Castro negyed szívében van, amit a meleg kultúra nyomait kutatva nemcsak a helyiek látogatnak előszeretettel, hanem a turisták is.”

A múzeumban megnyitották a nyilvánosság előtt a szervezet archívumait, melyek számtalan bámulatos élettörténetet mutatnak be. Az intézmény a Levi's, a San Francisco városa és a negyed kisvállalkazóinak a támogatásából valósult meg.

Fotó: sfcitizen.com

Langer Ármin frissmeleg.hu

 

 

 

A melegjogok tiszteletben tartására szólította fel a világ országait az ENSZ-főtitkár

Minden eddiginél egyértelműbben foglalt állást a homoszexuálisok emberi jogainak elismerése mellett Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár pénteken, az emberi jogok világnapján, hangoztatva, hogy nem lehet tetszés szerint mazsolázni az emberi jogokból.
Egy, a New York-i ENSZ-székházban tartott melegjogi konferencián a világszervezet főtitkára rámutatott, hogy a világ több mint 70 országában még mindig bűncselekménynek minősítik a homoszexualitást, ami pedig "helytelen", mert az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata, amelyet 1948. december 10-én fogadott el az ENSZ Közgyűlés, nem "részleges vagy 'olykor-olykor' nyilatkozat, hanem egyetemes nyilatkozat, amely kivétel nélkül minden emberi lénynek garantálja az elemi emberi jogokat".
Ban Ki Mun szerint a nemzetközi közösség nem hallgathat, amikor a szexuális orientáció vagy nemi identitás alapján történik diszkrimináció. "Fel kell emelnünk szavunkat, valahányszor megtámadnak, bántalmaznak vagy bebörtönöznek valakit szexuális irányultsága miatt. Nem nézhetjük ölbe tett kézzel! Nem maradhatunk csendben! Kollektív felelősségünk, hogy fellépjünk a diszkrimináció ellen, megvédelmezzük embertársainkat és alapelveinket!".
A főtitkár felszólította a világ országait a homoszexualitást üldöző törvények eltörlésére, mert - mint mondta - az embereket nem azért teremtették erre a bolygóra, hogy féljenek embertársaiktól. "A civilizáció pillérei a tolerancia, a megértés és a kölcsönös tisztelet" - hangoztatta.
Elmondta, hogy a közelmúltban tett afrikai látogatásai alkalmával a homoszexualitás dekriminalizálására szólította fel a térség kormányait, Malawiban pedig sikerült elérnie, hogy szabadon engedjenek egy meleg párt, amelyet 14 év börtönre ítéltek pusztán homoszexualitásuk miatt.
A magas szintű találkozó vitájába videokonferencia útján kapcsolódott be Desmond Tutu Nobel-békedíjas dél-afrikai anglikán egyházi vezető, Johannesburg érseke, aki a hazájában lezajlott apartheidellenes küzdelemhez hasonlította a melegek harcát jogaikért.
Susan Rice amerikai nagykövet a főtitkár szavaihoz csatlakozva kijelentette: az ENSZ-nek erőteljes üzenetet kell küldenie arról, hogy tűrhetetlen emberek megkínzása vagy megölése homoszexualitásuk miatt.
A nagykövet elítélte, hogy a világszervezet illetékes bizottsága törölte a melegekre való utalást a halálos ítéleteket, statáriális és más önkényes kivégzéseket elítélő idei határozattervezetből, és közölte, hogy az Egyesült Államok a kitétel visszahelyezése mellett fog kardoskodni, amikor rövidesen a Közgyűlés szavaz majd a kérdésről.
Az ENSZ kétévente ítéli el nyilatkozatban a semmivel sem igazolható kivégzéseket, halálos ítéleteket, öldökléseket, és általában az erőszakot, több esetben nevesítve is a lehetséges áldozatokat, azonban afrikai és iszlám országok megbízásából Marokkó és Mali idén kezdeményezte a "szexuális orientációra" való, a 2008-as határozatban még szereplő utalás törlését, ami meg is történt.

Hatter.hu

 

Meleg családokhoz látogatnak olasz parlamenti politikusok

Még karácsony előtt gyermeket nevelő meleg párokhoz látogat el ebédre legalább 24 olasz parlamenti képviselő - jelentette pénteken az akció kezdeményezője, Anna Paola Concia nyíltan leszbikus képviselőnő.
A 47 éves képviselőnő, aki 2008 óta tagja a római törvényhozásnak a balközép Demokrata Párt színeiben, két hete tájékoztatta képviselőtársait arról, hogy a Szivárványcsaládok Szövetsége karácsony előtt, különösképpen az ünnepekre tekintettel, szívesen látna vendégül ebédre képviselőket és szenátorokat, hogy azok közvetlen közelről ismerkedhessenek meg a gyermekes meleg családok életével.
Concia elmondta, hogy eddig 24 törvényhozó jelezte részvételi szándékát, többségében balközép pártiak, de néhány jobboldali is, köztük például Alessandra Mussolini, a néhai Mussolini fasiszta diktátor unokája.

Hatter.hu

 

Az első választott meleg köztisztviselő Lengyelországban

Egy színesbőrű melegaktivista, lokáltulajdonos személyében első ízben választottak meg köztisztségre egy homoszexualitását nyíltan vállaló jelöltet Lengyelországban a novemberi önkormányzati választásokon.

Krystian Legierski

Krystian Legierski

Krystian Legierski melegaktivista, üzletember és zöldpárti politikus a főváros Mokotow kerületéből, a szociáldemokraták listájáról jutott be a varósi önkormányzati képviselőtestületbe a november 21-i szavazáson.
A Le Madame nevű varsói melegbár tulajdonosának megválasztása "történelmi" eseménynek számít, s nemcsak (a homofób) Lengyelországban, hanem az egész volt kommunista táborban.
"Nem hasonlíthatom magamat Harvey Milkhez, de örülök, hogy én vagyok az első nyíltan meleg jelölt, akit megválasztottak köztisztségre Lengyelországban" - mondta a jogász végzettségű 32 éves politikus-üzletember, aki szerint megválasztásával "Lengyelország toleráns és diszkriminációmentes arcát mutatta meg", és "húsz év alatt sikerült elérnünk azt, amire máshol nemzedékekre volt szükség".
Legierski szerint megválasztása bizonyítja, hogy a varsóiak (a lengyelek) toleránsabbak, mint a politikusaik. Lech Kaczynski, a homofób néhai elnök, egykori varsói főpolgármester annak idején nem volt hajlandó találkozni Legierskivel, sőt rasszista megjegyzésekkel illette. Kaczynski kormánya még be is záratta felkapott meleglokálját.

Hatter.hu

 

Kultúra:

 

Február 7-én érkezik Ricky Martin új albuma!

2011. február 7-én lát napvilágot Európában a Grammy és Latin Grammy-díjas Ricky Martin várva-várt legújabb, kilencedik stúdióalbuma, a "Musica+Alma+Sexo" (Zene+Lélek+Szex), mely a 2005-ös "Life" címû albumot követi a sorban. Az albumon 10 vadonatúj spanyol nyelvû felvétel, 2 angol nyelvû verzió és egy remix hallható majd.

Az album elsõ kislemezdala a "The Best Thing About Me Is You / Lo Mejor De Mi Vida Eres Tu", mely már #1 helyezést ért el a Billboard Latin Pop Airplay listáján Amerikában. A dalhoz már a videoklip is elkészült Carlos Perez Puerto Rico-i rendezõ munkája nyomán, melyet ma mutattak be a VEVO-n:

Az album megjelenése után, március 25-én a "Maria", "The Cup Of Life" és "Livin' La Vida Loca" címû slágereket is jegyzõ, a latin zene egyik legsikeresebb elõadójaként ismert Ricky Martin világkörüli turnéra indul, melynek elsõ állomása hazájában, Puerto Ricoban lesz, Európábaban pedig a nyár folyamán lesz látható a tervek szerint.

Musica+Alma+Sexo dallista:
1. Mas
2. Frio
3. Lo Mejor De Mi Vida Eres Tu (feat. Natalia Jimenez)
4. Te Vas
5. Tu Y Yo
6. Cantame Tu Vida
7. Te Busco Y Te Alcanzo
8. Sera Sera
9. No Te Miento
10. Basta Ya
11. The Best Thing About Me Is You
12. Shine
13. Frio [feat Wisin & Yandel] (MarioSoDeJesus remix version)

Bővebb információk: www.rickymartinmusic.com

forrás: Sony Musi – frissmeleg.hu

 

Bulvár:

Marc Jacobs transznemű modellt választott

Elkészültek a reklámfotók Marc Jacobs tavaszi-nyári kollekciójához. Bár magukra a képekre még várnunk kell, az már kiderült, ki lesz a kampányarc.

Marc Jacobs 2011-es tavaszi-nyári kollekciójának arca egy transznemű modell, Andrej Pejic lesz. A 19 éves, szerb származású, Ausztráliában élő modellt az androgün irányzat legtehetségesebb képviselői között tartják számon. A platinaszőke hajáról és lányos arcvonásairól ismert Pejic pózolt már több, meghatározó divatmagazinban, így az olasz és a francia Vogue-ban is.

Az említett Marc by Marc Jacobs kollekció kampányképeit nemrégiben, Marokkóban készítette el Juergen Teller német divatfotós. A kampányban Andrej Pejic mellett feltűnik még Ginta Lapina litván modell is.

Forrás: Borsa – pinkvanilla.hu

 

Amanda Elstak cége perel

Amanda Elstak, az elismert transzszexuális műsorvezető a 2010-es évet joggal mondhatja az egyik legsikeresebben zárt évnek. Nemcsak szórakoztató műsoraival biztosította közönségének a jó hangulatot, hanem különböző jótékony rendezvényekkel igyekezett érvényre juttatni elgondolásait a mások megsegítéséről és az adományozás fontosságáról.

Most azonban úgy tűnik, 2011-ben nemcsak műsorait kell szerveznie, hanem egy jogi procedúrába is kénytelen lesz belemenni.

Amanda nevéhez köthető például az AIDS Gála, melyet 2010. 12. 01-jén  rendezett meg, s melynek keretében a magyar előadóművészek élvonalának segítségével sikerült lebonyolítani az Első Magyar Jótékonysági Díjátadót is.

Ezenkívül ő szervezte meg elsőként a Magyar Tolerancia Díjátadó Gálát és Jótékonysági Koncertet, mely hatalmas média-érdeklődés kíséretében zajlott le. Az est sikerességén és a támogatók biztatásán felbuzdulva Amanda úgy döntött, a 2011 sem zárulhat nélküle, így 2011. május 25-én mindenkit vár szeretettel a II. Magyar Tolerancia Díjátadó Gálára.

A fent említett események méltán tükrözik, hogy Amanda számára a legfontosabb a mások megsegítése és a rászorulók képviselése.

Éppen ezért meglepő az a hír, ami nemrég érkezett hozzánk, s amely arról szól, hogy a népszerű műsorvezető perli egykori munkaadóját, Desirét.

Biztos forrásból értesültünk arról, hogy Amanda Elstak cége, az Amanda 2003 Bt. perli Desire Dubounet cégének, az Eclosion Kft. jogutódját, a Maitreya Kft-t. Az ok pedig az, hogy a megbízási szerződés lejárta után évekkel sem hajlandó kifizetni Amandát.

Amanda nehezményezi továbbá azt is, hogy míg évekig az azóta megszűnt Alibi egyik legfoglalkoztatottabb fellépője volt, Desire nem jelentette őt be. Ezért további per kezdeményezésén gondolkodik a műsorvezető.

"Most utólag minden kiderültek róla a dolgok, és remélem a magyar igazságszolgáltatás végre az igazságot fogja képviselni." - nyilatkozta nekünk Amanda csalódottan, hiszen köztudott, hogy jó kapcsolatot ápolt Desire-vel.

Rajta kívül perben áll Desire-vel Schaffler Nina is, aki munkaügyi keresetet adott be ellen. Mindkettejük ügyét dr. Mester Csaba sztárügyvéd látja el.

"Nem nyilatkozom az ítélethirdetésig" - jelentette ki Nina.

sztarcelebhirek.com – pinkvanilla.hu

Nincsenek megjegyzések: