2011. május 31., kedd

Az ILGA jelentése az európai LMBT-helyzetről

Az ILGA, vagyis a Nemzetközi Leszbikus és Meleg Szövetség közzétette éves európai térképét az LMBT jogokról. A listán előkelő helyet foglal el az Egyesült Királyság, Svédország és Spanyolország is. Franciaország és Magyarország is a középmezőnyben található,  Kelet-Európában azonban a vörös szín dominál. Hogy mit is jelent ez pontosan? Lássuk a dekódolást.

Az LMBT jogok szerpontjából az ILGA ez évi listáját 12,5 ponttal az Egyesült Királyság vezeti. Ez azért is érdekes, mert egy olyan országról van szó, ahol a melegházasság nem engedélyezett (igaz, rebesgetik a megnyitását), viszont létezik a bejegyzett élettársi kapcsolat, mely közel azonos jogokat biztosít a meleg párok számára. Ez is bizonyítja, hogy az ILGA meglehetősen bonyolult rendszer alapján osztályozta az európai országokat. A szervezet LMBT-jogi szakértői összesen 24 szempontot vettek figyelembe, és ezek alapján alakult ki a végleges sorrend – magyarázta Joel Deroff, a szervezet politikai tanácsadója. Nagy-Britannia esetében például igaz, hogy még nincsen házassági egyenlőség, ám az ország az elmúlt mintegy egy évtizedben hatalmas lépesekkel haladt a jogegyenlőség felé. Ezzel szemben például Spanyolországban (12) létezik a melegházasság, ám más területeken nem valósul meg teljesen az egyenlőség – ennek köszönhető, hogy az ország fél ponttal lemaradt.

Ugyanakkor egyetlen ország sem volt képes elérni a maximális pontszámot – ez is mutatja, hogy mindenhol van mit tenni az LMBT jogok szempontjából. A vezető országok közé sorolható még Svédország (12) és Norvégia (10) is, valamint Németország (10), Hollandia (10) és Belgium (10). Magas pontszámmal rendelkezik továbbá a bejegyzett élettársi kapcsolatot a világon elsőként elismerő Dánia (9) és a házasságot 2009-ben megnyitó Izland (9).

Érdekes módon 5 pontjával viszonylag hátra sorolódott Franciaország – ahol már tizenöt éve létezik például a bejegyezett élettársi kapcsolat (az ún. PACS). Ezzel az egyik legrosszabb pontszámmal rendelkezik a nyugat-európai államok között; az eredménye a melegjogok területén Horvátországgal (6), Írországgal (5), Finnországgal (6) vagy éppen Magyarországgal (7) megfelelő szinten van. Franciaország (5) visszasorolódása – tíz évvel ezelőtt a vezető államok között volt – mögött a szakértők szerint az állhat, hogy bár viszonylag haladó volt egykoron a jogi szabályozás, az mit sem változott az elmúlt egy évtizedben, s maga a PACS is kevésbé számít kedvező szabályozásnak, mint más országok bejegyzett élettársi kapcsolata (értelemszerűen a jelenlegi magyar szabályozás is korszerűbb). Emellett a nemi identitás megválasztásának kérdésében is meglehetősen konzervatív Franciaország, az még mindig bírósági döntéssel lehetséges, eseti alapon. S ha valaki házas, s nemi identitásának hivatalos megváltoztatására készül, továbbra is el kell válnia házastársától (ez ugyanakkor számos további európai államra igaz).

A 2011-es összesítés ugyanakkor megállapítja: általánosságban pozitív tendenciák mutatkoznak Európában. Jó példa erre Portugália (10), mely szintén a rangsor első hányadában található, mióta megnyitotta a házasság intézményét az azonos nemű párok előtt. Vagy Írország (5), Ausztria (6), Szlovénia (5), Magyarország (7) és Horvátország (6), amely a bejegyzett élettársi kapcsolatot vezette be az utóbbi években.

Érdekes Olaszország helyzete, mely a zéró pontot foglalja el Európában. Az ILGA-t kifejezetten aggasztja, hogy az elmúlt évben két meglehetősen homofób- és transzfób törvény is az olasz parlamenti elő került, s több homofób megjegyzés is elhangzott a nyilvánosság előtt (ez ugyanakkor számos más országra, így például hazánkra is igaz lehet). Olaszországhoz hasonló értékeket mutat Lettország (0), Litvánia (1) és Észtország (2), Románia (2), Montenegro (2), Bulgária (2), Szerbia (2), Bosznia-Hercegovina (1), Szlovákia (1), Albánia (2) és Görögország (2) is. A sorból Csehország (3) és Svájc (4) emelkedik ki kissé.

A helyzet azonban nem túl rózsás a volt szovjet köztársaságok esetében: szinte teljes Kelet-Európa vörös színben úszik, jelezve a meglehetősen rossz, negatív értékeket. Az itteni adatok is zömmel stagnálást mutatnak, ám csekély romlás figyelhető meg Moldovában (-3) és Ukrajnában (-4), ahol az utóbbi évben drámaian megugrott például a homofób indíttatású gyűlölet-bűncselekmények száma. Rosszul állnak Oroszország (-2), Belorusszia (-3) és a kaukázusi országok is, valamint a balkáni államok közül Macedónia (-2). Ezen országok esetében a szabad véleménynyilvánítás szabadsága is alacsony szinten áll. Ehhez a táborhoz tartozik még Törökország (-2) és Ciprus (-2) is, s hasonló értéket mutatnak az európai törpeállamok, így Monaco, Liechtenstein, San Marino és a Vatikán is.

A térkép és a hozzá kapcsolódó táblázatok letölthetők az ILGA honlapjáról.

fotó: tetu.com

Hanzli Péter – frissmeleg.hu

Nincsenek megjegyzések: