2013. március 10., vasárnap

Mi lenne az ideális állam/létforma? 2/1

Idézet mára:

"Képzelj el egy világot, amiben nincs fájdalom, szenvedés, környezetszennyezés, depresszió, vagy ego.
Képzeld el magad, ahogy sétálsz az utcán és szeretsz minden egyes embert, akivel találkozol. Nincsenek kérdések, csak a tökéletes létezés.
Hiszel benne, hogy létezhet ilyen világ?
Ha mindennel szemben harcolunk érte, akkor meg kell hogy történjen, de ehhez elengedhetetlen, hogy elhiggyük, hogy együtt képesek vagyunk rá!" - Yehuda Berg

665361_574562222570017_499481238_o

Régóta foglalkoztat az a gondolat, h milyen lenne az ideális állam, létforma?

Mert tény, h se a demokrácia, se a diktatúra nem jó létforma! Még egyszer hangsúlyozom, s kiemelem, s történelmi bizonyítékokkal alátámasztható, h TÉNY(!), h nem jók!

Arról persze egyesek lehet h vitatkoznának, h melyik a kisebbik rossz, de fölösleges a - már elnézést a kifejezésért, - de a szarról vitatkozni, h melyik a jobb… Mosolygó arc

Am anno én is ilyen voltam.  Aki rendszeresen olvas, tudhatja már rólam, h azért én601391_625539750805597_1852497415_n elég sok minden voltam, több mindent átéltem, aminek örülök, mert legalább van rálátásom, s megtudom érteni, h ki, mi miért olyan, amilyen…

Szo ott tartottam, h én is voltam ilyen agresszív, erőszakosabb természetű. Én is akartam befolyásolni embereket, rátéríteni a helyes útra, aztán rájöttem, h nem is helyes s nem jó az az út, amin jártam, amit gondoltam…

Nekem az élő két lábon járó másik felem ilyen téren Popov a lakótársam.

Ő olyan szélsőséges és radikális szemléletvilággal rendelkezik, amilyennel én is rendelkeztem. Csak egy leegyszerűsített gyors példa a szemléltetésre;

Aki nem dolgozik, v nem is akar dolgozni, lop csal betör, ordibál, üvölt, állat módjára az utcán csak úgy mert hülye, s nincs jobb dolga – nem túlzok, tényleg vannak sajnos ilyenek nem is kis számban, főleg a metrók és nagyobb tömegközlekedési csomópontok környékén mint pl.: blaha - sikkaszt, adót csal stb…

Golyót nekik! Nem kell eltartani őket a börtönben, nem kell bíróságra járni egy ügy miatt hónapokon v éveken keresztül, s ez a radikális büntetés megtenné a kellő hatását!

alf1Nem mondom h nincs benne igazság, hisz én is így gondolkodtam, de ma már csak mosolygok ezen, s nosztalgiázva hallgatom Popov kirohanásait. Mint írtam, van benne igazság, hisz ha a vég eredményt nézzük ő is csak a jót akarja, a gonoszság, a káros elemek megszüntetését. Én is, s szerintem minden jó szándékú ember ezt szeretné, csak sokan nem ilyen szélsőséges módon. S én se, mert az erőszakot már nem tartom normális(!) dolognak.

Ellene vagyok mindannak ami rossz, ami erőszakos, ami a másik embertársunkra káros. De mégis! Valamit kell csinálni azokkal, akikben benne van az elmei ösztön, mondhatni a vérükben van a rossz, vagy kicsit elviccelődve; a sötét oldalon állnak.

Az, h a börtönbe üljenek, eltartva, azt én se tartom jónak. Jobb megoldásnak látom inkább azt, ha dolgoztatják, mindenféle közmunkaprogramban.

Minél nagyobb kárt okozott annál hosszabb idejű és annál nehezebb munkára ítélnék, amellett(!), h ha lehetséges még, az okozott kárt megtérítse.

A börtön pedig csak éjszaki szálló lenne.

Valamint a demokráciát is minek fenntartani?alf2

Mindig választunk, mindenki csak a jót ígéri és csak a romlást hozza, s szerintem azt mindenki elismeri, h a demokrácia, csak a korrupció melegágya…

Nah meg osztom én is azt a véleményt, amit nagyon-nagyon sok mindenki mond, h minek ennyi párt, ennyi élősködő a nyakunkra?!

Egy olyan alapot kellene létrehozni, ami mindenkinek kijárna alanyi jogon, mert akár tudomásul vesszük, akár nem akarjuk, de azt se tartom elfogadható és normálisnak, h pl.: egyesek luxus körülmények közt laknak mondjuk a rózsadombon, még mások meg düledező putrikba…

Még ilyen alapvető szélsőségek léteznek, soha nem lesz normális élet és mindig lesznek rossztevők és elégedetlenkedők.

A szegények azért tüntetnek, h jobb legyen, a gazdagok meg azért befolyásolják, s furják a politikát, h ne vegyék el tőlük a vagyonuk, s még több csorogjon be nekik.

tumblr_mfdt5o3T8D1qzx74yo1_500Anyum azt mondja, h egy párt rendszer lenne a legjobb, ami anno volt a Kádár rendszerben. Félreértés ne essék! Nem kommunista, s ő is elítéli azt a megfélemlítést, agressziót, amit csináltak.

De a Kádári rendszer nem volt egyenlő a Sztálini v a Rákosi féle kommunizmussal! A Kádár rendszerben volt mindenkinek munkahelye, építkeztek, gyarapodtak, fejlődtek! Boldogak voltak! Eljárhattak nyaralni, bulizni, és olyan bűnözés se volt, mint manapság! Nem voltak stresszesek az emberek, s a cigányokat is ugyan úgy keményen szájba baszták, ha loptak, v nem mentek be dolgozni, mint a magyart! Együtt tudtak békében élni, s nem volt gyűlölet az emberben úgy, mint ma!

Nekem teljesen átjön, s megértem ezt is, amit anyum átad nekem, s én ebben is látom a jót és az igazságot. Mások csak a vérlázító vöröst látják az egészben. Nem gondolkodnak el ezen, hanem egyből ugrik a szélsőséges “nagymagyar”, mert h a büdös kommunisták, a másik oldalról meg a szélső libcsik, h óóóó hááát az a diktatúúúraaaa! –.-‘”

Nah! És most véletlenül úgy látom, h meg is adtam magamnak a választ! Ezért nincs boldogság és béke, mert mindegyik csak a maga rendszerét akarja, a saját korlátot világnézetét fújja, s nem a jót keresi, nem azt látja, h működött, s jó volt!

Miért ennyire korlátoltak egyesek? Miért nem nyitottak és látják meg mindenben a jót, h a másiknak is lehetnek jó ötletei, nem csak nekem, s az egyoldalúság ugyan olyan szélsőséges forma, mint mondjuk  a náciuzmus v a kommunizmus, v a gyűlölet, ill harag.

Egy méreg, ami csak beteggé tesz és csak a rosszat generálja.

A bejegyzést pedig lezárnám két gondolattal:

“ A gyűlöletet és az idegenkedést, semmi sem állíthatja meg, csak a megismerés és a megértés”  - Raana Raan

Mi lenne hát az ideális létforma az ember számára?

 

Csók!

Kacsintó arc

Piros ajkak

64025_589249304434642_1534078953_n

(Az oldalon olvasható bejegyzések a szerző engedélye nélkül sehol, semmilyen formában felhasználni nem lehet!)

5 megjegyzés:

skac írta...

ÁMEN ! Riont a "trónra" s végre valahára lenne normális élet Mon. Teljesen egyet értek veled, akár csak az én gondolataim lennének :)
Norbinak meg kéz és lábtörést a Bárhoz!!! Remélem hatalmas vendégkört sikerül kialakítania :)

Rion írta...

Köszönjük!
Reméljük úgy lesz! ;)

Névtelen írta...

"De a Kádári rendszer nem volt egyenlő a Sztálini v a Rákosi féle kommunizmussal! A Kádár rendszerben volt mindenkinek munkahelye, építkeztek, gyarapodtak, fejlődtek!"

Szia!

Azt aláírom, hogy a Kádár-rendszer nem volt egyenlő a Rákosi/Sztálin-rendszerrel, de sok esetben még rosszabb is volt azoknál. Például Kádárék sokkal alattomosabbak voltak. Az agymosás, amit pár évtized alatt Kádárék véghezvittek még (a szüleink miatt) a mi generációnkra is jócskán kihat.
1. Az állam teljesen szembefordította az egyént és a közösséget (például a tsz-esítéssel vagy a besúgórendszerrel), s ennek következményeként a magyarok még ma sem mernek megbízni egymásban.
2. Teljesen lerombolták a nemzeti öntudatot, ezért nem csoda mikor egyesek az erdélyi/felvidéki magyarokat leromán/szlovákozzák.
3. Mindent felszámoltak, ami egy kicsit is a közösségépítést segítette volna (pl.: egyházak, cserkészet, civil szervezetek), s helyükbe átideologizált szervezetek kerültek.
A Kádár-rendszerben valóban volt egyfajta "jólét", de azt nem szabad elfelejteni, hogy ezt a "jólétet" full hitelből fedezték, s ezeket a hiteleket valószínűleg még 100 év múlva is törlesztjük. Az is jól hangzik, hogy mindenkinek volt munkája, de sokszor tízen végezték azt a munkát, amit két ember simán megcsinált volna. Arról meg ne is beszéljünk, hogy a tervgazdálkodás úgy tönkre vágta a gazdaságot, mint egy háború.
Az írásod többi részével egyet tudok érteni, bár nem vagyok híve a társadalmi egyenlőségnek, mert túl utópisztikusnak tartom.

Örülök, hogy egyre több elgondolkodtató írást közölsz, csak így tovább! :)
Bár a helyedben a Kádár-korszakot én egy kicsit átértékelném. :)

Rion írta...

Persze. Nekem ezekkel, amit leírtál, semmi újat nem mondtál, de úgy látom, h nem ment át neked az a gondolat, amire én gondoltam.

Azért említettem a Kádár rendszert mert az csak egy egyszerű szimpla példa volt, h milyen pozitív dolgok voltak, lehetnének, s ez volt a lényeg, nem pedig a negatív oldala, mert az egyértelműen nem támogatom , s nem építeném, venné át senki... :)

Az pozitív és jó életmódon volt a hangsúly, nem a többin.

Bár a 2. pontodra kicsit megugrott a vérnyomásom, mert azt is csak a korlátolt agyúságnak tudom felfogni és az is csak a széthúzás, "klikkesedés" kirekesztés és sorolhatnám hányféle, miféle negatív dolgokat szül, de értem mit akartál vele mondani, mert anno még 20 éves jobbikos én is így gondolkodtam, s fogtam fel... :)

Köszönöm kommented és véleményed.


Névtelen írta...

Azt gondoltam, hogy újat nem mondok, csak próbáltam "árnyalni" a képet. :)
A gondolatod is átjött, csak én kissé utópisztikusnak tartom. (Az eszme csak addig szép és jó, amíg nem találkozik az emberrel.)

Már várom az írásod második részét. :)

ui.: Egyébként a jobbiktól való eltávolodásodról írnál, mert én nem emlékszem ilyen bejegyzésedre? (Bár én nem olyan rég olvaslak.)