2011. május 31., kedd

Tel Aviv: ahol nem csak a tengerpart homokos

Izrael – és annak popkulturális fővárosa, Tel Aviv – nem csak a szellemi fejlődés, hanem a dekadens élvezetek mekkája is, ahol egy utcán andalgó meleg pár látványa senkit sem zavar. Steiner Kristóf segítségével mi is megismerhetjük ezt a világot.

Amikor két évvel ezelőtt Cseke Eszter, a Spektrum televízió On The Spot című, zseniális műsorának házigazdája a kamera előtt arról faggatott, nem jelent-e gondot egy vallási pillérekre épülő országban homoszexuálisként élni, felszakadt belőlem a nevetés és könnyelműen kijelentettem: „Tel Avivban gyakorlatilag mindenki meleg”. Bár a kinyilatkoztatás kisebb port kavart úgy jobboldali, mint ortodox körökben, a Fehér Város kultúráját, karakterét, lakóit és látogatóit jól ismerő barátaim mind kerekre nyílt szemekkel csóválták a fejüket az álszent reakciókat figyelve. Tel Avivba ugyanis köztudottan főként azok az izraeliek költöznek, akiknek elegük van a vallási dogmákból, a szélsőséges politikai nézetekből, és azok a valamikori turisták ragadnak itt örökre, akiket nem botránkoztat meg egy, a Rotschield Sugárúton kézen fogva andalgó meleg pár, egy állami pénzből támogatott leszbikus filmfesztivál, vagy épp egy, a Kabbala Központba forrónadrágban érkező útkereső. A sikkes Bauhaus épületek, tengerparti világzene és trance partik, a gombamód szaporodó vintage ruhaüzletek és vegán kávézók világa ez, ahol a melegek nem kisebbséget, hanem egységet alkotnak.

Azok a csodálatos héber fiúk!

Izrael – és annak popkultúrális fővárosa, Tel Aviv – nem csak a szellemi fejlődés, hanem a dekadens élvezetek mekkája is. Egy huncut helyi vicc szerint az izraeli légitársaság, az ElAl gépeit az orrukról és farkukról lehet felismerni... ez pedig Eretz férfiúira is érvényes. Tel Aviv tengerpartjára érkezve a nők, lányok, gay srácok (sőt talán hetero férfiak is) is hamar felfedezik: a strandon egymásnak labdát adogató, jógázó, vagy épp gátlás nélkül dzsointot szívó fiatal izraeli férfiak java része bármelyik dizájner fehérnemű katalógusában megállná a helyét. Az itteni pasik genetikai kódjába valahogy beépült a kockás has, a széles vállak, a (két) tenyérnyi, kerek hátsó... a többit pedig mindenki felfedezheti a maga egzotikus utazgatásai során, ha érdekelődik a részletek iránt.

Party Monsters

Ismerek olyan amerikai, nemzetközi hírű tévés showmeneket és zenészeket, akik ugyan akármikor átruccanhatnának San Franciscoba, vagy New Yorkba egy pezsgőben tocsogó mulatságra, rendszeresen a tel avivi éjszakai bárokat és klubokat választják vadászmezejüknek. A meleg szórakozóhelyek mellett – amelyek gyorsabban szaporodnak, mint a Beckham család – a „hetero helyek” is hetente látnak vendégül meleg partit, az erkölcsi szintek pedig a szivárvány színeinek változatosságát idézve csaponganak. A Calabasa partisorozat ártatlan tinglitanglit igér a kilencvenes évek zenéivel, Ofer Nissim, Dana International producerének partijai már kigyúrt ketrectáncosokat vonultatnak fel, a Beef pedig gyakran szemérmetlen szexpartiba torkollik, ahol a klub ajtajában (nyilván saját önszántából) térdre kényszerített, megkötözött host várja a vendégeket egy kis nyalánksággal. És akkor még nem is szóltunk a város két aprócska, de annál nagyobb lehetőségeket tartogató meleg szaunájáról, a Paradise-ról és a Sauna City-ről, ahol Aladdinra hajazó ifjú arab hercegektől csőre töltött katonákon át, pajeszos, vallásos jeshiva tanulókig bárkivel összefuthatunk.

FOTÓ: Steiner Kristóf

Kultúrbazár

A leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű városlakóknak persze nem csak azon jár az eszük. A Tel Aviv szívében zöldellő Meir Kert kellős közepén szivárványszínű zászló magasodik a fák koronája fölé: ez az LMBT közösségi ház, ahol a hét minden napján kortárs tánc, színjátszó, vagy képzőművészeti tanfolyamok, színházi előadások, kerekasztal beszélgetések várják az arra járókat. A havonta egyszer megrendezett jótékonysági bolhapiacon két sékelért – azaz száz forintért – zsebelhetünk be antik ezüst evőeszközt, Stella McCartney nyakkendőt, vagy épp egy nagymama által hátrahagyott csinos kis gobelint. A bevétel a környező arab országok és izrael falvaiból elszökött vagy elkergetett meleg tinédzsereket befogadó otthont és a gyerekek élelmezését segíti. Izraelben a Gay Pride sem csupán egy harsány felvonulás: a parádét – amelyen politikusok, írók, képzőművészek és szimpatizáns celebritások is részt vesznek –  esemény és élménydús meleg kulturális hét előzi meg.

A vallással sincs baj

Ha keresztény templomban kívánunk spirituális fejlődésünk következő szintjére lépni, és a gyóntatófülkében elrebegjük: „Tegnap éjjel egyéjszakás kalandba bonyolódtam egy táncosfiúval.”, valószínűleg jó néhány „miatyánkkal” kell majd vezekelnünk, a tibeti kolostorokban pedig – buddhista elfogadás ide vagy oda – a homoszexualitás súlyos tabunak számít. A Krisnásoknál sem rózsásabb a helyzet: itt úgy vélik, oka van annak, hogy melegnek születtünk, de ha komolyan vesszük a lelki fejlődést, ki kell „javítanunk” ezt az aprócska „hibát”. Tel Aviv Kabbala Közpotjában azonban a spirituális coach jó eséllyel így felelne: „És, milyen volt?”. A Kabbala egyik alapelve ugyanis, hogy senki felett nem törhetünk pálcát, mi több, az egyik legnagyobb kabbalista mester, az Ari szerint a melegek spirituálisan magasabb szinten állnak, mint a heteroszexuális férfiak: erősebben kötődnek lelkük befogadó oldalához, ezért fogékonyabbak arra, hogy megértsék és elfogadják az univerzum íratlan törvényeit.

Forrás: http://life-style.hu

Nincsenek megjegyzések: