2011. augusztus 28., vasárnap

Hírek - melegen

Itthon:

Lelki Segítő Képzés a meleg háttér információs és lelkisegély telefonszolgálatnál

meleg háttérHÁTTÉR

A Meleg Háttér Információs és Lelkisegély Telefonszolgálat 2011. októberben indítja képzését, mely önismereti, kommunikációs, empátiás fejlesztést és elméleti oktatást foglal magába. A képzés havi 1–2 hétvégi napot, a telefonos munka kb. heti egy estét igényel. A felvételt személyes beszélgetés előzi meg. A képzés ingyenes, a munka önkéntes.

Ha jelentkezni szeretnél:

  • írj magadról rövid bemutatkozást
  • írd meg, miért szeretnél telefonos segítőként dolgozni
  • írj le egy számodra jelentős problémát vagy konfliktust az életedből, és hogy hogyan oldottad meg!

Leveled a hatter @ hatter.hu e-mail címre várjuk.

Kérjük, írd a levél tárgyába: „jelentkezés lelki segítő képzésre”.

Jelentkezési határidő: 2011. október 30.

Háttér Társaság a Melegekért

 

Melegházasodj a Budapest Pride sátrában! - a Háttér napján is

Ma is várja az érdeklődőket a közös meleg civil sátor a Szigeten. A mai nap a Háttér Társaság a Melegekért napja, pszichológiai beszélgetéssel, HIV-prevencióval, ám a korábbi programok továbbra is várják az érdeklődőket. Tegnap óta melegházasságot is lehet kötni a sátorban, ahol szivárványszínű zászló előtt, anyakönyvvezető közreműködésével házasodhatnak össze az azonos nemű párok.

"MelegHázasodj! 15:00 órától. Gyere, és köss házasságot a Budapest Pride sátrában a Civil Szigeten! A boldogító igent házasságlevél igazolja, a nagy eseményről e-mail címedre fényképet küldünk!" - hangzik az üzenet a Budapest Pride Facebook-oldalán is.

A szombati napon a következő programok várnak még (a tervek szerint, ám a szervezők a változtatás jogát, létszámtól függően fenntartják):

2011. augusztus 13., szombat

Egész nap folyamán (14.00-20.00)

Infópult

Beszélgetés a Háttér Társaság a Melegekért munkájáról, programjairól, jövőbeli terveiről, valamint az LMBT kisebbséget érintő kérdésekről.

15.00-16.00

HIV-AIDS prevenciós interaktív foglalkozás

16:00-17.00

Sexing human rights (in english)

The United Nations and the international human rights mechanism have become more open in the past years to discuss the situation of lesbian, gay, bisexual and transgender (LGBT) people as a human rights question; yet, homosexual acts are still illegal in 76 countries, and punishable by death in 7. What can activists and everyday people do to promote the human rights of LGBT people around the world? This will be the topic of our workshop.

Szex és az emberi jogok (angol nyelvű workshop)

Az Egyesült Nemzetek szervezete és a nemzetközi emberi jogi szervezetek az elmúlt években egyre inkább emberi jogi kérdésként kezdik kezelni a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) emberek helyzetét. Ennek ellenére a világ 76 országában ma is büntetik a homoszexualitást, 7 országban halálbüntetéssel. Mit tehet egy aktivista vagy akár bárki a világ különböző részein élő LMBT emberek emberi jogainak előmozdítása érdekében? Ez lesz műhelybeszélgetésünk témája.

17.00-19.00

Melegség és Pszichológia - Van-e lelki másság?

Létezik-e különbség meleg és heteroszexuális párkapcsolatok között? Mi a helyzet a gyermekvállalással? Milyen lelki folyamatok állnak a coming-out mögött? Mi lehet a homofóbia hátterében és pszichésen egészségesebbé tesz-e az elfogadás? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ interaktív műhelybeszélgetésünk keretében, ahol ti is feltehetitek a benneteket foglalkoztató kérdéseket a másságról, tabuk és klisék nélkül.

A melegszervezetek közös sátra a Civil Szigeten található, a 39-es szám alatt, közvetlenül a EuroGames 2012 sátra és a Zöld Udvar között.

fotók: facebook/budapestpride

A Facebook és a hatter.hu alapján összeállította: Hanzli Péter – frissmeleg.hu

 

 

 

Irodalmi és képzőművészeti felhívás a LIFTre

liftLIFT

A Labrisz Egyesület 2011. október 24 - 29. között rendezi meg a VI. LIFT Fesztivált, amely idén a „Lázadó leszbikusok” mottó jegyében zajlik. Hagyományainkhoz híven, idén is pályázatot hirdetünk a fesztivál tematikájához illeszkedő irodalmi és képzőművészeti alkotásokra.

A képzőművészeti műfaj és technika szabadon választható. A beküldött anyagokat előzetes válogatás után állítjuk ki. A kiállítás napja 2011. október 29., helyszíne a Merlin Színház. Jelentkezésedet elérhetőségeddel (telefon, e-mail cím) és a kiállításra szánt művekről készült fotókkal együtt küldd el!

Várjuk fiókban lévő irodalmi alkotásaitokat is versben vagy prózában! A zsűri által legjobbnak ítélt pályaműveket a fesztivál keretében felolvassuk, és a honlapunkon is közzétesszük.

A jelentkezéseket a labrisz@labrisz.hu címre várjuk. A beadás határideje: 2011. szeptember 15.

Köszönettel:
Labrisz Leszbikus Egyesület

 

 

Külföld:

 

 

A Rise Against is szereti a melegeket

Az amerikai punkbanda, az 1999-es alapítású Rise Against az új, Make It Stop nevű számával az MTV Video Music Award-on Legjobb Üzenettel Bíró Videó kategóriában jelöltetett: a produkció ugyanis azt az öngyilkossági hullámot dolgozza fel, ami 2010 szeptemberében zajlott le amerikai meleg tinédzserek között az őket ért zaklatások miatt. (Videóval!)

Ez a hullám vezetett el az egyre nagyobb társadalmi visszhangot kiváltó It Get's Better kampányhoz, amihez számos amerikai híresség adta arcát és nevét.

A díjátadóra a Los Angeles-i Nokia Theatre-ben kerül sor vasárnap. A kategória másik négy jelöltje Lady Gaga, Eminem Rihannával, Pink, Katy Perry és Taylor Swift.

 

A vallási szabadság és a melegek házassága

melegházasság

Az amerikai Illinois állam négy katolikus örökbefogadási szervezete is ellenzi az azonos neműek családalapítását. Az azonos neműek házasságát legalizáló törvény július 1-én lépett érvénybe Illinois államban. A jogszabály értelmében a homoszexuálisok is örökbe fogadhatnak gyermekeket, azaz ugyanolyan adoptálási jogokat érvényesíthetnek, mint a heteroszexuális párok.
Szakadékok

Az egyenlő jogokat biztosító törvény értelmében minden örökbefogadási szervezetnek el kell fogadnia a homoszexuálisok igényléseit, még akkor is, ha azok szöges ellentben állnak az adott intézmény alapelveivel. Nem is kellett sokáig várni a tiltakozásra, ugyanis az Illinois államban működő négy katolikus örökbefogadási szervezet a törvény felfüggesztését kérte, mondván: olyat kérnek tűlük, ami ellenkezik vallási meggyőződésükkel. Állításuk szerint munkájuk és missziójuk is veszélybe kerülne, ha homoszexuálisoknak adnának örökbe gyermekeket. Az Egyesült Államok hat államában kelhetnek egybe legálisan a homoszexuálisok: Kaliforniában, Nevadában, New Jersey-ben, Oregonban, Washington és Illinois államban gyakorolhatják a meleg párok a házasság adta jogokat.

John Schmidt illinoisi bíró szerint felvetődik egy kérdés: az államnak kötelessége-e kapcsolatban állni ezekkel a non-profit katolikus szervezetekkel? Schmidt szerint a válasz: nem. A Thomas More Alapítvány állítása szerint az ügyben felszólaló katolikus csoportok nem függnek Illinois államtól, azaz nem kötelezhetőek arra, hogy betartsák az egyneműek házasságára vonatkozó törvényt, főleg mivel a vallási szabadságot biztosító törvény kimondja: mindenki szabadon gyakorolhatja hitét.

A politikailag konzervatív szervezetek évek óta hangoztatják, hogy sok negatív hátulütője lehet a homoszexuális házasságoknak, beleértve a vallási vonatkozást is. Úgy tűnik, hogy most kiütköztek a törvény hiányosságai.

http://pinkvanilla.hu

 

Sok sikert, Tim!

Most, hogy Steve Jobs otthagyta az Apple-t, új vezérangyala lett a cégmonstrumnak: Tim Cook. Hogy ez miért érdekli a FrissMeleg.hu szerkesztőségét? Cookról régóta köztudott, hogy meleg, így ezen a világon, ahol a cégeknek már nagyobb hatalma van az államokénál, a legbefolyásosabb meleg közszereplővé lépett elő.

Cook 1998-ban került az Apple-hez, és nagyon hamar névre tett szert hatékony üzletpolitikájával. Ő maga sosem beszélt szexuális orientációjáról a médiának, mint ahogy magánéletét is teljes homály fedi, de cégének berkeiben köztudottnak minősül, hogy melyik csapatban játszik.

A napjait 4:30-as keléssel kezdi, 5-kor már az edzőteremben van, propagálója az energiadús és egészséges életmódnak; képes még vasárnap éjjel is dolgozni. Munkatársai szerint nyugodt, csöndes és bölcs vezető lesz belőle.

Fotó: nexus404.com

Langer Ármin – frissmeleg.hu

 

 

MELEG FŐPOLGÁRMESTER FOGADJA A HOMOFÓB PÁPÁT BERLINBEN

A német főváros bevallottan meleg főpolgármestere "szívesen látott vendégként" fogadja a pápát Berlinben, de "nagy megértést" tanúsít azon tüntetések iránt, amelyeket a katolikus egyház szexuális tanítása ellen jelentettek be a pápa szeptember 22-i látogatásának idejére. Madridban augusztus 18-án a hatóságok megakadályozták meleg párok csókolózós pápaellenes tüntetését, sőt egyes hírek szerint gumibottal verték a betiltott demonstrációról szétoszló résztvevőket.

"Én megértem, és ez rendben is van így, hogy állampolgárok arra használják fel a pápalátogatást, hogy felhívják a figyelmet arra, miszerint tanításával a katolikus egyház olyan téziseket képvisel, amelyek a letűnt évezredekbe tartoznak, nem pedig napjainkba" - mondta Klaus Wowereit egy, a pápalátogatást megelőző interjúban.

"Ennyiben tehát nagy megértéssel vagyok (a tüntetések iránt), természetesen mindig azzal a feltétellel, hogy ezek a tiltakozások békés és demokratikus keretek között maradnak. A katolikus egyháznak ezzel együtt kell élnie. Ez nem mond ellent a vendégbarátságnak sem, amelyet egy államfői látogatásnál elvárnak tőlünk" - jelentette ki a szociáldemokrata főpolgármester.

Wowereit tagadta, hogy a "nagy megértéssel" közvetve a pápalátogatás elleni demonstrációkra hívna fel. "Nem, nem teszem ezt. Berlin örül XVI. Benedek látogatásának. Szívesen látjuk őt a fővárosban" - mondta.

A katolikus egyházfő a homoszexualitását nyíltan vállaló főpolgármester társaságában ír be Berlin vendégkönyvébe az olimpiai stadionban szeptember 22-én. "Feltételezem, hogy a pápát tájékoztatják arról, ha ez érdekli őt, hogy egy férfibaráttal élek együtt" - mondta Wowereit, azt ígérve, hogy "kellő tisztelettel" fogadja majd a német származású egyházfőt.

"Berlin kormányzó polgármestereként úgy bánok az állami vendégekkel, ahogy azt a protokoll és a vendégbarátság is elvárja. Ezt azt jelenti, hogy az én személyes életformám nem lehet és nem is lesz a legfőbb szempont" - hangsúlyozta.

Különféle szervezetek arra az időre jelentettek be demonstrációt, amikor a pápa a német parlamentben mond beszédet Berlinben.

Első reagálásaikban egyházi és konzervatív politikai személyiségek is egyetértettek a berlini főpolgármesterrel abban, hogy az egyháznak együtt kell élnie az ellenvéleményekkel.

A liberális, kozmopolita, balra hajó német főváros meglehetősen ellenséges közeg az ultrakonzervatív katolikus egyházfő számára.

Hatter.hu

 

 

Nem Izraelben tartják az éves LMBT Ifjúsági konferenciát

A Nemzetközi LMBTQ Ifjúsági és Diák Szervezet (IGLYO) éves konferenciáját ez évben Izraelben, Tel-Avivban tartották volna annak ellenére, hogy meleg palesztin csoportok jelezték, hogy ez csak újabb indulatokat szítana és sok közel-keleti küldött távolmaradna. Miután kirobbant a botrány, a szervezet megkérdezte tagjait, hogy fenntartással kezelik-e a tényt, hogy a konferencia Izraelben legyen.

A szavazók több mint fele (55%) nem látta ennek akadályát, 25% tartózkodott a válaszadástól. Az IGLYO azonban a visszavonást az Izrael által újonnan felállított bojkott törvény miatt kezdeményezte.

Az Izrael-i Meleg Ifjúság végül úgy döntött, hogy ő maga is eláll konferencia megtartásának szándékától, azonban az LMBTQ Ifjúság vezetőségi találkozóját még mindig ők szervezik.

David Mitchell, brit rabbi szerint az izraeli melegeket és leszbikusokat nyugodtan hagyhatják elszigetelve, míg Gary Sakol a Cionista Föderációtól azt mondta, hogy a leszbikus és meleg közösségnek ünnepelnie kellene a szabad választás jogát, ahelyett hogy egy konferenciát kisebb csoportok nyomására máshol rendeznek meg.

A Palesztin Meleg Csoport megvádolta az IGLYO-t, hogy nem nevezte meg pontosan az alapvető problémát, a megromlott izraeli-palesztin viszonyt. A szervezet azt is állítja, hogy az IGLYO bűnös az álszentség vádjával, hisz a vezetőségi találkozót még mindig Izraelben tartják, így átlépve egy bizonyos határt.

Júniusban, Peter Tatchel melegjogi aktivista és Michael Lucas pornófilm producer a következőképpen nyilatkoztak. Peter Tatchel szerint egy izraeli konferencia csak feltüzelné a homofób légkört, megosztaná az embereket és a muszlim világból is távolmaradnának a küldöttek.

Michael Lucas azzal érvelt, hogy Izrael a zászlóvivője az LMBT közösség iránti elérzékenyítésnek és hogy az arab világból nincsenek is küldöttek, csupán egyetlen muszlim küldött van Pakisztánból.

forrás és fotó: pinknews.co.uk

fordította: Rózsa Milán – frissmeleg.hu

 

GYORSAN NŐ AZ ÖNMAGUKAT VÁLLALÓ MELEG PÁROK SZÁMA AMERIKÁBAN

Egy évtized alatt 52 százalékkal emelkedett az önmagukat vállaló azonos nemű párok száma az Egyesült Államokban, ami a melegek elfogadottságának növekedését tükrözi.

Az amerikai népszámlálási hivatal nem kérdez rá az emberek szexuális érdeklődésének irányára, de 1990 óta lehetőség van arra, hogy a válaszadók önkéntes alapon bevallják, azonos nemű partnerrel élnek együtt.

A 2000-es népszámlálás alkalmával még 594 391 azonos nemű pár állt elő önként a farbával, 2010-ben azonban már 901 997 meleg pár vállalta magát, ami váratlanul gyors, 52 százalékos növekedést jelent. (A hivatal szakemberek szerint lehetséges, hogy tévedésből különnemű párok is az azonos neműekhez kerültek a nyilvántartásban, de ez mit sem változtat a fősodor irányán.)

Társadalomkutatók szerint a növekedés túl nagy ahhoz, hogy egyedül a párkapcsolatok számának hirtelen felszökésével lehetne magyarázni, szerintük inkább az önfelvállalási hajlandóság nőtt, ami az egyre nagyobb társadalmi elfogadottságot tükrözi.

Különösen szembeötlően, majdnem 90 százalékkal nőtt az önmagukat vállaló azonos nemű párok száma olyan konzervatív államokban, mint Montana, Nevada vagy Nyugat-Virginia. Ez arra vall szakértők szerint, hogy már az ország belsejében is kezdik elfogadni a meleg párokat, nemcsak a liberális keleti és nyugati parton.

Hatter.hu

Nincsenek megjegyzések: