2015. június 7., vasárnap

A Hét Ájurvédikus receptje: Hűsítő Limonádé és a Cshász…

Végre elkezdett picit melegebb lenni, így gondoltam, hogy optimistán leírok egy receptet, ami igazán jól működik extrém melegben.
Nagyon egyszerű az egész, citrom helyett borsot rakunk a vízbe, de ugyanúgy mehet bele cukor is. Tehát fekete bors, cukor és víz.
1996-ban egy indiai vallási ünnepen, Puriban a szekérfesztiválon, és persze Júliusban, hogy jobban lássam a történéseket röpke 11 órát kellett a tűző napon állnom. A borsos, cukros vízzel én bírtam az ipart, de szerencsétlen helyiek, akik azért jobban bírják a meleget, mint mi hófehérke európaiak, elég szépen hullottak körülöttem, úgy kellett őket kiadogatni kézről kézre a tömeg felett az első segély sátrakig.
Szóval a recept bevált, kipróbált tuti cucc.
Most vettem észre, hogy milyen rövidke lett ez a kis bejegyzés, így íme, még egy:
Chaas: ejtsd cshász, író ital.
Az Ájurvéda szerint az emberi szervezetnek legkönnyebben feldolgozható fehérje a chaas. Mostanában láttam nagy boltokba, étkezési író néven futva chaast. Mondjuk, szerintem csak én veszem a nem ürülő polcokat nézve, de legalább van. Az íze szerintem jó, demások már mondták nekem, hogy meg kell szokni egy kicsit.
Ha az író nem jön be, helyettesíthetjük fele víz, fele joghurttal is az írót az Ájurvédikus hűsítő italokban.
Maga a recept: Pici ghín kipattogtatunk fekete mustármagot, ráöntjük az írót, majd picit sózzuk ízlés szerint fekete vagy normál sóval, szerintem a fekete a tuti a recepthez, és amikor levesszük a tűzről, még hozzá teszünk egy kis friss, apróra vágott koriander levelet. Ez a világ legjobb és legegészségesebb üdítője.
Jó fogyasztást,
Baktai Ádám
Om Tat Sat
http://bhaktikutir.hu

Nincsenek megjegyzések: