2016. január 1., péntek

Az élet körforgása;

December 22;

Hajnal 2.45 körül papám eltávozott.

KB 1 éve kapott strokeot. Akkor a fél oldala lebénult, s fekvő beteg lett. Idén Dec 20 körül pedig második strokeja volt, minek következtében teljesen lebénult, s már beszélni se tudott.

Utoljára november elsején láttam. Bátyám a napokban pont h hazautaztak szo anyummal volt. Mondta, h szörnyen nézett ki a vége felé a papa. Nagyon sokat szenvedett, s megváltás volt már neki ez a halál.

Én nagyon lelkis vagyok - mondjuk ez a kijelentés nem teljesen igaz, mert általánosságban stabil lelki világgal rendelkezek - de az utóbbi napokban többször volt az, hogy hirtelen, s nagyon intenzív sírás, zokogás tört rám.

Ezt nem csak a papám eltávozása miatt van.
A karácsonyi és egyéb klasszikus, komoly zenék is kiváltották ezt az érzést belőlem.

Dec 26:

25.én leutaztam a szülői házhoz vidékre. Semmi kedvem nem volt lent lenni ráadásul 5 napot tartózkodom itt! Nyűglődés, de ki kell bírnom.

Első éjszaka elég rosszul aludtam, sokszor felébredtem. Annak ellenére is, h kértem és csináltam is védelmet a lakásra.

Minden nap kérem a fentieket, hogy papát segítsék át a túlvilágra.

Dec 27:

Elmentünk templomba,  mert papám miatt "illő".
Én nem kívánok papolni, de a lényeg, hogy a végén megköszöntem anyumnak a lelki zsarolást "illő volna egy misére elmenni a temetés előtt". (Megjegyzem a 4 unokából csak én és bátyám volt jelen, globálisabban nézve a rokonság "illő" részének kb a 30-40%-a tette be a lábát "Isten házába"(nevetséges) ...)

Szóval megköszöntem, mert eddig csak elvétve jutott néha eszembe a nagy nyári félelem és gyűlöletkampány közepette - melybe a mélykeresztény nagymagyar egyház is beszállt Erdő Péter ... pásztor vezetésével - hogy kilépek ebből a gyűlölködő, korlátolt, rasszista, tipikusan bort iszok s vizet prédeikállok közösségből.

Most is csak a szardobálás,  gyűlölködés ömlött ennek a papnak a szájából is. Évekkel ezelőtt voltam utoljára karácsonyi misén, akkor a másik pap is hasonlóképp osztotta az észt... (Azóta nem is járok egyáltalán templomba.)

El is kezdtem ennek utánajárni,  s találtam egy szimpatikus verziót;

Egy mise közepén erőteljesen nyiss be egy templomba, menj oda a paphoz és kiáltsd azt: "FELMONDOK".
Www.gyakorikerdesek. hu

Nem tartom helyesnek, hogy egy gyerekre, sőt mi több egy csecsemőre (!) ráerőltetik, belekényszerítik, egy ilyesmi dologba. Erre az egészre olyan maradi s abszurdumként tekintek, mint h a szülők döntsék el, hogy kilesz a gyerek jövendőbelije!

Majd ha eljön az ideje, - ha eljön - majd maga eldönti, h neki ki/mi a jó!

Még egy olyan gondolat formálódik bennem, h lehet, h Én nem kérnek temetést.
Az már fixen megérett bennem, h testemet hamvasszák el. De a továbbiakban bizonytalan vagyok még, de jobban hajlok afelé, hogy a hamvaim szórják szét valahol, s ne temetőbe tegyenek.

Az is fixen megérett bennem, h én nem kérek templomi szertartást, megemlékezést ettől a keresztény egyháztól. Havának rám akár megemlékezés,  azt a szívében bárhol, bármikor megteheti, gyújthat gyertyát bárhol. Nem kell ahhoz egy fix helyre kimennie, hogy "meglátogasson"! Baromság! Fizikai testnek kell látogatást tennie mindig valahova, de a  lélekre, szellemre való megemlékezésért nem kell sehová sem menni....


De 28:

Érezhető volt a levegőben a feszültebb légkör ami a másnapi temetés előszele volt.
Sokat magyar kártyáztunk. Felénk Beethovennek hívják. Lényegében makaó. 4en négyféle szabályt ismertünk. Valaki mindig tud valamivel cifrázni. ☺

Imádom ezt a játékot. Évente egyszer szoktam játszani, s ez karácsonykor szokott lenni.

A másik, amit még szeretnék megemlíteni az az a csodálatos érzés, amit a zenei relaxáció során sikerült átélnem.  Annyi az egész,  h beteszem a fülest, elnyúlok az ágyon, s hallgatom a Spotify-n összeállított kedvenc relax lejátszási listám.

Amikor csak a tiszta zene szól a fejedben, s annyira eltudsz lazulni  szinte folyamatos hidegrázás és libabörösödés közepett, h arra "térsz vissza" h bezavar a tudatod egy olyan kérdéssel, hogy hol vagyok?! Össze vagy zavarodva, mert mintha elszálltál volna a testéből. Nem érzed konkrétan a tested, se azt a fizikai "nehézséget", h feküdnél, érintkeznél az ággyal.

Aztán, ahogy "visszatérsz, s megakarsz mozdulni, olyan súlyosnak s nehéznek érzed a tested, h egyből ráncossá változik az arcod az erőlködéstől, s a ráncokon érzed a vékony réteget s másodpercen belül rájössz, h a rászáradt könny nyoma.
- Tudatod (tudat, mely valójában mit se tud) már teljesen átveszi közben az uralmat, s elkezd visszaemlékezni, mint mikor az álmunkra próbállunk visszaemlékezni - Tényleg! Sírtam is! Miért is? Oh!  Igen! Volt egy olyan lassú classic zene, amiben keringőztünk, táncoltam a papával... ... Számomra is fura volt...


Dec 29:

Hát eljött a búcsúzás napja. Feszkó a köbön. Mindenki merev, feszült, ideges. Én ott buktam el, h azon lettem ideges és feszült, h mérges lettem magamra, h hagytam eluralkodni, rámragadni ezt a hangulatot,  s most nem tudom uralni érzéseim. Nagyon gyenge jellemnek tartom mindazokat, kiket mindig az érzésük, indulatuk, egójuk vezet. Nesze. Puff.

Az élet természetes része a halál, s ma csak a testtől köszönünk el, s nem úgy tekintek a temetésre, mint a keresztények, s mégis sikerült eluralkodnia, rámragadnia az ő érzelmeiknek.

Nagyon csapongtak a gondolataim, s az utolsó bástyám tudtam csak megőrizni, ami a higgadtságom. 2 szál Black Djarumtól sikerült egy kissé bekábulnom, s összeszedni a gondolataim. Pár mély lélegzetvetelek közepette kértem az angyalok segítséget, vigaszt, lelki megerősítést rám és a közeli hozzátartozókra.

Ezúton is köszönet nekik, mert meglepően jól tartottam magam, ahhoz képest is, h nyitott fedeles koporsó mellett kellett állnom végig mamám mellett....

...Igen... Megkaptam a legjobb helyet, holott egy kérésem volt; Nem akarom az öreget holtában látni. Aha...

...Közvetlen közelről, első sorból nézhettem... ✌ :)

Szo ott tartottam, h felnőtt férfi módjára meredtem végig csak magam elé.
Elvoltam a saját mantrázásommal, s "csak" kétszer kellett a zsepi, amikor felzendült a Demjén Ferenc; Honfoglalás száma...

Sokat gondoltam papára, h ugyan mit gondol/érez. (Én abban hiszek, h kb.: 40 napig köztünk van az elhunyt lelke, s így a temetésen is ott volt velünk.)

Még aznap hazautaztam Pestre.

December 30:
 Norbival bekocsikáztunk a belvárosba, s tettünk egy kört a Dunapart azon szakaszán, ahol először találkoztunk. Aztán elvitt ebédelni a Vintage Garden nevű helyre, h megünnepeljük a 4. évfordulónkat. A hely szép és látványos, de nem voltunk megelégedve sem az étellel sem a kiszolgálással. Drága hely, s ahhoz képest elég amatőr, s gyenge volt a kiszolgálás. Minimum (!) 10 percet vártunk az étlapra. Pont mondtam Norbinak, hogy ha 5 percen belül  (de már a 10 percen felül) nem hozzák ki az étlapot, felállunk, s távozunk. (Az étterem félig sem volt tele...)

Aztán az Árkádban és az Ikeában csavarogtunk, shoppingoltunk.
Vettem/csináltattam magamnak Ray-ban szemüveget.  Mindig is tetszett a design, formájuk.  Mindenképp szeretnék egy olyan régi divatú kerek szemüveget, ami kb a 20-50es években volt divat, főleg az orvosok körében.
Ez a most csináltatott szemüveg is hasonlít rá valamelyest.

 December 31;

Délután Norbival és Borival elmentünk korcsolyázni a Bálnához, estére még hazaugrottunk készülődni, aztán go vissza Borihoz, ahol töltöttük a szilvesztert.
Hajnal 1 előtt elindultunk haza, s most fél szemmel a bécsi filmharmonikusok újévi koncertjét nézem.


Boldog új évet!


"Miért van az, hogy minden változik?” Csak egyetlen feleletet találok rá: Ez maga az élet. Semminek, a világon semminek nincs állandó jellemzője. 
Buddha azt mondta: E világi létünk oly tünékeny, mint az őszi felhők A lények életét és halálát figyelni olyan, mint a tánc mozdulatait nézni. Az élet - villámfény az égen, elfut, mint zuhatag a meredek hegyoldalon." - SZÖGJAL RINPOCSE Tibeti könyv életről és halálról

Csók!

:*

Rion

(Az oldalon olvasható bejegyzések a szerző engedélye nélkül sehol, semmilyen formában felhasználni nem lehet!)

2 megjegyzés:

Gaben írta...

Részvétem a papád miatt! :(

Rion írta...

Köszönöm szépen. ☺