2011. június 28., kedd

"Minden melegek anyja" - Mit tud, amit más nem?

Némedi Mari korábban nem ismerte ezt a világot, ma pedig a legtöbb barátja meleg. A színésznő szerelmi kapcsolataiban is találkozott a mássággal, s most nemcsak kiáll a homoszexuálisok mellett, hanem szinte velük él nap, mint nap.

STOP: Idén te nyitottad meg a Budapest Pride-ot. Hogy kerültél kapcsolatba a melegekkel?
Némedi Mari: Színésznő révén sokat szinkronizálok. A Fiúk a klubból című több részes meleg sorozatban a hangom kölcsönöztem a főszereplő hölgynek, Debbie-nek, aki "minden melegek anyja" volt, minden fiút pátyolgatott. A sorozat nagyon sikeres volt, a bankettje pedig az egyik budapesti szórakozóhelyen volt: akkor cseppentem ebbe a társaságba, azelőtt soha nem jártam melegbárokba. Hozzá kell tennem, hogy heteró vagyok és mindeddig nem is ismertem melegeket. Ott szinte nem is Némedi Mariként, hanem Debbie figurájával azonosítottak: kikérték a véleményemet, hogy segítsek, hogy lehet otthon elmondani a történteket, ugyanis félnek bevallani a szülőknek, hogy melegek, leszbikusok vagy biszexek.

- Sok meleg ismerősöd van ma már...1


- Barátokat, ismerősöket szereztem, sokat fel is léptünk, jó a társaság és jól érezzük magunkat. Volt nekem szerelmi kapcsolatom is. Az egyik előadóművész, a másik színész volt, aki a mai napig nem vallja be, hogy biszexuális, a másik viszont szinte sportot űz abból, hogy travi, ő maximálisan felvállalja és gyerekei is vannak. Általuk én egy kicsit már ismertem a meleg világot, elfogadtam, de nem voltam ennyire benne a sűrűjében, mint ahogy most. A szakítás nem volt jó, a gyerekek hiányoznak, pedig én vállaltam volna, bár azt hiszem, kevés az olyan heteró nő, aki elfogad egy olyan kapcsolatot, ami inkább meleg, mintsem biszexuális. Szerintem a melegek sokkal aranyosabbak, nagyobb szívűek, barátságosabbak - több barátom van a melegek között, mint a heterók között -, másrészt viszont meg is tudnak sértődni, mert nagyon érzékenyek.
- Idén is részt vettél az Arany Tűsarok Gálán...
- Két éve én adtam át az akkori győztesnek, az éjszaka gyönyörű lányának a díjat: ez olyan, mint az Oscar, csak kicsiben és a melegekről szól. Én felvállalom ezt az egészet, mert ezek a gyerekek 17 éves kortól kezdve magukra vannak hagyva, otthon nem kapnak semmiféle támogatást. Kétlaki életet élnek, a szülők nyolcvan százaléka - tisztelet a kivételnek, mert némelyik szülő elfogadja, hogy a gyereke más - nem is tudja, hogy a gyerekük hol szórakozik, hogy meleg, biszex, vagy egyáltalán más a szexuális beállítottsága. Egymás között a tizenévesek nem tudják átbeszélni a dolgokat, mennek a saját fejük után.
- Örülsz annak, hogy rád "mamaként" tekintenek ezek a fiatalok?
- Egy kicsit kiválasztottnak érzem magam, hogy mint Debbie-t, megkérdeznek. Örülök neki, az egyik rádióműsorban például a betelefonálók azt mondták, hogy milyen jó lenne, ha én lennék az anyukájuk, egyik este pedig leszbikusok jöttek oda hozzám, hogy kedvencük volt Debbie a filmben. Sok ilyen kis Debbie-nek kellene szaladgálni az országban, akihez oda tudnának fordulni, de a szülő is lehetne Debbie. Vagy jobb, ha a gyerekem lelki nyomorék lesz, vagy a temetőbe kerül?
- Mit gondolsz a melegházasságról?
- Én nem biztos, hogy engedélyezném a házasságot, habár, ha egy törvény behozná, akkor igen. Viszont addig, ameddig egy családon belül nem lehet ezt elintézni, addig nem tudom, hogy mit várunk a kormánytól, az államtól, az országtól. Szerintem mindenkinek joga van ahhoz, hogy nemtől függetlenül gyereket neveljen, boldog legyen, társat válasszon. Miért kell ráerőszakolni valakire valakit, ha nem akar együtt élni vele? Számos olyan ismerősöm van, akiknek gyereke van, heteró házasságban éltek és majd megőrültek. Most kiszabadultak, elváltak, a két gyereket továbbra is nevelik, a feleségnek pénzt küldenek haza, de fiúval élnek együtt és boldogok. El kell őket fogadni, mert nem lehet mit tenni.
- De mondhatni, hogy akadnak, akik csak divatból melegek?
- Lehet, hogy a fiatalok között van olyan, én azt aláírom, hogy valaki divatból, vagy érdekességből kipróbálja ezt a világot, de valaki nem tud váltani. Sok ismerősöm van, akinek próbáltam magyarázni, hogy próbáljon meg lányokkal ismerkedni, de egyszerűen végigfutott rajta a hideg, úgy megrázkódott előttem, mintha áram ütötte volna meg, mert el sem tudja képzelni, hogy nővel jöjjön össze, csak a férfiakat kedveli. Ez már genetika, orvosi eset, fogalmam sincs, hogy mit lehetne tenni.
- Szombaton elindul a meleg méltóság menet, ami sokak szerint polgárpukkasztó...
- Ők nem polgárpukkasztás miatt viselkednek így, hanem azért, mert nem fogadják el őket. El akarják fogadtatni magukat és jól akarják érezni magukat, de bármerre mennek, mindenhol köpnek egyet, azt mondják, hogy selejt, vagy egy senki, lebuzizzák őket, szóval rossz érzés. Egyszerűen el kellene fogadnia mindenkinek azt, hogy valaki férfi, valaki nő, valaki ilyen, valaki olyan. A kormány valamit tehetne, még ha a házasságot nem is fogja engedni, bár még talán ez sem kizárt, de abban biztos vagyok, hogy valami történni fog.
- Viszont ma sem állnak ki sokan a nyilvánosság elé...
- Millió kollégám van a színházi, szinkron és énekesi szakmában is, akik nem merik felvállalni, mert ez következményekkel jár, megbélyegzik őket. Egy olyan ember, aki a szakmában dolgozik, sikereket ér el, van egy egzisztenciája, az nem vállalja fel, a kis fiatalok inkább, de ők is egymás között, kint a világban már nem nagyon, mert félnek a következményektől. Mindenképpen ki kell állni mellettük, a fiatalokat még talán rá lehetne beszélni, hogy más úton járjanak, ha ez csak passzió, érdekesség, de többnyire nem, úgy érzem, hogy ez genetika.

www.stop.hu

Nincsenek megjegyzések: