2012. január 17., kedd

Hírek melegen:

Itthon:

Budaházy Györgyöt közösség elleni izgatással gyanúsítják

Budaházy Györgyöt meggyanúsították közösség elleni izgatással a 2008-as melegfelvonulással kapcsolatban - erről a gyanúsított és ügyvédje kedden sajtótájékoztatón számolt be Budapesten.

Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik) országgyűlési képviselő, aki ügyvédként volt jelen a VIII. kerületi rendőrkapitányság előtt tartott sajtótájékoztatón, közölte: a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) 2008-ban ismeretlen tettes ellen tett feljelentést.

Mint elmondta, ügyfelét a 2008-as melegfelvonulást megelőző, a Szent Korona Rádióban elhangzott kijelentéseivel kapcsolatban gyanúsították meg most, több mint három évvel az esemény után. Hozzátette, hogy egyszer már megszüntették a nyomozást, ám "az ügyészség utasítására" az ügyet tavaly novemberben újra elővették; a Budapesti Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Osztályán folyik a nyomozás.

Gaudi-Nagy Tamás kitért arra: bűncselekmény hiányára hivatkozva kérik az eljárás megszüntetését, mert a rádióban tett kijelentések szerintük a véleménynyilvánítási szabadság körébe tartoznak.

Mint megjegyezte, ügyfele - aki egy másik eljárással összefüggésben házi őrizetben van - nem kapott szabályszerű idézést, hanem csupán szóban tájékoztatták arról, hogy elő fogják állítani. Közölte: "ez sem" felel meg a büntetőeljárási törvény szabályainak, ezért panasszal fognak élni.

A sajtótájékoztatón Budaházy György azt mondta, botrányosnak tartja, hogy "megint a nemzeti oldaliakat, és nem a bolsevikokat meg a szociálliberális kormánynak az embereit, akiket kéne", kérik számon.

Budaházy György neve akkor vált ismertté, amikor 2002 nyarán társaival több órára lezárta az Erzsébet hidat, hogy elérje az az évi országgyűlési választásokon leadott szavazatok újraszámlálását. Azóta számos szabálysértési és büntetőeljárás indult ellene, például a Szabadság téri szovjet emlékmű megrongálása, vagy a 2006. őszi tévéostromot követő hónapokban közzétett írásai miatt, melyekben a kormány elkergetésére és a parlament feloszlatására buzdított. Ez utóbbi ügyben a Fővárosi Ítélőtábla tavalyelőtt az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának az előkészületét állapította meg és jogerősen felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtotta Budaházy Györgyöt. Budaházy maga is számos eljárást indított állami szervek, például a rendőrség ellen egyes intézkedések, határozatok miatt.

Jelenleg a melegfelvonulással kapcsolatos kijelentéseivel összefüggő eljáráson kívül egy másik is folyik Budaházy György ellen. Az ügyészség szerint Budaházy 2007-ben létrehozta a Hunnia mozgalom elnevezésű szervezetet, hogy terrorcselekményekkel, főként Molotov-koktélos támadásokkal megfélemlítse az akkori MSZP-SZDSZ-es kormánytöbbség politikusait és a velük rokonszenvezőket, és így befolyásoljon parlamenti döntéseket. A támadások célpontjai javarészt az akkori kormánypárti politikusok otthonai, illetve a két párt székházai voltak. Az eljárás ebben az ügyben a legutóbb tavaly novemberben iratismertetéssel és tanúkihallgatásokkal folytatódott.

Forrás: MTI

 

Sajtóközlemény - Nem az EU miatt kell változtatni az Alaptörvényen

LMBT SzövetségSAJTÓKÖZLEMÉNY

Nem az Európai Unió állítólagos nyomása miatt kell az Alaptörvény azonos neműek közötti házasságot kizáró rendelkezésein változtatni, hanem mert azok diszkriminatívak, és nem méltóak egy modern, demokratikus jogállam szellemiségéhez. A Magyar LMBT Szövetség visszautasítja, hogy egyes politikai pártok a leszbikus és meleg emberek elleni hangulatkeltés révén kívánnak maguknak politikai tőkét kovácsolni.

A Magyar Nemzet tegnapi számában megjelent vezércikk arról számol be, hogy brüsszeli értesülések szerint az Európai Unió az Alaptörvény azonos neműek házasságát kizáró rendelkezéseit, illetve a volt miniszterelnök ellen indult büntetőeljárás megszüntetését várná el a Magyarországnak nyújtott pénzügyi segítségért cserébe. Kormánypárti politikusok kapva kaptak az alkalmon, hogy a cikk kapcsán ismét homofób szólamokat zenghessenek, és visszautasítsák a belügyekbe való beavatkozást.

A Magyar LMBT Szövetség az Alaptörvény első tervezetének nyilvánosságra kerülése óta következetesen vallja: a házasság diszkriminatív fogalmának alkotmányos szinten történő rögzítése méltatlan egy modern, demokratikus jogállam szellemiségéhez. Nem azért, mert az Európai Uniónak vagy más nemzetközi szervezeteknek nem tetszik, hanem mert magyar állampolgárok százezreit másodrangú állampolgárként bélyegzi meg, és évtizedekre kőbe vési a meleg és leszbikus párok jogfosztottságát.

Kormánypárti politikusok most azzal érvelnek: nekik csak az ellen van kifogásuk, ha az azonos nemű párok kapcsolatát házasságnak nevezik. Ha valóban csak ez a probléma, miért fordult a KDNP 2009-ben az Alkotmánybírósághoz a bejegyzett élettársi kapcsolat megsemmisítéséért? Miért fogadott el a jobboldali többségű Parlament néhány hete olyan családvédelmi törvényt, amely korlátozza a bejegyzett élettársak öröklési jogát? Miért követeli a KDNP ifjúsági szervezete – a Jobbikkal karöltve – hogy az egyenlő bánásmód követelményére vonatkozó jogszabályoknak nyilvánvalóan ellentmondó módon az állami fenntartású sportlétesítmények mondják fel a budapesti Eurogamesre vonatkozó szerződéseiket, ezzel ellehetetlenítve egy sportrendezvény megtartását?

Visszautasítjuk a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) emberek elleni politikai hangulatkeltést! Az LMBT kisebbséggel kapcsolatos előítéletek és hátrányos megkülönböztetés csökkentése közös felelősségünk. Különösen visszás, ha választott tisztséget viselő politikusok nem a társadalmi elfogadás növelésén munkálkodnak, hanem egy kisebbségi csoporttal szembeni gyűlöletkeltést használják politikai haszonszerzésre. Elég volt a megosztó politikából, Magyarország a mi hazánk is!

Magyar LMBT Szövetség

 

 

Külföld:

Kampánytéma lett az azonos neműek házasságának engedélyezése Franciaországban

(MTI) - Néhány óra alatt valamennyi francia elnökjelölt állást foglalt pénteken az azonos neműek házasságának kérdésében, miután a Libération című napilap azt írta, hogy Nicolas Sarkozy államfő az elnökválasztási kampányában támogatni fogja a homoszexuálisok egybekelésének engedélyezését. A kormányszóvivő cáfolta az értesülést.

"Melegházasság, Sarkozyt is megkísértette az igen" - olvasható a Libération címlapján. A baloldali lap az elnök környezetére hivatkozva azt írta, hogy "a döntés megszületett, miután (Sarkozy) mindig is nyitottnak mutatkozott a kérdésben".

"A köztársasági elnök egyáltalán nem változtatott álláspontján, és nem támogatja a házasság intézményének megnyitását a homoszexuális párok előtt" - közölte délelőtt a hivatalos cáfolatot Valérie Pécresse kormányszóvivő.

A Libération szerint az államfő megfontolása mögött valójában politikai számítás áll. Felmérések alapján ugyanis a közvélemény többsége támogatná az azonos neműek házasságának engedélyezését, amelynek nem lenne pénzügyi vonzata az államkassza számára. Ráadásul az engedélyezés a baloldali jelöltek, a szocialista Francois Hollande és a Zöldeket képviselő Eva Joly elnökválasztási programjában is szerepel. Marine Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front elnöke ellenzi a házasság jogának kiterjesztését az azonos nemű párokra, a centrista Francois Bayrou egyelőre nem foglalt állást a kérdésben.

Az előző elnökválasztási kampány előtt Sarkozy még belügyminiszterként jelezte, hogy támogatna egy olyan "polgári unióról szóló szerződést" az azonos nem párok számára, amelyet a polgármesteri hivatalban köthetnének. A javaslat azonban nem hordozott sok újdonságot a Polgári Szolidaritási Paktumhoz (PACS) képest, amely 1999 óta a házaspárokéhoz közelítő jogi státust biztosít azoknak a homoszexuális pároknak, aki közjegyző előtt írják alá az együttélési szerződésüket.

A konzervatív államfő 1999-ben a PACS bevezetése ellen foglalt állást, azóta viszont többször kifejtette: büszke arra, hogy meg tudta változtatni véleményét. Az előző elnökválasztási kampányában azt hangsúlyozta: bővíteni kell a PACS-ban meghatározott jogokat azért, hogy az örökösödés terén is megvalósuljon a homoszexuális és heteroszexuális párok egyenlősége. Ez azóta meg is történt.

Az azonos neműek házasságkötését és örökbefogadásának engedélyezését Sarkozy pártja, a jobbközép UMP hivatalosan továbbra is ellenzi, de számos konzervatív képviselő és miniszter évek óta a homoszexuálisok házasságának engedélyezését szorgalmazza. A Libération úgy tudja, hogy az elnöki hivatalban a következő napokban alakítják ki Sarkozy hivatalos álláspontját. Jean-Francois Copé, az UMP nemzetgyűlési frakcióvezetője pénteken jelezte: személy szerint nyitott arra, hogy vita kezdődjön a homoszexuális párok házasságkötésének engedélyezéséről.

A világon jelenleg tíz, nagyrészt európai országban (Hollandia, Belgium, Spanyolország Kanada, Dél-Afrika, Norvégia, Svédország, Portugália, Izland, Argentína), valamint az Egyesült Államok és Mexikó egyes részein engedélyezett azonos neműek összeházasodása.

forrás: MTI

 

 

MELEG SZÜLŐK MEGLEPŐ ELFOGADOTTSÁGA TV-SOROZATBAN

A Modern család (Modern Family) című amerikai tv-filmsorozat rendezője és producere számára az egyik legnagyobb meglepetést az jelentette, hogy milyen nagy mértékben elfogadta a közönség szerte a világban a főszereplők közé tartozó meleg párt, a gyermeket nevelő két férfit.

Steven Levitan, az Emmy-díjas produkció atyja egy kaliforniai sajtótájékoztatón arról beszélt, meglepte, hogy egyáltalán nem érték kifogások a meleg karaktereket, Mitchellt és Cameront, akiket Jesse Tyler Ferguson és Eric Stonestreet formál pedig, pedig a sorozatot sugározzák szerte a világban, még a Vatikánban is.

A rendező szerint arról lehet szó, hogy noha elvben könnyű ellenezni a homoszexuálisok szülői szerepvállalását, de amikor személyessé válik a dolog, amikor azt látják az emberek, hogy melegszívű és rendkívül elkötelezett, szerető szülőkről van szó, "nehéz nem szeretni őket".

"Kellemesen meglepett a világ reagálása modern családunk eme sajátos részére" - mondta.

Hatter.hu

 

A pápa ismét a katolikus családmodell védelmét szorgalmazta

A vatikáni diplomaták előtt tartott újévi köszöntőjében XVI. Benedek ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy a pénzügyi, gazdasági és társadalmi válság által sújtott világban kitüntetett szerepe van a férfi és nő házasságán alapuló családnak. Egy ilyen értelemben családellenes politika véleménye szerint az egész emberiséget, az emberi méltóság tiszteletét veszélyezteti.

A 84 éves egyházfő avval érvelt, hogy a család, vagyis az az életközösség, amely egy férfi és egy nő házasságán alapul nem csupán társadalmi konvenció, hanem az egész társadalom alapegysége. Ebben valósulhat meg ugyanis az „igazságra” való nevelés, amely a sok téren válsággal szembesülő társadalmak számára a kiutat jelentheti. Erre hivatkozva a pápa felszólította a jelen lévő diplomaták által képviselt államokat, hogy politikájukban helyezzenek hangsúlyt a katolikus családmodell által képviselt értékekre.

A pápa ezen kijelentéseivel ismételten nyomást próbált gyakorolni a katolikus országok törvényhozására, különös tekintettel a melegházasság és az abortusz törvényi szabályozására. A házasság szentségének és a család védelmének a fontosságát már egy évvel ezelőtt, a több tízezres madridi melegházasság-ellenes tüntetés során tartott beszédében is hasonlóan hangsúlyozta. 2010-ben megjelent, még egyházi berkekben is nagy port kavaró könyvében (németül: Licht der Welt) pedig kifejtette, hogy a homoszexualitás Isten akarata ellen való, így morálisan elítélendő. Az egyházfő természetesen nem marad teljesen követők nélkül. Az amerikai püspöki kar két hónappal ezelőtt egy angol és spanyol nyelvű honlapot indított el, amellyel nyíltan a melegházasság ellen kampányol (www.marriageuniqueforareason.org).

fotó: bvinews.com

Komáromy András – frissmeleg.hu

 

 

LEGALIZÁLNI AKARJA A "MELEGHÁZASSÁGOT" A KONZERVATÍV LENGYEL KORMÁNYPÁRT

El akarja ismerni az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolatát Donald Tusk lengyel miniszterelnök liberális-konzervatív kormányzópártja, a Polgári Platform (PO). Artur Dunin kormánypárti képviselő a Rzeczpospolita című jobboldali napilap pénteki számában jelentette be, hogy még ebben a hónapban a parlament elé terjesztik a vonatkozó törvényjavaslatot.

A kormánypárti törvénytervezet mind a különnemű, mind az azonos nemű párok számára engedélyezné a bejegyzett élettársi kapcsolatot, amely magában foglalná az öröklési jogot, ugyanakkor nem tenné lehetővé a "családi" adózást.

Tusk miniszterelnök már a tavaly őszi választási kampányban is nyitottnak mutatkozott az élettársi kapcsolat elismerése iránt, holott azt pártja korábban határozottan elutasította.

Közben pénteken a baloldali ellenzék újabb törvényjavaslatot nyújtott be a "melegházasság" elismeréséről: az ultraliberális Palikot Mozgalom és a szociáldemokrata Demokratikus Baloldali Szövetség (SLD) közös kezdeményezése adókedvezményeket is megadna a bejegyzett pároknak.

A kisebbik koalíciós partner, a Parasztpárt és a Kaczynski-féle jobboldali-populista ellenzék elutasítja a bejegyzett élettársi kapcsolatot.

Egy tavalyi felmérés szerint a lengyelek többsége támogatja, hogy azonos nemű párok is örökölhessenek egymás után és közös adóbevallást nyújthassanak be.

Hatter.hu

 

 

A kémelhárítás az egyik legjobb munkahely melegeknek Nagy-Britanniában

(MTI) - A brit belső elhárítás, a terrorizmus elleni harcért is illetékes MI5 az egyik legjobb nagy-britanniai munkáltató a homoszexuálisok szempontjából - derült ki egy szerdán Londonban nyilvánosságra hozott jelentésből. A legmelegbarátabb munkáltatókról a Stonewall melegszervezet által felállított 100-as toplistán a brit belső elhárítás első ízben szerepel (a 62. helyen).

A brit titkosszolgálat mindezzel megelőzi a kultúratámogatással foglalkozó Arts Councilt és Hackney londoni kerület önkormányzatát is. A több mint 7500 meleg, leszbikus és biszexuális munkavállaló bizalmas kikérdezése alapján összeállított listát az Ernst & Young könyvvizsgáló vezeti, második helyen a tavalyi győztes, a belügyminisztérium áll, de az élbolyban szerepel a Barclays és a Goldman Sachs bank is.

- A titkosszolgálat keményen dolgozott az elmúlt években annak érdekében, hogy minden munkaterületen előmozdítsa az egyenlőséget és a sokféleséget. Örülünk, hogy felkerültünk a listára, de sok még a teendő ahhoz, hogy az ügynökség igazán elfogadó munkahellyé váljon - kommentálta a százas ranglistára való felkerülést Jonathan Evans, az MI5 vezérigazgatója.

A brit belső elhárításnál mintegy 100 meleg kém dolgozik.

A melegeket nem mindig látták szívesen a brit titkosszolgálatoknál, mert tartottak zsarolhatóságuktól. A 52 emberéletet követelő 2005-ös londoni terrortámadás után azonban mind az MI5, mind a külföldön hírszerző tevékenységet folytató MI6 erőteljes ügynöktoborzásba kezdett a különböző etnikai és szexuális kisebbségek körében, hogy "minél jobban tükrözze annak a társadalomnak az összetételét, amelyet szolgál".

Ben Summerskill, a Stonewall melegszervezet vezetője szerint idén minden korábbinál nehezebb volt felkerülni a 100-as toplistára, ami a melegek munkáltatók általi növekvő elfogadottságát tükrözi.

forrás: MTI

 

Bulvár:

Újabb meleg karakter érkezik a népszerű szériába

Hatalmas sikerrel fut világszerte a Glee című tévésorozat, melyet nálunk az RTL Klubon vetítettek Glee – Sztárok leszünk! címmel. A sorozat eddig is több LMBT karakterrel operált, azonban a legfrissebb hírek szerint újabb meleg fiú tűnik majd fel a legújabb epizódokban.

A Glee című sorozat elsősorban a fiatalok körében hódít, ezen belül is népszerűsége egészen kiemelkedő a homoszexuális fiatalok körében. Talán mindez nem véletlen, ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy a sorozatban több meleg szereplő is van. A nézők eddig szám szerint négy LMBT figurával találkozhattak a szériában. A meleg Kurt Hummel-lel (alakítója Chris Colfer), a szintén meleg Blaine Anderson-nal (Darren Criss), a leszbikus Santana Lopez-zel (Naya Rivera) és a biszexuális Brittany S. Pierce-szel (Heather Morris). A széria követőinek szintén nem árulunk el meglepetést azzal, hogy Kurt és Blaine között jóval több alakul ki, mint jó baráti viszony.

A TVLine információi szerint ezeket a szálakat kuszálja majd össze az új szereplő. A Sebastian nevet viselő új dalos pacsirta a kiszivárgott információk alapján Blaine-re veti majd ki hálóját. A sorozat új rosszfiúja a hírek szerint kicsapongó életet él és egy igazi cselszövő, Santana férfi megfelelőjeként is említhető. Vagyis teljes ellentéte Kurtnek.

Sebastiant Grant Gustin (a képen) alakítja majd a sorozatban, aki eddig inkább színházi szerepeiről ismert a tengerentúlon. Szerepelt például a West Side Story színpadi változatában, ami azért érdekes, mert Kurt és Blaine között pont ennek a darabnak a főszerepe okoz feszültséget az új évadban. Tévében eddig a Szellemjárás című tévés dokumentum-sorozat egy epizódjában tűnt fel.

Annyi biztos, hogy Kurt és Blaine kapcsolata merőben új fordulatokat tartogat az új szívtiprónak köszönhetően, úgyhogy a rajongók tűkön ülve várhatják, miként alakul kedvenceik sorsa a legújabb évad epizódjaiban.

fotó: gsarts.net

Bobák Zsombor – frissmeleg.hu

 

A Star Trek sztárja bevallotta, hogy meleg

A pár hete a sorozatos iskolai zaklatások miatt öngyilkosságba menekülő tinédzser mutatott példát a népszerű sci-fi sztárjának, aki most már a nyilvánosság előtt is vállalja másságát. Zachary Quinto amerikai színész a napokban vallott homoszexualitásáról a sajtó számára.

A 34 éves, pittsburghi születésű Quinto a magyar tévénézők és mozizók számára a Hősök című szériából, illetve a népszerű sci-fi, a Star Trek legújabb filmverziójából lehet ismerős, melyben Spock kapitányt alakította. A filmes saga folytatódik, így a színész hamarosan ismét Spock kapitány bőrébe bújik.

Állítása szerint másságának beismerésére a nemrégiben az iskolai zaklatások elől öngyilkosságba menekülő Jamey Rodemeyer is nagy hatással volt. A New York magazinnak adott interjújában úgy nyilatkozott, hogy nem szabad annak megtörténnie, hogy a meleg fiatalok értéktelennek érzik magukat az iskolai zaklatások miatt. Nagyban hangsúlyozta a szülők felelősségét is, akiknek véleménye szerint meg kell tanítaniuk gyermekeiket az elfogadásra, hogy a jövőben elkerülhetőek legyenek a hasonló tragédiák. A színész azt is elmondta az interjúban, hogy Jamey Rodemeyer megváltoztatta az életét és most, hogy a fiú meghalt, nagyon sajnálja, hogy nem állt előbb a nyilvánosság elé melegségével. Nyilatkozatát azzal zárta, hogy örökké hálás lesz a tinédzser fiúnak, amiért elindította benne azokat a lelki változásokat, melyek segítették előbújását.

Jamey Rodemeyer idén szeptemberben követett el öngyilkosságot. A fiú már fiatalon felvállalta biszexualitását és az iskolában erre bátorította társait is. Sokan emiatt sorozatos zaklatásoknak tették ki a fiút, voltak, akik egyenesen a halálát kívánták különböző közösségi oldalakon. A fiú végül nem bírta tovább társai kegyetlenségeit és végzetes lépésre szánta el magát. Jamey Rodemeyer 14 évet élt.
A fiú nem csak az iskolában állt ki az LMBT jogok mellett és tett tanúbizonyságot emberségéről, de részese volt annak az internetes kampánynak is, amelyben LMBT emberek (köztük több nyíltan meleg híresség is) bíztatták még bujkáló, vagy sorozatos sérelmeket elszenvedő társaikat azzal, hogy a későbbiekben minden jobb lesz. Ennek megfelelően a kampány az It gets better elnevezést kapta. (A meleg tinédzserről korábban megemlékezett Lady Gaga is - a szerk.)

Quinto továbbá reméli, hogy az ő példája is erőt ad majd a fiataloknak.

fotó: thehunkies.com; abcnews.go.com

Bobák Zsombor – frissmeleg.hu

Nincsenek megjegyzések: