2013. október 21., hétfő

Gondolat mára:

 

“ Az ítélkezés a legfőbb akadálya annak, hogy megszabadulhassunk a szükségtelen érzelmi kínoktól. A legtöbb ember életében az ítélkezés áll a Békesség és az Öröm útjában, amelyek után pedig olyan mélyen vágyakoznak. a folyamat, amely az ítélkezésre hajszol minket, az ego trükkje.

Az ítélkezés mindig érzelmi sérüléssel, elszakadással, megtagadással és a harag és a neheztelés igazolásával jár. A végeredmény mindig ugyanaz – az ítélkezés mindig érzelmi kínokat szül.

Honnan tudhatod, hogy ítélkezel-e és ha igen, mikor? Ezt nem nehéz megállapítani. Ha ki vagy borulva, azaz valami – bármi – zavarja a békességedet, akkor a gondolatmenetedben mindenképpen felfedezed valahol az ítélkezést, az érzelmeid között pedig a szenvedést.

A másik módszer, amellyel kiderítheted, ítélkezel-e, ha megkérdezed magadtól: “Hibáztatok valakit vagy valamit?” Vagy: “Sértve érzem magam amiatt, hogy egy szabályt vagy szokást semmibe vettek?” Ha a válaszod igen, akkor ítélkezel. Minél jobban zavar valamit, annál inkább helyesnek érzed és hiszed a saját álláspontodat, a másikét pedig helytelennek.”

H. Ronald Hulnick; Lelkedhez hűen

Nincsenek megjegyzések: