2010. június 24., csütörtök

Hírek - melegen

Itthon:

Egy várva várt melegfilmmel indul az idei Budapest Pride

Az ünnepélyes megnyitó után egy várva várt amerikai melegfilm, a Szeretlek Phillip Morris! premier előtti vetítésével kezdődik július 4-én a Művész moziban a 15. Budapest Pride, és az elmúlt évek atrocitásai ellenére idén is lesz felvonulás az Andrássy úton.
A szervezők közlése szerint július 5-től 9-ig és 11-én a Művész moziban lesz a filmfesztivál, illetve beszélgetéseken lehet részt venni a Bálint Házban (5-7-én, illetve 11-én), valamint a brit nagykövetségen (8-9-én). Lesznek színielőadások, társastánc est, szabad színpad, rapid randi és éjszakai bulik is.
A július 4–11-i fesztivál fénypontját, egyben legneuralgikusabb eseményét, a Meleg Méltóság Menetét július 10-én, szombaton tartják; gyűlekezés a Hősök terén, ahonnét 16 órakor indul a menet. A napot a szokásos Rainbow Party zárja.
A szervezők közlése szerint a rendőrség idén is fokozott ellenőrzést, védelmet ígért az összes rendezvényhelyszínre.

Hatter.hu

 

Júliusi Company

Június 25-én pénteken, ismét megjelenik az ingyenes, országos terjesztésű COMPANY magazin legfrissebb száma! Az e havi szám tartalmából: A legfontosabb program július 4–11. között a 15. Budapest Pride, ami egy hétig a szabadságról, a közösségről, az egymásért való kiállásról szól.

A fesztivál programjairól hat oldalon keresztül szemezgethetünk, de tájékozódhatunk a www.budapestpride.hu weboldalon, valamint a Szivárvány Misszió Alapítvány által kiadott fesztivál-programfüzetet is kereshetjük majd a szórakozóhelyeken június 29-től! Több anyaguk is foglalkozik az LMBT-témával, többek között Hanzli Péter a Meleg Méltóság Meneten résztvevőknek ad tanácsokat, de elolvashatjuk Pálfi Balázs Vonulunk a történelem főutcáján!? című írását is.

Előző hónapban a szerkesztőség egyik tagja, Jakab István, párjával bejegyzett élettársi kapcsolatot kötött, ennek kapcsán utánanéztek, hogy mik a tapasztalatok az 1 éve bevezetett törvénnyel, és ide kapcsolódhat, az LMBT-családok léteznek! című, Sándor Beával, az Inter Alia elnökével készült interjú is.

Itt a nyár (reméljük), mindenki ezerrel ismerkedik, ehhez nyújt segítséget Süvöltős Tamás Melegradar című írása. Ha nyár, akkor akár a strandon, kitűnő kikapcsolódás lehet a könyvajánlóban bemutatott Rosmer János: Hátsó ülés című könyve, de olvashatunk egy interjút Gerevich András költővel, forgatókönyvíróval, műfordítóval. Felköszöntötték Lady Dömpert is születésnapján, körbejárták a melegkávézók teraszait, valamint leközöl a magazin egy olvasói levelet, amelyben az író megfogalmazta a tapasztalatait, hogy milyen attitűdökkel keresik másokban a felelősséget a melegek, saját maguk helyett, ha megfertőződnek valamilyen szexuális úton terjedő betegséggel. Természetesen jelentkeznek szokásos rovataik is (közülük néhány a nyári szabadságot tölti). Stan Spicy ismét kiosztja záptojásdíjait a celebvilág képviselőinek, a lányok megtudhatják, hogy miért is lett fizetős a leszbikus Angyalkak.hu társkereső, Transz rovatukban pedig H. Barnabás segít eligazodni a transzszexuális olvasóinknak a munkahelykeresés útvesztőiben. Egészség rovatukban Jakab István a nemi betegségeket vette górcső alá, de szintén egészségüggyel foglalkozik Szücs Balázs is, aki egy interjút készített Lisziewicz Julianna vegyész-biológus professzorral, a Dermavir-tapasz feltalálójával. És végül, de nem utolsósorban, kiderül, mit üzennek a csillagok a horoszkópban, illetve milyen programok várnak minket ebben a hónapban.

Keressétek a COMPANY magazin legfrissebb számát Budapesten 45 ponton, a szórakozóhelyeken, éttermekben, bárokban, szex-shopokban és a vidéki városokban (Debrecen, Győr, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Sopron, Szeged) egyaránt. Ha mégsem jársz ilyen helyekre, akkor a magazin weboldalán a http://www.companymedia.hu –n mindig letöltheted PDF formátumban akár az aktuális lapszámot akár a korábbi számokat.

www.frissmeleg.hu

 

A 15. Budapest Pride önkénteseket keres

A 15. Budapest Pride (2010.07.04–07.11.) idén is számít Rátok! Nélkületek, önkéntesek és látogatók nélkül nincs Fesztivál! Július 4-én lesz az ünnepélyes megnyitó és az „I Love You, Phillip Morris” című amerikai film vetítése. A szervezők több területre is várják lelkes önkéntesek jelentkezését, azonkentes@budapestpride.hu címre.

Július 5-től 9-ig és 11-én a Művész moziban lesz a filmfesztivál, illetve beszélgetéseket hallgathattok meg a Bálint Házban (07. 5-7. és 11.) és a Brit nagykövetségen (07. 8-9). Lesznek színi előadások, társastánc est, szabad színpad, Rapid randi és természetesen éjszakai bulik is.

A részletes programelőzetest itt találjátok majd:

http://www.budapestpride.hu/

Többfajta munkában is várjuk a segítségeteket.

* Keresünk a Meleg Méltóság Menetéhezmenetbiztosítókat, akiknek július 10-én a Hősök terénél lesz a gyülekező. 14.00-tól kell önkénteskedni, a közlekedés és a menet biztonságára és a rend, a békés felvonulás fenntartására kell majd ügyelni. Itt 50-100 önkéntesre is szükség van!

Ezen kívül keresünk még:

* a Művész moziban recepciósokat 17:30-22:00-ig július 4-től 9-ig és 11-én;
* a Bálint Házban ügyelőket és technikai felelőst 16:30-20:30-ig, július 7-től 9-ig és 11-én;
* a bulikra ügyelőket, akik a éjszaka (07.03 és 07.10) jegykezelést intézik és a biztonsági erők munkáját segítik;
* autós segítőket, akik a helyszínek között esetenként személyszállításban tudnak segíteni;
* biciklis futárokat, akik kisebb csomagszállításban közreműködnek;
* külföldi VIP-kísérőket és tolmácsokat néhány workshopon.

Az önkéntes munkátokat már 4-5 óra segítség után is ingyen mozijeggyel jutalmazzuk, vagy ingyen belépőt adunk a társastánc estre (07.08) vagy a Rainbow Party- ra (07.10)! Ha több munkát vállaltok, több jegyet is kaphattok!

Várjuk válaszaitokat az onkentes@budapestpride.hu-ra vagy a lenti számon!

Gyertek, ünnepeljük együtt a 15. Budapest Pride-ot!

A szervezőgárda nevében:
Virág Zsolt, az önkéntes toborzó csoport vezetője
Telefon 10-20 óra között: 30/595-8174
15. Budapest Pride 2010. 07.04 - 07.11 www.budapestpride.hu

forrás: Budapest Pride 2010

 

Idén heteró büszkeség napja is lesz

Bár tavaly még elutasították, a napokban viszont már tudomásul vette a rendőrség a szeptember 4-ére meghirdetett heteró büszkeség napi vonulást az Andrássy útra - írja mai számában a Magyar Nemzet, amely szerint a menet forgatókönyve ugyanaz, mint a melegfelvonulásokon.

A konzervatív napilap megírta: a rendezvény kezdeményezője, Koletér Csaba már tavaly szeptemberben bejelentette a rendezvényt, ám akkor a rendőrség elutasította kérését, mondván: túl távoli a megjelölt időpont, nem látják előre milyen közlekedési viszonyok lesznek egy év múlva. A főszervező idén május 24-én újabb beadványt írt, ezúttal már kapott engedélyt. Az útvonal a szervezők szándéka szerint ugyanaz, mint a tavalyi Meleg Méltóság Menetnél, vagyis a Felvonulási térről indul és az Erzsébet térre érkezik.

Koletár a napilapnak azt mondta: a rendezvény célja, hogy megmutassák, nemcsak az azonos neműek, hanem a különböző neműek viszonya is figyelemre méltó. Egyúttal tiltakozni szeretnének az ellen, hogy Magyarországon a homoszexuális eszméket nyíltan gyakorolni és népszerűsíteni lehet - írta a lap (a teljes cikk csak a nyomtatott újságban olvasható).

fotó: rlv.zcache.com

A Magyar Nemzet cikke alapján: Hanzli Péter

www.frissmeleg.hu

 

Önkéntesek toborzása a Telefonszolgálathoz

A Meleg Háttér Lelkisegély és Információs Telefonszolgálat ismét önkénteseket toboroz. Telefonszolgálatuk 1996-tól üzemel folyamatosan naponta 18.00 - 23.00 között, évente több ezer hívást fogadva. Az operátorok önkéntesek, alapképzés és hospitálás után látják el munkájukat.

Mivel szükségük van önkénteseik folyamatos utánpótlásra, ismételten képzést indítanak a 2010-2011-es évre.

Lelkisegítő képzés

A Meleg Háttér Információs és Lelkisegély Telefonszolgálat képzést hirdet 2010.októberi kezdéssel. A tanfolyam önismereti, kommunikációs, empátiás fejlesztést és elméleti oktatást foglal magában. A képzés havi 1-2 hétvégi napot, a telefonos munka kb. heti 1 estét igényel. A felvételt személyes beszélgetés előzi meg. A képzés ingyenes, a munka önkéntes.

Ha jelentkezni szeretnél:

- írj magadról rövid bemutatkozást

- írd meg, miért szeretnél telefonos segítőként dolgozni

- írj le egy számodra jelentős problémát vagy konfliktust az életedből, és hogy hogyan oldottad meg!

Leveled a hatter@hatter.hu e-mail címre várják.

Kérjük, írd a levél tárgyába: „jelentkezés lelkisegítő képzésre”.

Jelentkezési határidő: 2010. szeptember 15.

forrás: Háttér Társaság a Melegekért

 

112 bejegyzett élettársi kapcsolat június elejéig

A legújabb statisztikák szerint június 6-áig összesen 112 bejegyzett élettársi kapcsolatot kötöttek Magyarországon. Ez derül ki abból a statisztikából, amelyet nemrég bocsátott rendelkezésünkre a Háttér Társaság a Melegekért.

Korábban beszámoltunk róla, hogy 2009. július 1-étől 2010. március 28-áig összesen 95 bejegyzett élettársi kapcsolatot kötöttek hazánkban. Dombos Tamás, a Háttér Társaság a Melegekért szakértője által megküldött legújabb adatok szerint azóta újabb 12 férfi pár és 6 női pár élt a lehetőséggel. A bűvös százas határt áprilisban értük el. Jelenleg tehát összesen - tavaly július óta - 79 férfi és 33 női pár kötött bejegyzett élettársi kapcsolatot. Továbbra is az látszik a statisztikákból, hogy a féfiak jócskán felülreprezentáltak a bejegyzett élettársi kapcsolatok számát tekintve.

Részletesebb statisztikák sajnos még mindig nem állnak rendelkezésre, ám a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelzése szerint várhatóan az év végén jöhetnek ki részletesebb adatok. Ebben már olyan adatok is lesznek, hogy a 2009-ben megkötött bejegyzett élettársi kapcsolatok milyen területi eloszlást mutatnak, milyen életkorban kötik, vagy például hogy milyen iskolai végzettségűek a regisztrálók.

A hónapokra bontott statisztika a következő:

2009. július – március: 68 férfi pár és 27 női pár
2010. április: 5 férfi pár és 5 női pár
2010. május: 5 férfi pár és 1 női pár
2010. június 1-6-ig: 2 férfi pár és 0 női pár
Mindösszesen: 79 férfi pár és 33 női pár.

fotó: gay.sx

Hanzli Péter

www.frissmeleg.hu

 

Nagyvilág:

Európai Parlament-jelentés LMBT-javallatokkal

Az Európai Parlament június 17-én elfogadta az Unió nők és férfiak közti esélyegyenlőségi politikájával foglalkozó, ún. Figueiredo-jelentést. A jelentés több LMBT vonatkozású javaslatot is megfogalmaz - tudtuk meg Dombos Tamástól, a Háttér Társaság a Melegekért szakértőjétől.

Általánosságban a jelentés a következő LMBT vonatkozású javaslatokat fogalmazza meg:

1. az EU foglalkozzon a szexuális irányultság vagy nemi identitás, illetve nem szerinti többszörös diszkrimináció kérdésével;

2. az EU gender-politikája foglalja magában az LMBT esélyegyenlőség kérdését;

3. a nemváltó beavatkozások legyen elérhetőek, társadalombiztosítási finanszírozással;

4. a nők és férfiak közti esélyegyenlőség területén meghirdetett EU-s programok explicit módon is hivatkozzanak a nemi identitás és nemváltás problémáira.

A dokumentum eredeti változatában még az LMBT-specifikus részek nem szerepeltek, szocilalista és zöldpárti képviselők által benyújtott módosítójavaslatokkal került mindez a javaslatba. A jelentést a magyar szocialista képviselők megszavazták, a FIDESZ-KDNP és a Jobbik képviselői (hasonlóan a többi jobboldali EP képviselőhöz) nem. Morvai Krisztina (Jobbik) és Járóka Lívia (FIDESZ-KDNP) nem szavazott. Hogy ez tudatos ellenszegülés vagy egyszerűen nem voltak jelen, nem tudható.

A vonatkozó részek a következők:

N. mivel a nők gyakran többszörös megkülönböztetésnek vannak kitéve nemük és életkoruk (különösen az idősebb nők esetében), esetleges fogyatékosságuk, etnikai/faji hovatartozásuk, vallásuk, nemzeti származásuk, bevándorlói státuszuk, szociális és gazdasági helyzetük – beleértve az egyedül élő nőket –, továbbá nemi irányultságuk és/vagy nemi identitásuk miatt; mivel az összetett megkülönböztetés többszörös akadályt képez a nők szerepének erősítése és társadalmi előrelépése előtt,

52. pont követeli, hogy a Tanács, a Bizottság és az EU tagállamai tegyenek olyan konkrét intézkedéseket a különösen sebezhető csoportok helyzetének javítására, mint például a független jogállás létrehozása a családon belüli erőszakkal szembesülő migráns nők számára, egyéni nyugdíjjogosultság és egyéb ellátások bevezetése a munkaerőpiacon csak kismértékben vagy egyáltalán nem részt vevő nők számára, valamint a transzszexuális személyekkel szembeni megkülönböztetésre vonatkozó figyelemfelkeltő kampány lefolytatása és jogorvoslatokhoz való hozzáférésük javítása;

73. pont  hangsúlyozza, hogy a nemváltoztatási eljárásokat hozzáférhetővé kell tenni a transzneműek számára, és biztosítani kell, hogy e beavatkozások költségeit az állami egészségbiztosítási rendszer keretében részükre megtérítsék;

79. pont hozzáteszi, hogy a nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos új uniós stratégiának és a kapcsolódó intézményi mechanizmusoknak kifejezetten tartalmazniuk kell a nemi identitás kérdését, és foglalkozniuk kell a nemváltoztatás miatti hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelemmel.

fotó: cedarlounge.files.wordpress.com

Dombos Tamás (Háttér) alapján Hanzli Péter

www.frissmeleg.hu

 

Redford polgármestere egy 23 éves meleg fiatalember lett

A Munkáspárt színeiben indult Ian Campbell győzelme rendhagyónak nevezhető: a legfiatalabb mayor az Egyesület Királyságban, de kínál még ezentúl meglepetéseket, például azt, hogy nyíltan vállalja melegségét. Szexuális orientációjának különös szerep jutott korábbi élete során is.

Campell győzelme rendhagyó, főleg ha azt nézzük, hogy a bányaváros polgármesterei eddig rendre idős emberek voltak. De ez csak egy újabb csúcs a fiatalember életében, korábban is ért már el sikereket bőven.

Miután szüleinek előbújt, azok kitették a szűrét otthonról és egy éven át az utcán élt. Ekkor bekapcsolódott több helyi melegszervezet munkájába, ahol a homofóbia ellen végzett munkájának köszönhetően egy éven belül „Nottingham legtehetségesebb fiataljának” kiáltották ki (a kitüntetéssel 500 font jutalom is járt - lásd. képünkön). Munkája folyamán a hazánkban működő Melegség és megismerés programhoz hasonlatos módon középiskolákat és főiskolákat látogatott meg, ahol a saját melegségéről beszélt, illetve műhelybeszélgetéseket szervezett a témában.

Akkor döntötte el, hogy indulni fog a választáson, amikor a megtisztelő címet elnyerte a nottinghami önkormányzattól. „Úgy látom, hogy a tapasztalataimat fölhasználva jó polgármester lesz belőlem” – mondta Ian Campbell. „Egy nagyon érzelemdús korszakát zártam le ezzel életemnek.”

fotó: news.pinkpaper.com

Langer Ármin

www.frissmeleg.hu

 

Egy New York-i katolikus plébánia is részt fog venni a melegfelvonuláson

A New York-i Xavéri Szent Ferenc Plébániatemplom közössége részt kíván venni az idei melegfelvonuláson. A plébánia határozata ellentétes a területileg illetékes püspök véleményével. Az esetről a Pewsitter.com nevű amerikai katolikus portál tudósít.

A manhattani Nyugati 16. utca 46-os szám alatt álló, gyönyörű katolikus templom gyülekezete döntött úgy, hogy nem hajlandó elfogadni a New York-i érsek, Timothy Dolan álláspontját, és részt vesznek az idei New York-i Gay Pride-on. A meleg felvonulást egyébként 41. alkalommal rendezik meg az Egyesült Államok egyik legnépesebb megapoliszában, ahol mindez – számos más amerikai nagyvároshoz hasonlóan – valóságos népünnepélyhez hasonlatos. A felvonulás tervezett időpontja egyre közelebb van: június 27-e. Az időpont nem véletlen: a Stonewall-lázadás évfordulójáról van szó ugyanis.

A hírforrások szerint a plébániatemplom vezetője, Joe Costantino jezsuita pap levelet is írt Dolan érseknek a közösség álláspontjáról. A levélben a templom vezetője leírta: annak ellenére, hogy mindenféle érseki irányelvek és az egyház által a homoszexualitásról terjesztett brosúrák ugyan elítélik a homoszexuális gyakorlatot és a Gay Pride-okat is, ennek ellenére a Xavéri Szent Ferenc Plébániatemplom közössége részt vesz a melegfelvonuláson.

A levél megállapítja, hogy „a Xavéri Szent Ferenc egyházközösség az egyetlen római katolikus plébánia New Yorkban, és talán egyike azon keveseknek a világon, akik részt vesznek a felvonuláson.”

fotó: traditioninaction.org (a kép csak illusztráció, a 2000-es római Pride-on készült)

Hanzli Péter

www.frissmeleg.hu

 

Minden korábbinál több résztvevő a zágrábi melegfelvonuláson

Minden korábbinál többen vettek részt szombaton a 9. zágrábi melegfelvonuláson, amely komolyabb incidens nélkül zajlott le.
A résztvevők számáról nagyon eltérőek, 300-től 1000-ig terjednek a beszámolók, de abban egyetértenek, hogy a részvétel rekordot döntött, úgy 5-800 között lehetett. A felvonulók biztonságára kétszáz rendőr ügyelt.
A rendezvényen felolvasták Ivo Josipovic horvát államfő és Slobodan Uzelac miniszterelnök-helyettes támogató üzenetét, a menetben pedig szolidaritása kifejezéseként ott volt három szociáldemokrata parlamenti képviselő.
Támogatásáról biztosította a melegeket Rade Serbedzija színész és Gordana Lukac Koritnik ombusman is, akik szerint Horvátországban még mindig túl sok a homofóbia.
A felvonulókat a Jelasics bánról elnevezett téren egy ultranacionalista párt ifjúsági szervezetének több tucat (a Hina horvát hírügynökség szerint 100) tagja gyalázta, megkérdőjelezve a melegek horvátságát.
Az ellentüntetőket a rendőrség kordában tartotta, ugyanakkor előállítottak három suhancot, akik megpróbálták megzavarni a menetet - egyikük egy hamutartót akart a résztvevők közé hajítani -, a felvonulás után pedig kisebb atrocitás ért két dán és egy amerikai állampolgárt, de senkinek sem esett nagyobb baja.
A felvonulás koncerttel zárult az egyik belvárosi parkban.
Az első zágrábi melegfelvonuláson 2002-ben résztvevők tucatjait verték meg szélsőjobboldali huligánok.

Hatter.hu

 

Izland parlamentje megszavazta a melegházasságot

A világgazdasági válság által jócskán sújtott ország parlamentje pénteken túlnyomó többséggel megszavazta azt a törvényt, mely lehetővé teszi az azonos nemű párok házasságát. Az ország vezetője egyébként a nyíltan leszbikus Yohanna Sigurdardottir.

A törvény elfogadása komolyabb ellenállás nélkül ment át az Althing nevű parlament pénteki ülésén. A szigetország parlamentje – köszönhetően a csekély számú lakosságnak (320 ezer fő) – összesen 63 főből áll, s közülük a végszavazás során 49 képviselő szavazta meg a törvényt (mindez 77,7 százalékot jelent). A módosítás úgy történt, hogy az eddigi szöveget – nevezetesen, hogy a házasság „egy férfi és egy nő” kapcsolata – kiegészítették azzal, hogy azt két nő vagy két férfi is megkötheti.

Sokan a döntést nem melegjogi szempontból nézik, hanem a gyakorlatiasság oldaláról. Gunnar Helgi, a Reuters tudósítója – aki egyben az Izlandi Egyetem politológia-professzora is – jelentésében úgy fogalmazott, hogy „Izland hozzáállása egyszerűn gyakorlatias”. A tudósító azt is kiemelte, hogy a leszbikus és meleg párok házassága soha sem volt vita tárgya nemzeti szinten. A nyilvánosság több mint húsz éve megbékélt a melegség témájával, s az országban az sem keltett különösebb feltűnést – nem úgy, mint a többi európai országban –, hogy tavaly áprilisában a nyíltan leszbikus Yohanna Sigurðardóttir (képünkön) lett kinevezve ügyvezető miniszterelnöknek, akit idén áprilisban újraválasztottak.

Mindezen döntéssel Izland lett a hetedik ország Európában, ahol elfogadták az azonos nemű párok házasságát. A sort még 2001-ben Hollandia nyitotta, őt követte Belgium (2003), Spanyolország (2005), Norvégia (2009), Svédország (2009) és legutóbb Portugália (2010). Európán kívül az intézmény létezik még Kanadában, Dél-Afrikában, Mexikóvárosban, Izraelben, valamint az Egyesült Államok néhány tagállamában (Connecticut, Washington DC, Iowa, Massachusetts és Vermont).

Az egyházi esküvő kérdése azonban még nyitott. Tavaly, amikor Norvégiában és Svédországban megnyitották a házasságot az azonos nemű párok előtt, szinte rögtön döntés született arról, hogy egyházi szertartás keretében is össze lehet házasodni (lásd. erről korábbi cikkünket). Az izlandi Evangélikus Egyház is elkezdett gondolkodni a kérdésen, ám döntés még nem született. Maga a törvény szövege azonban lehetővé teszi a templomi esküvőt is, anélkül, hogy azt kötelezően előírná.

fotó: i.telegraph.co.uk

Hanzli Péter

www.frissmeleg.hu

 

Több mint félmillióan vonultak fel Berlinben

Több mint 600 ezren vettek részt szombaton Berlinben a melegek hagyományos Christopher Street Day parádéján.
A rendezvény részeként zenével és tánccal egybekötött színes, karneváli programokra került sor, majd a berlini városháza előtt nagygyűlést rendeztek.

Berlin 2010

Felvonulók Berlinben 2010-ben

A nagygyűlés fő szónoka Klaus Wowereit, Berlin szociáldemokrata polgármestere volt, aki rámutatott: a homoszexuálisok elleni támadások, a velük szemben alkalmazott megkülönböztetések még mindig napirenden vannak. A polgármester szerint az elmúlt évtizedekben ugyan sok mindent sikerült elérni, de még nagyon sok a teendő.
Az egésznapos rendezvény keretében megemlékeztek a náci rezsim homoszexuális áldozatairól is. A megemlékezésen valamennyi parlamenti párt képviseltette magát.
A német fővárosban immár 32. alkalommal rendezték meg a melegek felvonulását.

Hatter.hu

Nincsenek megjegyzések: